Nedēļas nogalē Rundāles pils Dārza svētki

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Jūlija pirmajā sestdienā - rožu ziedēšanas laikā - Rundāles pils dārzā notiks ikgadējie Dārza svētki.

Rundāles pils Dārza svētki tiek organizēti kopš 2007. gada, lai dotu iespēju satikties dārzu kopšanas profesionāļiem un dārzu mīļotājiem, muzeja atbalstītājiem un citiem interesentiem. Pasākuma programma ir piemērota dažādām vecuma grupām - tiklab vietējiem iedzīvotājiem, kā ārvalstu tūristiem. Īpaši gaidām ģimenes ar bērniem! Svētku viesiem piedāvājam iespēju apskatīt parku un pili, plašu kultūras un izglītojošu programmu, dažādas izklaides ģimenes vai draugu lokā, arī iepirkšanos tirdziņā, kur savu preci piedāvās gan vietējie, gan kaimiņvalstu stādaudzētāji, amatnieki, mājražotāji.

Dārza svētki ikreiz aktualizē kādu īpašu tēmu. Aizvadītajos gados pievērsām uzmanību gan rozēm, gan tulpēm un citām sīpolpuķēm, gan kokaugu kolekcijām, vēsturiskajām oranžērijām un parteriem, gan strūklakai un Zaļajam teātrim. Šogad Dārza svētki veltīti medību tēmai.

Dārza svētku programma

12:30 - Programma bērniem ar Rīgas Jauniešu leļļu teātra «Ī-ā» piedalīšanos

14:00 - Dārza svētku uzvedums «Medības» ar grupu «Elektrofolk», vēsturisko rekonstrukciju grupu «Rokoko», TDA «Dardedze», DK «Mēmelīte»

16:00 - Medību suņu šķirņu parāde un darba iemaņu paraugdemonstrējumi

18:30 - Staltbriežu piebaurošanas paraugdemonstrējumi

20:00 - Noslēguma koncerts ar grupu «Musiqq» un «MC orķestris»

Visas dienas garumā:

orientēšanās spēle «Medības», kurā veiksmi var izmēģināt katrs svētku apmeklētājs;

tirdziņš;

radošās darbnīcas - bērniem un pieaugušajiem;

iespēja apskatīt Kalvenes trušus un nofotografēties kopā ar tiem;

18. un 19. gs. vēsturiskās uguņošanas rekonstrukcija: uguņošanas rīku demonstrāciju veiks baroka svētku izpētes un atjaunošanas biedrības «Rastrelli» pārstāvji 18. gs. pirotehniķu tērpos;

«Vīna dārzs» - vīna degustācija un tirdzniecība;

medību tēmai veltītas bezmaksas izstādes pils vestibilā: «Medības mākslinieku skatījumā» un ««Zelta ragi» Rundāles pilī»

SVĒTKU DIENĀ IEEJA DĀRZĀ: pieaugušajiem 4.00 eiro, bērniem 2.00 eiro.

No 26. jūnija Rundāles pils muzeja un parka apmeklējumam iespējams iegādāties e-biļetes. E-biļešu tirdzniecības vieta atrodama Rundāles pils muzeja mājaslapā - sadaļā «Cenas» iespējams iepazīties ar piedāvātajiem pakalpojumiem un to cenām, kā arī iegādāties elektronisko biļeti.

Par Rundāles pils dārzu

Rundāles pils ansambļa teritorijā ietilpst 10 ha liels baroka stila franču dārzs - ievērojamākais vēsturiskais dārzs Baltijā. Tas pilnībā saglabājis arhitekta Frančesko Rastrelli 1735./1736. gadā izstrādāto plānojumu, kas realizēts līdztekus pils celtniecībai (1736-1740). Rundāles pils parku neskāra 19. gs. Eiropas modes tendence regulāro dārzu vietā veidot ainavu parkus. 1974. gadā veiktā koku inventarizācija un kartogrāfija atklāja, ka visi 19. gs. stādījumi ir atkārtojuši Rastrelli plānojumu, nedaudz pārveidota tikai partera daļa.

Rundāles pils dārza atjaunošana turpinās jau 42 gadus. 1975. gadā tika izstrādāts atjaunošanas tehniskais projekts un sākta pāraugušo koku izciršana regulārā parka daļā. Pēc tam sekoja gari smaga darba gadi - tika veidoti celiņi, alejas un sarežģītie partera raksti, stādīti dzīvžogi, vāktas augu kolekcijas bosketiem, tapa pergolas un rožu dārzs…

Pirmie Dārza svētki tika sarīkoti ar nodomu kopīgi atskatīties uz paveikto un piedzīvoto, lai labāk novērtētu šķietami nemanāmo ikdienas darbu, kas vajadzīgs dārza pastāvēšanai un attīstībai. Tā kā atsaucība bija liela, šie svētki kļuva par tradīciju.

Par medību tēmu

Rundāles pili sāka celt 1736. gadā kā iespējamo Kurzemes hercoga vasaras rezidenci un medību pili. Izvēlētā vieta bija piemērota medību rīkošanai, jo līdzās atradās liels mežs, turklāt netālu no pils tika ierīkots briežu dārzs. Līdz mūsdienām saglabājusies tikai neliela daļa no hercogu laika meža. Tagad tas ietilpst Rundāles pils ansambļa teritorijā un tiek kopts atbilstoši muzeja koncepcijai un iespējām.

Zināms, ka Kurzemes hercogs Ernsts Johans un viņa pēctecis hercogs Pēteris bija kaislīgi mednieki. Aktualizējot medību tēmu, 2017. gadā Rundāles pilī tika iekārtots «Medību kabinets» ar izcilu holandiešu un vācu gleznotāju (M. d’ Hondekūtera, J. Fonka, J. Vēniksa, J. Jakobsa, A. Hondiusa, J. Z. Beka, J. H. Baumana) klusajām dabām un medību ainām, ar medību ieročiem un medību ceremonijās lietotiem pokāliem, kā arī briežu ragu trofejām, kas noformētas atbilstoši 17. un 18. gs. gaumei. Kabineta iekārtošana rosināja iepazīt plašāk 18. gs. medības, kas ievērojami atšķiras no medībām mūsdienās. Rezultātā tapusi izstāde «Medības mākslinieku skatījumā» (autore L. Lancmane), kas apskatāma pils vestibilā, un arī šā gada Dārza svētki ir veltīti medību tēmai.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu