ASV par vismaz 10 gadu ilgu ļaunatūru tirdzniecību apsūdzēti divi vīrieši no Latvijas

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Divi vīrieši no Latvijas ilgāk nekā desmitgadi uzturējuši ļaunatūru tirdzniecības biznesu, tirgojoties ar programmām, kas izmantotas nopietnos uzbrukumos ASV uzņēmumiem, liecina trešdien Aleksandrijas federālās tiesas publiskotais apsūdzības raksts.

Prokuratūra apgalvo, ka abi vīrieši kopīgi ar savu līdzzinātāju no Virdžīnijas izveidojuši ļaunatūrtu paketi, kas tikusi piedāvāta kibernoziedznieku uzturētajās tīmekļa vietnēs.

Šos pakalpojumus, kuriem piekļūt bijis iespējams, izmantojot anonimitātes nodrošināšanas programmatūru «Tor», hakeri snieguši kopš 2006.gada beigām.

Starp viņu piedāvātajām ļaunatūrām bijuši visefektīvākie vīrusi, kādi zināmi ASV Federālajam izmeklēšanas birojam (FIB), teikts apsūdzības rakstā.

Apsūdzības rakstā nav teikts, kādi uzņēmumi cietuši no apsūdzēto tirgotajām ļaunatūrām un cik liels ir nodarītais kaitējums.

Apsūdzētie identificēti kā Ruslans Bondars un Jurijs Martiševs. Abiem izvirzītas apsūdzības sazvērestībā nolūkā veikt krāpšanu internetā, kā arī interneta krāpšanā un datoru uzlaušanā.

Bondars tiesas priekšā stāsies trešdien, bet Martiševs tiesas priekšā stājās slēgtā sēdē jau pagājušajā nedēļā.

«Washington Post» ziņo, ka Bondars ir Latvijas nepilsonis, bet Martiševs - Latvijas pilsonis, kurš dzīvojis arī Maskavā.

Tikmēr Krievijas vēstniecība paziņojusi, ka Martiševs ir Krievijas pilsonis, kuru Latvija izdevusi ASV, vēsta ziņu aģentūra «Interfax».

«Uzskatām šo apcietināšanu par kārtējo gadījumu, kad Amerikas varasiestādes ar varu aizvedušas Krievijas pilsoni, pārkāpjot spēkā esošo 1999.gadā noslēgto līgumu par savstarpējo tiesisko palīdzību krimināllietās,» paziņoja Krievijas vēstniecība Vašingtonā.

«No Amerikas puses pieprasām absolūtu Krievijas pilsoņa tiesību un interešu ievērošanu,» piebilda vēstniecība.

Vēstniecība arī pavēstīja, ka Krievijas pilsonim sniedz konsulāro palīdzību. Vēstniecībai bijusi telefonsaruna ar Martiševu, un tiek plānots, ka tuvākajā laikā viņu apmeklēs konsulārie darbinieki.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu