Pasaules līderi atvadās no Helmūta Kola

LETA/DPA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MICHEL EULER / TT NYHETSBYRÅN

Piemiņas ceremonijās Vācijā un Francijā sestdien tiks godināts bijušais Vācijas kanclers Helmūts Kols, kurš veidoja Vācijas atkalapvienošanu.

Mūžībā aizgājušā Kola mirstīgās atliekas no viņa dzimtās pilsētas Ludvigshāfenes sestdienas rītā nogādātas Strasbūrā, kur atrodas Eiropas Parlamenta mītne, uz tā dēvēto Eiropas godināšanas ceremoniju, kas tiek organizēta pirmo reizi.

Tajā ar runu uzstāsies Vācijas kanclere Angela Merkele, Eiropas Savienības prezidents Donalds Tusks un bijušais ASV prezidents Bils Klintons. Runu teiks arī jaunais Francijas prezidents Emanuels Makrons.

Uz ceremoniju ieradīsies daudzi pasaules līderi, tostarp Krievijas premjers Dmitrijs Medvedevs, Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja un Izraēlas valdības vadītājs Benjamins Netanjahu.

Pēc šī pasākuma notiks mazāks dievkalpojums Ludvigshāfenē, kam sekos procesija pilsētas centrā, lai iedzīvotāji varētu atvadīties no savas pilsētas goda pilsoņa.

Kola zārks, kas 12 stundu laikā tiks izvadāts pa 250 kilometru maršrutu, tiks nogādāts Špejerē Reinas upes krastos, kur politiķis tiks apglabāts privātā ceremonijā ģimenes un draugu lokā.

Gatavošanās Kola bērēm bija pretrunu pilna, jo politiķa atraitne atteicās rīkot Vācijas valsts bēres, kā arī viņai tika liegts uzaicināt Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu teikt runu ceremonijā Strasbūrā.

Kā ziņots, Kols, kas tiek uzskatīts par Vācijas atkalapvienošanās tēvu un vienu no ietekmīgākajiem Eiropas integrācijas veicinātājiem, 16.jūnijā mira 87 gadu vecumā savās mājās dzimtajā Ludvigshāfenē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu