NASA izveido potenciālos scenārijus zemes sadursmei ar asteroīdu

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

NASA zinātnieki, izmantojot jaudīgus superdatorus, ir izveidojuši trīsdimensionālus videoklipus, kas attēlo to, kā notiktu potenciālā zemeslodes sadursme ar asteroīdu, vēsta «UPI».

Zinātnieku mērķis, izveidojot šādus modeļus, ir palīdzēt varas iestādēm un glābšanas dienestiem vieglāk sagatavoties sekām, to novēršanai vai likvidēšanai, kas radīsies, ja asteorīds kādreiz ietrieksies zemeslodē.

Meteorīts, kas 2013. gadā uzsprāga virs Krievijas pilsētas Čeļabinskas un radīja postījumus vairākām ēkām, kalpoja kā brīdinājums daudziem. Zinātnieki un astronomi varēja pārliecināties, ka pat neliels asteroīds, kas nonācis zemes atmosfērā, var radīt lielus postījumus un apdraudēt cilvēku dzīvības. Meteorītam pat nav nepieciešama tieša sadursme ar zemi, lai tas kļūtu bīstams cilvēkiem.

Balstoties uz Čeļabinskas incidentā pieredzēto, NASA zinātnieki Silikona ielejā ir radījuši īpašu datorprogrammu, kas simulē iespējamo zemeslodes un asteroīda vai meteorīta sadursmes norisi. Datorprogramma zinātniekiem ļauj manipulēt ar potenciālā asteroīda izmēru, trajektoriju un ātrumu, ar kādu tas varētu traukties zemeslodes virzienā.

Sava pētījuma rezultātus NASA plāno nodot valdībai, universitātēm un glābšanas dienestiem, lai dotu tiem iespēju sagatavoties sadursmei.

Inženieris Maikls Aftosmiss žurnālistiem skaidroja: «Asteroīda sadursme ar zemi ir viena no nedaudzajām lietām, ko iespējams paredzēt, tāpēc ir vieglāk izlemt, kā labāk rīkoties sadursmes gadījumā.»

Savukārt Eiropas zinātnieki pašlaik nodarbojas ar fiziska 3D asteroīda modeļa izveidi, kas palīdzēs sagatavoties scenārijam, kad uz asteroīda virsmas jānosēžas kosmosa kuģim.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu