Francija atvēlēs Sāhelas valstu pretterorisma spēku izveidei € 8 miljonus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Francija šogad atvēlēs vairāk nekā astoņus miljonus eiro, lai atbalstītu jaunā starptautiskā Āfrikas bruņoto spēku kontingenta izveidi cīņai ar islāmistiem Sāhelas reģionā, svētdien paziņojis prezidents Emanuels Makrons, kas ieradies Mali, lai piedalītos piecu šā reģiona valstu samitā.

Mali, Mauritānija, Nigēra, Čada un Burkinafaso jeb tā dēvētā Sāhelas G5 grupa martā vienojās izveidot 5000 vīru lielus kopīgus spēkus, kuros katra valsts būtu pārstāvēta ar vienu bataljonu.

Makrons norādījis, ka Francija sniegs šo spēku operācijām militāru atbalstu un palīdzēs ar 70 taktiskajiem transportlīdzekļiem un citu aprīkojumu, bet nav precizējis, vai šī palīdzība iekļausies iepriekš minētajā summā. Pēc viņa teiktā, lai piesaistītu lielāku ārvalstu finansējumu, reģiona valstu līderiem pašiem skaidri jāformulē to loma un paredzamais ieguldījums jauno spēku tapšanā.

«Mēs nedrīkstam slēpties aiz vārdiem - ir jārīkojas,» paziņojis Francijas prezidents.

Jaunie pretterorisma spēki, kuru izveidi akceptējusi ANO Drošības padome, darbosies līdztekus ANO starptautiskajai Mali stabilizācijas misijai (MINUSMA) un Francijas lielākajam pretterorisma kontingentam ārvalstīs, kurā ir 4000 vīru.

Makrons uzsvēris, ka šie spēki nav paredzēti abu pieminēto misiju aizstāšanai, un to uzdevums būs «cīnīties pret terorismu, narkotiku un cilvēku kontrabandu.»

Mali prezidents Ibrahims Bubakars Keita savukārt paziņojis, ka starptautiskā kontingenta budžetā, kam jāsasniedz 423 miljoni eiro, katra no Sāhelas valstīm ieguldīs 10 miljonus eiro.

Jau ziņots, ka Eiropas Savienība (ES) pirms nepilna mēneša vienojās piešķirt 50 miljonus eiro šāda kontingenta izveidei. Kā tobrīd norādīja ES augstākā pārstāve ārlietās Federika Mogerīni, Sāhelas reģiona stabilitāte un attīstība ir svarīga ne tikai Āfrikai, bet arī Eiropai.

Paredzams, ka Francijas prezidents mēģinās piesaistīt Āfrikas spēkiem papildu finansējumu, vēršoties pie Vācijas, Nīderlandes, Beļģijas un ASV.

2012.gadā Mali ziemeļdaļu savā kontrolē sagrāba ar starptautisko teroristisko grupējumu «Al Qaeda» saistīti islāmistu kaujinieki.

Lai gan 2013.gada janvārī Francijas vadītas militāras operācijas rezultātā islāmistu spēki tika sakauti, Mali tuksnešainajos ziemeļu apgabalos islāma ekstrēmisti turpina uzbrukumus gan civilistiem, gan drošības spēkiem.

Kopš 2015.gada islāmistu uzbrukumi pārsviedušies arī uz valsts vidieni un dienvidiem. Tie sākuši ietekmēt arī kaimiņos esošo Nigēru un Burkinafaso.

Pēc diplomātisko avotu ziņām, samitā tiks mēģināts atdzīvināt 2015.gadā aizsākto miera procesu, kurš nevirzās uz priekšu tik ātri, kā cerēts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu