Izdota Jāņa Erenštreita grāmata «Kroņu pinējs»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: publicitātes

17. jūnijā izcilais latviešu pedagogs un diriģents Jānis Erenštreits svinēja 75. dzimšanas dienu. Tieši šajā dienā tika atvērta arī paša jubilāra sarūpētā dāvana sev – literārā versija par latviešu koru kultūras un latviskās izglītības celmlauža Jāņa Cimzes dzīvi «Kroņu pinējs».

Grāmatas autors darbu sācis pirms trīs gadiem, kad atzīmējām Jāņa Cimzes 200. dzimšanas dienu.

«Sākumā vēlējos uzrakstīt tikai nelielu runu Jāņa Cimzes aizstāvībai,» saka Jānis Erenštreits. «Jo Cimze pat mūzikas pedagogu priekšstatos bijis tikai tāds pusvācietis, kura apdarinātās tautasdziesmas tik tādi korāļi vien esot… Tomēr rakstot atklājās tik daudz interesanta gan par Vidzemes vēsturi un vācbaltu ietekmi uz latviešu izglītošanu, gan par latviešu koru kultūras pirmsākumiem, kas aizveda līdz pirmajiem latviešu dziedāšanas svētkiem 1873. gadā, kad notika kas pavisam īpašs – pirmo reizi publiski no skatuves izskanēja dziesma latviski – tautasdziesma «Rīga dimd». Visu to gribējās darīt zināmu plašākai auditorijai, un tā tapa literārā versija par Jāņa Cimzes dzīvi.»

Grāmatas recenzents Vents Zvaigzne raksta: «Autoram veiksmīgi izdevies sasaistīt vienā veselumā varoņa un daudzu viņa laikabiedru teikto, rakstīto, atmiņās atstāto, veidojot vispusīgu un krāsainu tautas izglītotāja un mūzikas kultūras pamatlicēja tēlu. Lasot kļūst labi saprotama arī Cimzes mūža traģēdija un arvien lielākā vientulība, sarežģītās attiecības tiklab ar vācu izglītības rīkotājiem un uzraugiem, kā ar jaunlatviešiem. Darbā atrodams arī lielisks ieskats pirmo dziesmusvētku norisē.»

Foto: publicitātes

«Kroņu pinējs» no 20. jūnija nopērkams Latvijas lielākajās grāmatnīcās.

Turpat var iegādāties arī tikko izdotās, Jāņa Erenštreita vadībā ieskaņotās, latviešu tautas dziesmas CD formātā Es bij’ puika, ko izpilda Emīla Dārziņa mūzikas visusskolas zēnu koris. Te iekļautas gan Raimonda Paula, Jāzepa Vītola, Emila Melngaiļa, Pāvula Jurjāna apdares, gan neparastais Pētera Vaska tautasdziesmu cikls zēnu korim, klarnetei un kontrabasam.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu