Basketbolistēm sāpīgs zaudējums cīņas galotnē pret Beļģiju

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/LETA

Sāpīgu zaudējumu Eiropas čempionāta (EČ) noslēdzošajā spēlē grupas turnīrā pirmdien piedzīvoja Latvijas sieviešu basketbola izlase, kas Prāgā (Čehija) D apakšgrupas trešajā mačā ar rezultātu 58:62 (10:16, 23:19, 18:9, 7:18) piekāpās Beļģijas valstsvienībai. Tomēr latvietes jau pirms šīs cīņas bija nodrošinājušas dalību izslēgšanas spēļu turnīrā jeb astotdaļfinālā.

Līdz ar to Latvijas izlase trijos apakšgrupas mačos guva vienu uzvaru un otrdien aizvadīs astotdaļfināla spēli. Pēc vēlāk vakarā gaidāmās Krievijas un Melnkalnes spēles kļūs zināms, vai Latvija grupas turnīru noslēgs otrajā vai trešajā pozīcijā.

Aizvadītajā mačā Latvijas izlasē lielisku sniegumu nodemonstrēja Anete Šteinberga, kura ne tikai guva 14 punktus, bet arī savāca 20 atlēkušās bumbas. Zīmīgi, ka Šteinberga iepriekš vairākus gadus spēlējusi Beļģijā un to darīs arī nākamajā sezonā.

Tikmēr Kitija Laksa iemeta 13 punktus, bet pa desmit punktiem sameta Elīna Babkina un Gunta Baško-Melnbārde. Tiesa, otrajā puslaikā Babkina laukumā neizgāja.

Tikmēr Beļģijas izlasē 17 punktus iemeta 36 gadus vecā Anna Voutersa, kamēr 16 punkti un deviņas bumbas zem groziem bija Emmai Mēsemanai.

Savā simtajā spēlē valstsvienībā Aija Brumermane zaudēja centra iemetienā un beļģietēm pirmos punktus guva Emma Mēsemana, tomēr uz to ar ļoti tālu pustālo raidījumu atbildēja Latvijas izlases pirmo maču līdere Babkina. Kaut mačs iesākās līdzīgi, ceturtdaļas otrajā pusē nelielu pārsvaru ieguva beļģietes, vairākkārt veicot brīvus metienus un izvirzoties vadībā ar 16:10. Latvijas izlase bez punktiem palika pēdējās trijās ceturtdaļas minūtēs.

Tomēr otrās ceturtdaļas ievadā jau situācija bija pretēja - ceturtās minūtes ievadā Ievas Krastiņas tālmetiens jau izvirzīja Latviju priekšā ar 19:18. Latvietēm neveiksmīgi bija pirmie seši trejači mačā, klusumu pārtraucot Krastiņai. Turpinājumā nelielu pārsvaru saglabāja Beļģija, tomēr tālāk par trim punktiem latvietes pretinieces vairs neaizlaida. Pēdējā minūtē Kitija Laksa ar brīvu trejaci jau izvirzīja Latviju priekšā ar 31:30, tomēr uzreiz uz to ar diviem punktiem ar sodu atbildēja Mēsemana, turklāt Laksa jau saņēma trešo piezīmi.

Puslaika beigas aizritēja emocionālā cīņā un Latvijas izlase pēdējā aizsardzībā izlaida brīvi zem groza Antoniju Delaēru, pēc 20 minūtēm atrodoties iedzinējos ar 33:35.

Otrā puslaika ievadā Latvijas izlase ilgstoši spēlēja bez Bakinas un Laksas, bet lieliski darbojās Šteinberga. Kaut Latvija pirmajās minūtēs emocionālajā cīņā sapelnīja daudzas piezīmes, tomēr spēja veica 8:2 izrāvienu un bija priekšā ar 41:37. Savukārt priekšpēdējā minūtē pēc diviem Kristīnes Vītolas soda metieniem Latvijas pārsvars jau sasniedza deviņus punktus, bet trešās ceturtdaļas izskaņā komanda bija priekšā ar 51:44.

Trešajā ceturtdaļā vien Šteinberga savam kontam bija pievienojusi sešus punktus un astoņas atlēkušās bumbas. Mēsemana jau izvirzīja beļģietes vadībā

Ceturtā spēles nogriežņa sākuma daļā ceturto piezīmi nopelnīja Laksa, bet drīz pēc tam pie tādas tika arī Beļģijas lielākā zvaigzne Voutersa, tomēr viņas metiens uzbrukuma pēdējā sekundē samazināja Latvijas pārsvaru līdz 53:50, bet vēl pēc brīža tas bija pilnībā likvidēts.

Latvijas izlases klusuma periodu četras minūtes pirms pamatlaika beigām pārtrauca Laksas tālmetiens, tomēr turpinājumā atkal vairāki Latvijas uzbrukumi tika apturēti un pēdējās divas minūtes sākās ar neizšķirtu 56:56. Latvijas izlase vēl panāca izlīdzinājumu 58:58, bet mača beigās Beļģiju vairs neizdevās apturēt. Pēdējās četrās minūtēs Latvija iemeta tikai divus punktus, bet ceturtajā ceturtdaļā kopā - deviņus.

Beļģija uzvarēja visās trijās D apakšgrupas spēlēs, Krievija un Latvija pagaidām guvušas pa vienam panākumam attiecīgi divās un trijās spēlēs, bet Melnkalne ir tukšā. Latvija un Beļģija jau ir garantējušas dalību izslēgšanas turnīrā, turklāt latvietes to paveikušas pēc divu turnīru pārtraukuma.

Pirmās vietas ieguvēja uzreiz sasniegs ceturtdaļfinālu, kamēr otro un trešo pozīciju īpašnieces spēkosies astotdaļfinālā. Tur D grupas komandām pretī stāsies izlases no C apakšgrupas, kurā divas uzvaras ir Francijai, pa reizei uzvarējušas Grieķija un Slovēnija, bet divus zaudējumus cietusi pašreizējā Eiropas čempione Serbija, kurai jau pirmdien var noslēgties turnīrs.

Latvijas komandas spēles 1. posmā (norādīts Rīgas laiks)

  • 16. jūnijā plkst.16 - ar Krieviju 59:71
  • 17. jūnijā plkst.13:30 - ar Melnkalni 76:55
  • 19. jūnijā plkst.13:30 - ar Beļģiju 58:62

Beļģijas izlase Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlē pirmoreiz kopš 2007.gada. Tāpat tā spēlēja 2003.gada finālturnīrā, bet pirms tam to nebija darījusi kopš 1985.gada.

Visu sagatavošanās ciklu vienība cīnījās ar traumu epidēmiju, tāpēc starp basketbolistēm nebija nopietnas konkurences par vietu sastāvā. Starp izlases kandidātēm sākotnēji tika iekļautas 18 basketbolistes, tomēr jau trešajā treniņu nedēļā uz vietu sastāvā palika vien 13 kandidātes.

Hradeckrālovas grupās Spānijas un Turcijas izlase jau nodrošinājušas 1. vietas un tiesības spēlēt ceturtdaļfinālā, bet Čehijas un Baltkrievijas izlase paliek ārpus izslēgšanas turnīra. Pirmdien noskaidrosies astotdaļfināla pāru sastāvi.

Prāgā visām pēdējās kārtas spēlēm būs nozīme vietu sadalīšanā.

2.posmā (20.jūnijs) – grupu 2. un 3. vietu ieguvējas izspēlē astotdaļfināla mačus (A2-B3, B2-A3, C-2-D3, D2-C3);

3.posmā (22.-25.jūnijs) – ceturtdaļfināli, pusfināli un finālspēles.

Latvijas komanda Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlē septīto reizi pēc kārtas. Līdz šim labākais rezultāts bijusi 4. vieta 2007. gadā. Vēl trīs reizes spēlēts ceturtdaļfinālā.

Latvijas basketbola izlases sastāvs 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā: Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone («Vega 1»/«Liepāja»), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - «TTT Rīga»), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas «Mithra Castors», Beļģija), Aija Putniņa («Stambulas Universitāte»), Kristīne Vītola (Stambulas «Galatasaray»), Aija Brumermane («Dunkerque Malo», Francija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu