Augošās izmaksas apdraud olimpisko spēļu nākotni

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Starptautiskā olimpiskā komiteja (SOK) trešdien uzslavēja Japānu par 2020.gada Tokijas olimpiskajām spēlēm paredzētā finansējuma apgriešanu, taču brīdināja, ka Olimpiādēm atvēlēto budžetu pieaugums varētu atbaidīt rīkot šīs sacensības nākotnē.

Tokijas spēļu koordinācijas komisijas priekšsēdētājs Džons Koutss atzīmējis, ka veikts ievērojams progress, kopš SOK pieprasīja rīkotājiem izmaksas turēt zem 20 miljardiem ASV dolāru (17,6 miljardiem eiro), taču vēl nepieciešamais darbs nav paveikts.

Tokijas spēļu budžets ir samazināts, tomēr tas tāpat ir 13 miljardu ASV dolāru (11,5 miljardi eiro) apmērā.

«Turpinām strādāt pie tālākas izmaksu samazināšanas un resursu optimizēšanas, kas ir svarīgas ne tikai mums un nodokļu maksātājiem, bet arī SOK,» norādīja Koutss, kurš sacīja, ka pēc finanšu analīzes publiskošanas tai būtu jāpievilina potenciālie Olimpiāžu rīkotāji, nevis tie jāatbaida.

Gada sākumā no cīņas par 2024.gada olimpiskajām spēlēm izstājās Budapešta, kā vienīgās kandidātes atstājot Parīzi un Losandželosu. Vēl agrāk no cīņas atteicās Roma, Hamburga un Bostona, iemeslu minot tieši lielās izmaksas.

Tokijas gubernatore Juriko Koike pērn pieprasīja pārskatīt olimpisko spēļu budžetu, kas mainīja plānus trīs objektos. Līdz ar to kopējais budžets saruka līdz aptuveni 25 miljardiem dolāru (22 miljardiem eiro) - tas ir četras reizes vairāk salīdzinājumā ar paredzēto budžeta lielumu laikā, kad Tokija uzvarēja cīņā par Olimpiādes rīkošanu.

Lai gan spēļu organizatori cīnās ar izmaksu samazināšanu, Koutss norādīja, ka progresa ziņojums par problēmām, gatavojoties olimpiskajām spēlēm, būs koordinācijas komisijas uzmanības centrā tās trīs dienu vizītē Tokijā.

2015.gadā Japānas amatpersonas atteicās no galvenā stadiona sākotnējā projekta, kad premjerministrs Šindzo Abe neakceptēja tā divus miljardus dolāru (1,75 miljardus eiro) lielās izmaksas.

Koutss sacīja, ka viņa vadītā komisija cer arī atrisināt jautājumu par kodolkatastrofā cietušās Fukušimas lomu 2020.gada olimpiskajās spēlēs.

«Vēlamies noskaidrot, cik beisbola un softbola spēles varēs aizvadīt Fukušimā,» teica Koutss.

Iepriekš SOK prezidents Tomass Bahs bija apsolījis premjerministram Abem, ka Fukušima būs iesaistīta olimpiskajās sacensībās kā šī cietušā Ziemeļaustrumu Japānas reģiona atgūšanās un atjaunošanās simbols.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu