Itāļu neofašistiem par 1974.gada teroraktu piespriež mūža ieslodzījumu

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Itālijas Kasācijas tiesa diviem neofašistu ekstrēmistiem par 1974.gadā Brešā, valsts ziemeļos, sarīkoto teroraktu, kurā astoņi cilvēki tika nogalināti, bet vairāk nekā 100 ievainoti, otrdien apstiprinājusi mūža ieslodzījumu.

Augstākā apelācijas tiesa spriedumu 82 gadus vecajam Karlo Marijam Magi un 64 gadus vecajam Maurīcio Tramontem apstiprināja otrdienas vakarā.

Abi vīrieši tika tiesāti par spridzekļa uzstādīšanu arodbiedrību rīkotā antifašistiskā demonstrācijā Brešā 1974.gada 28.maijā.

Sprādziens bija viena no traģēdijām tā dēvētajos Itālijas Svina gados, kas ilga no 60.gadu beigām līdz 80.gadu beigām.

Šajā laika posmā notika vairāk nekā 5000 politiski motivētu uzbrukumu, kurus rīkoja kā labējie, tā kreisie radikāļi. Tajos tika nogalināti 455 cilvēki, bet 4529 ievainoti, liecina upuru organizāciju apkopotie dati.

Magi lielā vecuma un trauslās veselības dēļ nav skaidrs, vai abi vīrieši tiešām nonāks cietumā.

«Runa nav par to, lai redzētu viņus aiz restēm. Svarīgi ir tas, ka tiek panākta taisnība,» sacīja upuru apvienības prezidents Manīlo Milāni, kurš traģēdijā zaudēja dzīvesbiedri.

Milāni pateicās tiesnešiem, policijai un juristiem par neatlaidību šajā lietā.

Brešas terorakta lietā ir noticis kāds desmits prāvu. Pirmā noslēdzās 1979.gadā ar notiesājošiem spriedumiem citiem aizdomās turētajiem, tomēr apelācijas tiesā tie pēc trim gadiem tika anulēti.

Galveno sākotnējās tiesas prāvas aizdomās turēto citi neofašisti nogalināja cietumā vēl pirms apelācijas lietas izskatīšanas.

Svina gados radikāli kreisi noskaņotie grupējumi pārsvarā uzbruka konkrētām personām, piemēram, 1978.gadā nolaupīja un noslepkavoja Itālijas ekspremjeru Aldo Moro, savukārt labējie ekstrēmisti rīkoja sprādzienus, cerībā saasināt politisko spriedzi valstī un radīt labvēlīgus apstākļus militāra apvērsuma veikšanai.

Visasiņainākais terorakts notika 1980.gadā Boloņas centrālajā stacijā, kur sprādzienā gāja bojā 85 cilvēki un aptuveni 200 tika ievainoti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu