Kā sabiedrībā zināmi un mīlēti Jāņi svinēs Līgosvētkus?

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ir pienākuši Līgosvētki, kad teju ikviena māja tiek rotāta ozolu zariem, pļavu ziediem, tiek pīti vainagi, dzerts alus, kurti ugunskuri, dziedātas līgodziesmas. Kā šos svētkus atzīmē vakara gaviļnieki – Jāņi?

Foto: Evija Trifanova/LETA

Kordiriģents, grupas «Cosmos» dalībnieks Jānis Ozols Līgosvētkus svin ļoti klasiski, dzer alu, kur ugunskuru un sagaida saullēktu.

Tiek pīti vainagi un, kā teikts senā latviešu ticējumā, tiek sadedzināti pērnā gada svētku vainagi.

Šogad Līgosvētkus Jānis svinēs savā mājā Tumē un piebilst, ka var gadīties, ka sabrauc visi radi un pie ugunskura sēdēs tikai Jāņi.

Dziedātājs Jānis Stībelis Līgosvētkus cenšas svinēt laukos, prom no pilsētas, jo uzskata, ka tieši šie svētki ir jāatzīmē pie dabas krūts.

Parasti tiek dzerts alus, iekurts ugunskurs un ceptas desiņas, nereti Jānim viesi lūdz ņemt rokās akordeonu un pie ugunskura spēlēt dziesmas.

Arī šogad Stībelis saņēmis vairākus aicinājumus koncertēt, bet, kā jau ierasts, atteicies, jo nekad neuzstājas Līgosvētkos un Ziemassvētkos.

Ik gadu Jānim tiek dāvāts ozollapu vainags, tāpat arī Jānis katru gadu sadedzina iepriekšējā gada vainagu, lai sadedzinātu pagātni; uguns dziedātājam vienmēr likusies maģiska.

Grupas «Prāta vētra» dalībnieks Jānis Jubalts šogad svētkus svinēs, ievērojot tradīcijas Pāvilostas suitu garā.

Mākslinieks kopā ar ģimeni atradīsies pie dabas, dziedās dziesmas, dabas tuvums Jānim nav svešs, jo ikdienā arī mitinās meža un ūdens tuvumā.

Jānis sev uz svētkiem pasūtījis etnogrāfisku tērpu mūsdienīgā izpildījumā ar linu kreklu un biksēm.

Svētki tiek svinēti līdz pat saullēktam, tāpat vakara gaitā tiek lēkts pāri ugunskuram.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Uz augšu