Latvijas Radio: «Muzikālās bankas» noslēguma pasākums vairs netiks rīkots Ventspilī

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Kanāla «Latvijas Radio 2» organizētās popa un roka dziesmu aptaujas «Muzikālā banka» noslēguma pasākums vairs netiks rīkots Ventspilī, informē Latvijas Radio (LR).

Līdz šim «Muzikālās bankas» noslēguma pasākums katru gadu tika rīkots olimpiskajā centrā «Ventspils». Paziņojumā teikts, ka, stiprinot satura neatkarību, LR valdes locekle Sigita Roķe pieņēmusi lēmumu «Muzikālās bankas» noslēguma pasākumam «meklēt mājvietu citā pilsētā».

Roķe aģentūrai LETA pastāstīja, ka lēmums tikai daļēji saskan ar Latvijas Televīzijas (LTV) paziņojumu, ka tā pārtrauc sadarbību ar Ventspils domi. «Apstākļi ir tādi, ka varētu rīkot pasākumu citā pilsētā,» sacīja LR valdes priekšsēdētāja.

Viņa skaidroja, ka lēmuma pamatā ir LR vēlme samazināt nepieciešamību slēgt līgumus ar sponsoriem un atbalstītājiem. «Būtībā jautājums ir par sabiedrisko mediju finansējumu,» uzsvēra Roķe.

Viņa sacīja, ka LR labprāt strādātu ar tā rīcībā esošajiem līdzekļiem un finansējumu, tomēr tas, aiz Ukrainas un Armēnijas, pēc finansējuma apmēra ir viens no nabadzīgāk finansētajiem sabiedriskajiem radio Eiropā.

LR vadītāja skaidroja, ka LR milzīgā satura apjoma un auditorijas plašuma nodrošināšanai, kā arī vadošo pozīciju saglabāšanai, ir svarīgi domāt kā izdzīvot. Vienlaikus viņa uzsvēra, ka ir būtiski novērtēt LR darbu, lai nebūtu jādomā par nabadzību un ierobežotajām iespējam īstenot funkcijas, kas LR kā sabiedriskajam medijam jāpilda.

Roķe sacīja, ka LR ir atsevišķi projekti, kuri netiek segti ar sabiedriskajam pasūtījumam atvēlētajiem līdzekļiem, tomēr ar lēmumu rīkot «Muzikālās bankas» noslēguma pasākumu citā pilsētā LR vēlas samazināt nepieciešamību slēgt vienošanās ar atbalstītājiem un sponsoriem, lai nodrošinātu nepieciešamo finansējumu projektu īstenošanai.

Taujāta, kā lēmums ietekmēs «Muzikālās bankas» projekta nākotni, LR vadītāja skaidroja, ka projekts noteikti tiks turpināts. Viņa sacīja, ka LR komanda pašlaik strādā pie tā finansēšanas modeļa izstrādes un patlaban jau ir izstrādāti vairāki tā varianti. Tomēr lielākā problēma projekta uzturēšanas izmaksu ziņā, pēc Roķes teiktā, ir lielais «Muzikālās bankas» noslēguma pasākums.

Savukārt vaicāta, vai LR plāno sekot LTV piemēram un izvērtēt sadarbību ar citām Latvijas pašvaldībām, LR valdes priekšsēdētāja norādīja, ka patlaban LR ar LTV ir vienojušies par kopīgu principu noteikšanu abiem sabiedriskajiem medijiem sadarbības veidošanā ar Latvijas pašvaldībām noteiktos projektos. Viņa skaidroja, ka izstrādātie principi abiem medijiem būs vienādi, jo tiem ir vairāki kopīgi projekti, tādēļ ir nepieciešams, lai sadarbības formas būtu skaidri izrunātas un abos sabiedriskajos medijos par tām valdītu vienota izpratne.

Kā ziņots, mikroblogošanas vietnē «Twitter» LTV valdes priekšsēdētājs Ivars Belte paziņoja, ka LTV pārtrauks sadarbību ar Ventspils domi.

