Argentīnā konfiscē 75 «nacistu relikvijas»

LETA/REUTERS
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Argentīnas varas iestādes otrdien paziņoja, ka ir konfiscējušas 75 «nacistu relikviju» kolekciju, kas atrasta Buenosairesas piepilsētā kāda kolekcionāra mājā ierīkotā slepenā istabā aiz grāmatplauktiem.

Starp priekšmetiem, kurus konfiscēja policija Buenosairesas ziemeļu piepilsētā Bekarā, bija Ādolfa Hitlera krūšutēls, nacistu ērgļa statuja ar svastiku ķetnās uz akmens pjedestāla, pistoles, zobeni, palielināmie stikli un harmonikas.

Varas iestādēm ir aizdomas, ka šie priekšmeti ir oriģināli, kas piederējuši augsta ranga nacionālsociālistiem Vācijā. Tās mēģina noskaidrot, kā šie priekšmeti nokļuvuši Argentīnā un minētajā slepenajā istabā.

Pēc izmeklēšanas pabeigšanas šīs relikvijas tiks nodotas Buenosairesas Holokausta muzejam, paziņoja drošības ministre Patrisija Buljriča.

Saistībā ar šo atradumu kādam antikvāru lietu tirgotājam ir izvirzīta apsūdzība mākslas darbu kontrabandā.

«Šie priekšmeti ir neapstrīdams pierādījums, ka Argentīnā patvērās augsta ranga nacisti,» paziņoja Argentīnas Izraēliešu asociāciju delegācijas (DAIA) prezidents Ariels Koens Sabans.

Starp nacistiem, kas pēc Otrā pasaules kara aizbēga uz Argentīnu, bija bēdīgi slavenais ārsts Jozefs Mengele, kurš veica nāvējošus eksperimentus ar Aušvicas nometnes ieslodzītajiem. Mengele dzīvoja Buenosairesā apmēram 10 gadus pirms savas nāves 1979.gadā.

Buenosairesā pēc kara dzīvoja arī viens no holokausta organizētājiem Ādolfs Eihmans, līdz viņu 1960.gadā nolaupīja Izraēlas izlūkdienesta aģenti.

    KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
    Aktuālais šodien
    Svarīgākais
    Uz augšu