ASV Lielvārdē turpinās pastāvīgu «Blackhawk» un «Chinook» klātbūtni

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Arī pēc NATO bataljona līmeņa kaujas grupas izvietošanas Latvijā uz dažādām mācībām turpinās ierasties ASV karavīri, bet pastāvīgu klātbūtni Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē turpinās amerikāņu helikopteri «UH-60 Blackhawk» un «CH-47 Chinook», kā arī to apkalpojošais personāls, noskaidroja portāls TVNET.

Šā gada sākumā Latvijā ieradās ASV 3. bruņutehnikas brigādes 68. pulka 1. bataljona karavīri un bruņutehnika - «M1 Abrams» tanki un «Bradley» kājnieku kaujas mašīnas, lai piedalītos operācijā «Atlantic Resolve». Reaģējot uz Krievijas darbībām, ASV 2016. gadā pavēstīja par nodomu Austrumeiropā izvietot papildu 4000 karavīru, kas piedalīsies mācībās šajā reģionā. Daļa no šā kontingenta tika izvietota Baltijas valstīs un Polijā.

ASV karavīri un bruņutehnika Latvijā ieradās uz sešus mēnešus ilgu rotāciju, kurai jānoslēdzas šovasar. Lai arī netiek atklāts precīzs datums, līdz kuram amerikāņu tankisti uzturēsies mūsu valstī, ASV vēstniecībā apliecināja, ka 3. bruņutehnikas brigādes karavīriem Latvijā jāatrodas līdz Kanādas vadītās kaujas grupas izvietošanai pilnībā.

Tas gan nenozīmē, ka pēc NATO bataljona operacionālo spēju sasniegšanas, amerikāņu karavīri Latvijā vairs neuzturēsies. Kā portāls TVNET noskaidroja ASV Armijas Eiropā preses dienestā - ASV karavīri turpinās arī nākotnē piedalīties dažādās operācijās Baltijā un Polijā, bet Lielvārdes bāzē tiks nodrošināta gaisa spēku klātbūtne.

«NATO bataljona līmeņa kaujas grupu klātbūtne Baltijas valstīs nodrošina robustu alianses klātbūtni. Kaujas grupas ļauj ASV vienībām demonstrēt atturēšanas stāju, iegūstot pārvietošanās brīvību un iespēju piedalīties mācībās visā «Atlantic Resolve» operācijas teritorijā,» portālam TVNET sacīja ASV armijas Eiropā pārstāvis Dons Vrens (Don Wrenn).

ASV armija Eiropā arī atgādināja, ka nesen notikušo mācību «Saber Strike» laikā Baltijā un Polijā veiksmīgi tika veikta NATO kaujas grupu integrācija ar ASV vienībām un citiem sabiedrotajiem. Šāda veida mācības un aktivitātes ir svarīgas, lai apliecinātu alianses atturēšanas spējas un to, ka sabiedrotie spēj kopīgi strādāt, lai nodrošinātu Eiropas mieru un brīvību, pauda Vrens.

Savukārt Nacionālajos bruņotajos spēkos portālam TVNET norādīja - ASV karavīri turpinās piedalīties vingrinājumos un mācībās Latvijā «Atlantic Resolve» operācijas ietvaros. Savukārt pastāvīgu klātbūtni Gaisa spēku aviācijas bāzē Lielvārdē turpinās helikopteri «UH-60 Blackhawk» un «CH-47 Chinook» un to apkalpojošais ASV personāls.

Baltijas valstīs un Polijā noslēdzas kaujas grupu izvietošana

Ceturtdien, 29. jūnijā, Briselē NATO bataljonu valstu un ietvarnāciju aizsardzības ministru tikšanās laikā tika parakstīta deklarācija, kas apliecina progresu attiecībā uz NATO paplašināto klātbūtni Baltijas valstīs un Polijā, informē Aizsardzības ministrija.

Deklarācija apliecina, ka Baltijas valstīs un Polijā ir izvietotas četras daudznacionālas bataljona līmeņa kaujas grupas, kas ir gatavas savstarpēji sadarboties, lai nodrošinātu alianses aizsardzību un īstenotu atturēšanu pret jebkuru iespējamo agresiju.

Tāpat deklarācija paredz, ka NATO paplašinātās klātbūtnes mērķis ir novērst konfliktus, aizsargāt aliansi, nodrošināt stabilitāti un stiprināt transatlantisko saikni.

NATO aizsardzības ministru sanāksmē piedalījās Latvijas aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis, kur diskutēja par 2016. gada Varšavas samitā pieņemto lēmumu īstenošanu, NATO paplašinātās klātbūtnes nozīmi Baltijas valstīs un Polijā, kā arī aizsardzības un atturēšanas spēju stiprināšanu.

Savukārt šā gada 19. jūnijā Ādažu bāzē norisinājās svinīgā NATO kaujas grupas sagaidīšanas ceremonija, kas noslēdza NATO daudznacionālo bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijas valstīs un Polijā. Kanādas vadītajā NATO kaujas grupā Latvijā vēl ir Itālijas, Spānijas, Slovēnijas, Polijas un Albānijas karavīri. Sagaidāms, ka nākamgad kaujas grupām pievienosies vēl Čehija un Slovākija.

Lēmums par daudznacionālo Bataljona līmeņa kaujas grupu izvietošanu Baltijā un Polijā tika pieņemts aizvadītā gada samitā Varšavā. Alianse tādējādi nolēma atbildēt uz Krievijas darbībām, kuras satrauc NATO austrumu flanga valstis. Bataljonu Igaunijā vada Lielbritānija, Lietuvā - Vācija, bet Polijā - ASV.

Krievijas mācību laikā Baltijā dislocēs 600 ASV karavīrus

Krievijas militāro mācību «Zapad 2017» laikā rudenī ASV nosūtīs uz Baltijas valstīm papildu 600 karavīrus, iepriekš intervijā aģentūrai «Reuters» paziņoja ASV bruņoto spēku komandieris Eiropā ģenerālleitnants Bens Hodžess. «Kad [Krievija] iegāja Krimā, tas notika uz kaujas mācību fona. Kad viņi iegāja Gruzijā - tās bija mācības,» norādīja Hodžess, piebilstot, ka Krievijas vēsture ir pilna ar gadījumiem, kad tā nav ievērojusi noslēgtās vienošanās.

Hodžess, kurš Polijā piedalījās NATO militārajās mācībās, sacīja, ka viņš, tāpat kā Lietuva, ir nobažījies, ka Krievijas militārie manevri varētu novest pie provokatīvām darbībām pie Baltijas valstu robežām. Viņš paziņoja, ka ASV nosūtīs uz Baltijas valstīm trīs gaisa spēku vienības ar kopumā apmēram 600 karavīriem, kas paliks Baltijā līdz Krievijas militāro mācību beigām.

Krievijas mācībās varētu iesaistīt apmēram 100 tūkstošus karavīru. Tās tradicionāli notiek pie Baltijas valstu robežām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu