Horvātija neievēros arbitrāžas tiesas lēmumu robežstrīdā ar Slovēniju

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Horvātija neīstenos arbitrāžas tiesas lēmumu par piekļuves garantēšanu starptautiskajiem ūdeņiem Slovēnijai, ceturtdien paziņojis Horvātijas premjerministrs Andrejs Plenkovičs.

«Šodien arbitrāžas pieņemtais lēmums (..) mums nav saistošs,» paziņoja Plenkovičs, piebilstot, ka Horvātija negrasās to īstenot.

Runa ir par Hāgā bāzētās arbitrāžas tiesas lēmumu, ka Slovēnijai būtu jānodrošina piekļuve starptautiskajiem ūdeņiem, nodrošinot «komunikācijas brīvību» visiem kuģiem - gan militārajiem, gan civilajiem - kas vēlas piekļūt Slovēnijai.

Slovēnijas premjerministrs Miro Cerars pauda prieku par tiesas spriedumu, nodēvējot to par vēsturisku mirkli Slovēnijai. Viņš uzsvēra, ka spriedums ir galīgs un jāīsteno abās valstīs.

Cerars sacīja, ka tūlīt aicinās savu Horvātijas kolēģi sākt dialogu par sprieduma īstenošanu.

«Slovēnija nedarīs neko, lai kaitētu attiecībām starp mūsu valstīm un mūsu pilsoņiem,» viņš piebilda.

Horvātija jau ir iepriekš brīdinājusi, ka neatzīs spriedumu, apgalvojot, ka pastāvējusi slepena noruna starp vienu no arbitrāžas tiesas tiesnešiem un Slovēnijas valdības amatpersonu.

2015.gada jūlijā Horvātijas mediji publicēja starp šīm personām noklausītas sarunas atšifrējumu.

2009.gadā Horvātija un Slovēnija ar Eiropas Savienības (ES) starpniecību parakstīja vienošanos par arbitrāžas tiesas izveidi, lai atrisinātu domstarpības par 13 kvadrātkilometrus lielo, gandrīz neapdzīvoto teritoriju pie Piranas līča Adrijas jūras ziemeļu piekrastē.

Slovēnija, kurai pieder tikai 46 kilometrus gara piekrastes zona, uzskata, ka ir apdraudēta tās pieeja starptautiskajiem ūdeņiem, jo Horvātija, kurai piederošā piekraste ir 1700 kilometrus gara, vēlas, lai robeža tiktu novilkta pa līča viduslīniju.

Robežstrīds 2008.gadā uz desmit mēnešiem nobloķēja Horvātijas iestāšanās sarunas ar ES.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu