Lai ugunskurs ir ne tikai skaists, bet arī drošs

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: TASS/Scanpix

Laiks ir kļuvis sausāks un siltāks, pikniku sezona jau sākusies, un tuvojas vasaras saulgriežu svinības. Atcerieties par drošību, kurinot ugunskurus!

Tā kā šobrīd ir ugunsnedrošais periods, Latvijas mežos un purvos ārpus speciālām uguni ierobežojošām vietām ir aizliegts kurināt ugunskurus, nomest gruzdošus sērkociņus, izsmēķus vai citus priekšmetus, kas var izraisīt ugunsnelaimi, kā arī veikt jebkāda veida dedzināšanu.

Valmieras mežos šobrīd nav speciāli veidotas ugunskuru vietas. Tādēļ ugunskuru kurināšana dabā nav pieļaujama. To drīkst darīt sev piederošā privātajā teritorijā, taču arī tur obligāti jāievēro drošības pasākumi, lai mazinātu nelaimes iespēju.

Jāpiebilst, ka projekta «Gaujas krasta daļas Valmieras pilsētā sakopšana un labiekārtošana dabas un bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai un aizsardzībai» ietvaros šovasar Valmierā plānots izbūvēt vairākas publiskās ugunskura vietas Gaujas labā krasta ielokā Atpūtas parkā. Papildus ugunskuru vietām plānots izvietot arī soliņus, galdus un atkritumu urnas.

Vietās, kur ugunskuru ļauts kurināt, jāievēro:

- pārliecinies, ka tuvumā nav sausa zāle vai koki un viegli uzliesmojoši priekšmeti;

- ugunskura vietu sagatavo tā, lai uguns nespēj izplesties (apliec akmeņus vai aproc ap ugunskura vietu zemi);

- ugunskuru kurina un uzrauga tikai pilngadīga persona;

- uzmani ugunskuru pat tad, ja viss liekas droši (neatstāj to bez uzraudzības);

- nededzini plastmasas un gumijas izstrādājumus. Tie sadegot rada dūmus, ar kuriem iespējams saindēties. Atceries arī, ka Valmierā ir aizliegta jebkāda veida atkritumu dedzināšana;

- nodzēs ugunskuru pilnībā, lai, uzpūšot vējam, tas neuzliesmo no jauna.

«Visbiežākie ugunsnelaimes iemesli ir neuzmanība un uguns atstāšana bez uzraudzības,» norāda Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) Prevencijas un sabiedrības informēšanas vecākā speciāliste Sandra Vējiņa. Viņa iesaka ugunskuru kurināt tam īpaši domātās vietās, kā arī neatstāt to bez uzraudzības.

Ja nelaime tomēr ir notikusi un nepieciešama operatīvo dienestu palīdzība, jāzvana 112. Nepaļaujieties, ka kāds jau ir izsaucis glābējus. Diemžēl VUGD pieredzē ir gadījumi, ka izmisīgi tiek gaidīta operatīvo dienestu palīdzība, bet neviens nav tos izsaucis.

Plašāka informācija un padomi pieejami VUGD mājaslapas www.vugd.gov.lv sadaļā «Drošības padomi».

    KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

    Nepalaid garām!

    Uz augšu