«LTV ir pieņēmusi svarīgu, redakcionāli izsvērtu lēmumu par sadarbības pārtraukšanu ar Ventspils domi,» teikts paziņojumā.

Tāpat Belte norāda, ka LTV plāno meklēt alternatīvus finansējuma avotus.

Kā aģentūrai LETA norādīja LTV pārstāve Dace Jansone, sadarbība ar Ventspils domi projektā «Dziesmu sirdij rodi Ventspilī» tika izvērtēta LTV ētikas kodeksa kontekstā.

Vienlaikus viņa atzīmēja, ka LTV plāno pārskatīt un formulēt principus sadarbībai ar Latvijas pašvaldībām kopumā raidījumu projektos.

Pēc Jansones paustā, LTV strādās pie citu alternatīvu finansējumu avotu piesaistes, lai nodrošinātu pilnvērtīgu raidījumu projektu attīstību 2018.gadā.

Taujāta, vai sadarbības pārtraukšana ar Ventspils domi ietekmēs arī citus projektus, tostarp «Starptautisko Eirovīzijas dziesmu konkursu», LTV pārstāve sacīja, ka par to plānots lemt tuvākajā laikā.

Tāpat viņa norādīja, ka lēmums neattiecas uz LTV un Ventspils domes reklāmas līgumiem, kamēr reklāma atbilst likumam un LTV ētikas kodeksa normām. «Šobrīd nav sākta diskusija par šo jautājumu,» sacīja Jansone.

Vienlaikus viņa atgādināja, ka LTV un Ventspils domes sadarbības pārtraukšanas galvenais faktors bija tās neatbilstība LTV ētikas kodeksam. Savukārt sadarbību ar citām Latvijas pašvaldībām LTV izvērtēs, pārskatot un formulējot principus sadarbībai raidījumu projektos kopumā. «Darbs patlaban ir izstrādes procesā,» skaidroja LTV pārstāve.

Kā ziņots, pirmdien, 3.jūlijā, mikroblogošanas vietnē «Twitter» LTV kultūras, izklaides un bērnu satura redaktore Gunta Sloga pauda attieksmi pret sestdien, 1.jūlijā, LTV pārraidē «Latvijas sirdsdziesma» redzamo Lemberga uzstāšanos, rakstot, ka «šis ir apkaunojums Latvijas mediju videi. Esmu lūgusi LTV valdi pārtraukt sadarbību ar Ventspili. Līdz tam atsakos no šī projekta pārraudzības».

Iepriekš sarunā Sloga pastāstīja, ka kontekstā ar tā dēvētajām oligarhu sarunām ir vairākas lietas, LTV vairākus gadus nav atrisinātas, un viena no tām ir LTV sadarbība ar Ventspils domi, tajā skaitā projekta «Latvijas sirdsdziesma» ietvaros.

Sloga sacīja, ka viņa un vairāki kolēģi jūnija beigās aicināja novērtēt turpmāku Lemberga parādīšanos LTV ēterā, jo tas diskreditē gan LTV kā televīziju kopumā, gan met ēnu uz ziņu dienestu, taču nekas netika darīts un «mēs redzējām diezgan plašu Lemberga uzstāšanos sestdien LTV ēterā un man kā satura redaktoram, kurš pārrauga šo projektu - «Latvijas sirdsdziesma», tas nav pieņemami, tāpēc vērsos pie valdes ar lūgumu pārskatīt turpmāku sadarbību ar Ventspili,» teica Sloga.

Viņa norādīja, ka izvēlējusies lūgumu paust publiski, jo daudzi LTV kolēģi uzskata, ka esošā situācija nav pieņemama. «Ja neviens to publiski neteiks, ka mums tas nav pieņemami, tad visi domās, ka LTV darbiniekus situācija apmierina,» skaidroja Sloga.

Kā ziņots, noklausītās «Rīdzenes sarunas» atklāj, kā oligarhi būvēja savu ietekmi, pakļaujot un kropļojot Latvijas medijus, raksta žurnāls «Ir».

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu