Basketbolistes Eiropas čempionātā ieņem sesto vietu

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA Europe

Zaudējumu Eiropas čempionāta (EČ) noslēdzošajā spēlē svētdien piedzīvoja Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība, kas cīņā par piekto vietu ar rezultātu 63:72 (12:18, 15:25, 19:12, 17:17) Prāgā (Čehija) piekāpās spēcīgajai Turcijas izlasei. Līdz ar to Latvijas komanda turnīru noslēdza sestajā vietā. Dienu iepriekš Mārtiņa Zībarta vadītā vienība pirmo reizi vēsturē ieguva ceļazīmi uz 2018. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīru.

Izcīnīta sestā vieta Eiropas čempionātā ir atkārtots Latvijas izlases otrais labākais sasniegums, jo šāda pozīcija tika izcīnīta arī 2007.gadā. Savukārt 2005.gadā komanda iekļuva pusfinālā un turnīru noslēdza ceturtajā pozīcijā.

Latvijas izlases rindās rezultatīvākā ar 16 punktiem bija Anete Šteinberga, kamēr 15 punkti Kitijai Laksai. Savukārt 11 punktus pievienoja komandas kapteine Gunta Baško-Melnbārde.

Lai arī šī mača rezultātu otrajā minūtē ar precīzu divpunktu metienu atklāja Baško-Melnbārde, kopumā Latvijas izlase šo spēli iesāka miegaini, brīžiem nespējot pretinieces noturēt aizsardzībā. Pirmo piecu minūšu laikā Turcijas basketbolistes izvirzījās vadībā ar 12:5, kas Latvijas valstsvienības galvenajam trenerim Mārtiņam Zībartam lika ņemt minūtes pārtraukumu. Tiesa, pēc tam turciešu vadība sasniedza arī deviņus punktus, tomēr tālāk pretinieces netika palaistas.

Pirmo ceturtdaļu Latvija noslēdza ar sešu punktu deficītu (12:18), tomēr arī turpinājumā sāncenses turējās gana drošā attālumā. Turcijas komandai pēc precīza trīspunktnieka 23.minūtē atkal izdevās panākt deviņu punktu vadību (25:16), bet pēc minūtes pārtraukuma Latvija izgāja laukumā saņēmusies. Šteinberga īsā laikā guva piecus punktus pēc kārtas, pietuvojoties vairs tikai līdz četriem punktiem.

Pirmā puslaika beigas Latvijas izlasei gan bija ļoti neveiksmīgas, jo Turcijas basketbolistes uzbrukumā spēlēja ļoti sekmīgi, pusotru minūti līdz lielajam pārtraukumam panākot jau 14 punktu vadību - 39:25, turklāt līdz noslēgumam savu vadību tai vēl nedaudz izdevās nostiprināt.

Otro puslaiku ar precīzu divpunktu metienu iesāka naturalizētā Turcijas basketboliste Katrīna Holingsvorta, panākot jau 45:27. Tomēr turpmākajās minūtēs Latvijas izlasei izdevās atjaunot intrigu par uzvaru šajā mačā, jo izdevās veikt 11:2 izrāvienu, kas pēc ilgāka pārtraukuma ļāva samazināt rezultāta starpību zem desmit punktiem.

Mača turpinājumā samazināt deficītu vēl vairāk Latvijai neizdevās. Pamatlaika noslēdzošajās minūtēs rezultāta starpība turējās desmit punktu robežās, nepilnas divas minūtes līdz beigām Baško-Melnbārdei panākot 60:70. Pēc tam Turcija atbildēja ar diviem punktiem. Lai arī pēc minūtes pārtraukuma Kitija Laksa iemeta trīspunktnieku, pacīnīties par uzvaru Latvijai tā arī neizdevās.

Turnīra noslēdzošajā spēlē Latvijas izlases sastāvā nespēlēja Elīna Babkina un Anna Dreimane.

Pirms tam svētdien septīto vietu Eiropas čempionātā izcīnīja Itālija, kas ar 71:54 (19:8, 17:20, 18:16, 17:10) pārliecinoši pārspēja Slovākiju.

Sestdien Latvija ar 68:67 dramatiskā cīņā pieveica Itālijas valstsvienību, kas mūsu basketbolistēm deva ceļazīmi uz 2018. gada Pasaules kausa izcīņas finālturnīru.

Latvijas dāmu izlase ceļazīmei uz Pasaules kausu, kas nākamgad notiks Spānijā, savulaik tuvu bija vēl divas reizes, taču tad pie kārotās iespējas netika, taču tagad sasniegusi visu laiku otru lielāko panākumu kopš dalības 2008. gada Pekinas olimpiskajās spēlēs.

Turcija spēlē par 5. līdz 8.vietu ar rezultātu 72:56 uzvarēja Slovākiju, arī tiekot pie iespējas nākamgad spēlēt Pasaules kausa finālturnīrā.

Turcietes Eiropas čempionāta finālturnīru sāka ar trīs uzvarām trīs spēlēs, B apakšgrupas cīņās ar 69:58 uzvarot Slovākiju, ar 54:53 Itāliju un ar 88:74 Baltkrieviju, uzreiz nodrošinot sev vietu ceturtdaļfinālā. Taču tajā sekoja sagrāve ar 55:84 pret Grieķiju, kamēr sestdien tika gūta uzvara pār Slovākiju.

Latvijas komandas spēles Eiropas čempionātā

  • 16. jūnijā plkst.16.00 - ar Krieviju 59:71
  • 17. jūnijā plkst.13:30 - ar Melnkalni 76:55
  • 19. jūnijā plkst.13:30 - ar Beļģiju 58:62
  • 20. jūnijā plkst.19.00 - ar Serbiju 75:70
  • 22. jūnijā plkst.19.00 - ar Spāniju 47:67
  • 24. jūnijā plkst.13.30 - ar Itāliju 68:67
  • 25. jūnijā plkst.16.00 - ar Turciju 63:72

Latvijas komanda Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēja septīto reizi pēc kārtas. Līdz šim labākais rezultāts bijusi 4. vieta 2007. gadā. Vēl trīs reizes spēlēts ceturtdaļfinālā.

Latvijas basketbola izlases sastāvs 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā: Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone («Vega 1»/«Liepāja»), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - «TTT Rīga»), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas «Mithra Castors», Beļģija), Aija Putniņa («Stambulas Universitāte»), Kristīne Vītola (Stambulas «Galatasaray»), Aija Brumermane («Dunkerque Malo», Francija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).

Mārtiņš Zībarts ir sestais speciālists, kurš Eiropas čempionāta finālturnīrā vada Latvijas sieviešu izlasi.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu