Lietuvas ārlietu ministrs: Melus nedrīkst ignorēt, ar tiem ir jācīnās

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saskaroties ar dezinformāciju un meliem, tie ir jānoliedz un ar tiem jācīnās, nevis jāignorē, Latvijas Nacionālajā bibliotēkā (LNB) notiekošajā konferencē «Riga StratCom Dialogue 2017» sacīja Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs.

Ministrs un pārējie diskusijas eksperti bija vienisprātis, ka, saskaroties ar propagandu un dezinformāciju, valsts institūcijām, medijiem un sabiedrībai jāspēj izstāstīt un izskaidrot patiesību, nevis jācenšas radīt pret-propagandu.

Linkevičs uzsvēra, ka Eiropas Savienība (ES) un NATO vēl joprojām ir stadijā, kad notiek centieni saprast, kas notiek apkārt un kā cīnīties ar dezinformācijas draudiem. Viņaprāt, nav pietiekami pamanīt un atpazīt melus, ar tiem ir arī jācīnās.

«Žurnālistiem jāizplata objektīva informācija un jāsaprot, ka meli nav alternatīva informācija. Vienlaikus mums jābūt pietiekami gudriem atpazīt draudus, pirms tie jau tiek īstenoti. Diemžēl joprojām sākumā kaut kam jānotiek, lai saprastu, kā rīkoties,» skaidroja ministrs.

Linkevičs norādīja, ka bīstams var būt līderības trūkums valdībās vai kādās lielākās savienībās vai institūcijās. Pēc viņa domām līderības vakuums rada vietu populismam, līdz ar to arī dezinformācijai un propagandai.

Tikmēr NATO publiskās diplomātijas ģenerālsekretāra palīgs Takans Ildems uzskata, ka NATO un Rietumu valstu valdības šobrīd saskaras ar lieliem izaicinājumiem, cenšoties tikt galā ar dezinformācijas un propagandas kampaņām.

«Svarīgi strādāt, lai labāk saprastu informācijas telpu un jau agrīni saprastu hibrīda draudu pazīmes. NATO komunikācijā un valdību komunikācijas kontekstā jāsaprot, ka nevar paļauties, ka preses relīzes un internetā publicētais sasniedz visas auditorijas. Nepieciešams izpētīt auditoriju atšķirības un jāpielieto atbilstošas metodes šo auditoriju sasniegšanai,» skaidroja Ildems.

Savukārt bijušais Somijas aizsardzības ministrs Stefans Vallins ir pārliecināts, ka faktu manipulācija un dezinformācija nav nekas jauns, un pie tā ir jāpierod. Pēc viņa domām valdībām nepieciešams palielināt komunikācijas resursus, lai jauni cilvēki varētu aptvert pareizu sociālo mediju lietošanu un atšķirt viltus ziņas no patiesības.

«Publikai jābūt iespējai uzticēties no valsts institūcijām un «lielajiem» medijiem nākošajai informācijai. Diemžēl sacensība par to, kurš pirmais publicēs informāciju, nereti noved pie neprecīziem virsrakstiem un neprecīzas informācijas sniegšanas sabiedrībai. Medijiem vajag atbilstošus resursus, lai spētu veidot labu žurnālistiku, jo tagad ir tik daudz apstrādājamās informācijas kā nekad agrāk,» teica Vallins.

Jau ziņots, ka šodien un rīt, 6.jūlijā, LNB norisinās augsta līmeņa konference «Riga StratCom Dialogue 2017».

Kā norāda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centrā, konference pulcēs daudzus ietekmīgus mediju, stratēģiskās komunikācijas, aizsardzības un drošības jomas ekspertus.

«Konference vienuviet pulcēs vairākus politikas veidotājus, akadēmiķus un praktiķus, lai plaši diskutētu par to, kā straujās izmaiņas komunikācijā ietekmē dažādus globālās sabiedrības sektorus,» norāda NATO Stratēģiskās komunikācijas izcilības centra direktors Jānis Sārts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu