Lembergs kārtējo reizi kļūst par Ventspils mēru

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Pirmdien par Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāju atkārtoti tika ievēlēts smagos noziegumos apsūdzētais Aivars Lembergs («Latvijai un Ventspilij»).

(Papildināta visa ziņa.)

Par Lembergu nobalsoja deviņi deputāti, bet pret viņu bija četri.

Par Lembergu balsoja deviņi «Latvijai un Ventspilij» deputāti. Par otru šim amatam izvirzīto kandidātu Ģirtu Valdi Kristovski (V) nobalsoja četri deputāti, kuri pārstāv apvienoto «Vienotības», nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai/LNNK» (VL-TB/LNNK) un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) sarakstu.

Kā sēdes sākumā skaidroja jaunievēlētās domes deputāts Jānis Vītoliņš, partija «Latvijai un Ventspilij» domes priekšsēdētāja amatam izvirza Lembergu, jo viņš saņēmis vislielāko vēlētāju atbalstu un arī socioloģiskajās aptaujās Lembergs regulāri tiekot vērtēts visaugstāk. Tiešs Lemberga nopelns esot pozitīvās pārmaiņas, kādas aizvadītajās pāris desmitgadēs notikušas Ventspilī, sacīja Vītoliņš. Kā vienu no pozitīvajiem piemēriem viņš minēja sākto Ventspils Mūzikas vidusskolas būvniecību.

Deputāts Aivis Landmanis, kurš pārstāv apvienoto "Vienotības", nacionālās apvienības VL-TB/LNNK un LRA sarakstu, pirms balsojuma norādīja uz Lembergam piemēroto drošības līdzekli - aizliegumu pildīt domes priekšsēdētāja amata pienākumus.

«Pieredze rāda, ka mēs turpat desmit gadus esam strādājuši ar priekšsēdētāju, kurš nav varējis pildīt savus pienākumus. Cik man zināms, arī pašreiz šie šķēršļi nav noņemti. Vai tiešam mums būtu jāuztic šie pienākumi personai, kura ilglaicīgi nav varējusi [pildīt domes priekšsēdētāja pienākumus] un arī turpmāk nezināmu laiku nevarēs tos veikt?» retoriski vaicāja Landmanis, aicinot partiju «Latvijai un Ventspilij» no sava vidus izvirzīt domes priekšsēdētāja amatam citu kandidātu.

«Latvijai un Ventspilij» citu kandidātu neizvirzīja. Sēdes turpinājumā deputāts Ivars Landmanis no «Vienotības», nacionālās apvienības VL-TB/LNNK un LRA saraksta domes priekšsēdētāja amatam izvirzīja Kristovska kandidatūru, norādot, ka viņam atšķirībā no Lemberga nav šķēršļu pildīt domes priekšsēdētāja amata pienākumus. Tāpat Kristovskim esot atbilstoša izglītība un politiskā pieredze, iepriekš vadot ministriju darbu.

Kristovskis atzina, ka, ņemot vērā vēlēšanu rezultātu un balsu sadalījumu domē, labi apzinoties savas reālās iespējas tikt ievēlētam par domes priekšsēdētāju: «Būsim reāli - tādu praktiski nav.» Kristovskis domes sēdē uzrunāja citus deputātus, norādot uz «Ventspils pilsētas pārvaldības kvalitatīvajiem, tiesiskajiem, demokrātijas aspektiem, pārvaldes kropļojumiem jeb nihilismu pret likuma varu».

«Faktiskais pašvaldības vadītājs atrodas ne tikai neskaitāmos interešu konfliktos, bet arī uz apsūdzēto sola. Tā nav laba prakse. Ikvienam demokrātiju cienošam cilvēkam, kurš domā morāles un ētikas kategorijās, jau sen būtu jāuzņemas politiskā atbildība,» savu viedokli pauda Kristovskis.

Lembergs domes sēdē uz šiem opozīcijas deputātu izteikumiem neatbildēja, bet pēc viņa atkārtotās ievēlēšanas domes priekšsēdētāja amatā uzsvēra: «Domes priekšsēdētājs nav ierēdnis. Viņš ir politiskais vadītājs, un viņa vilkme ir tik liela, cik liela ir viņa politiskā vilkme. Politiskā vilkme ir netverama - jūs to nevarat ne izmērīt, ne nosvērt. Vai nu politiķim tā ir, vai arī nav. Nekādi tituli, nekādi amati [nav izšķiroši] - jūs varat būt 30 valdībās un simts Saeimās, un tas var izrādīties politiski bez satura.»

Komentējot Ventspils domes opozīcijas aktivitātes, Lembergs apgalvoja: «Mēs nekad neesam dalījuši deputātus atkarībā no tā, kādā partijā viņi ir. Jautājums, vai ir vēlme sadarboties, vai arī ir vēlme maksimāli darboties pilnīgi citā virzienā pēc principa: jo sliktāk Ventspilij, jo labāk opozīcijas deputātiem. Tāda pieeja nav nekas jauns, mēs ne pirmo reizi ar to saskaramies. Protams, tas liek virknē gadījumu par mūsu veiksmēm plaši nerunāt, lai nav iespēju kaut ko negatīvi ietekmēt un Ventspils no tā zaudētu.»

Lembergs jau iepriekš ir apgalvojis, ka jau teju desmit gadu garumā noteiktais drošības līdzeklis - aizliegums pildīt Ventspils pilsētas domes priekšsēdētāja amata pienākumus - nekādā veidā netraucējot viņam veikt politisko darbību.

«Domes priekšsēdētājam atbilstoši likumam par pašvaldībām tādu ar likumu uzliktu pienākumu praktiski nav,» šī gada sākumā sacīja Lembergs. Viens no nedaudzajiem domes priekšsēdētāja pienākumiem esot atbildēt par tiesas lēmumu, kuri stājušies likumīgā spēkā, izpildi. Vēl viens domes priekšsēdētāja pienākumus, ko Lembergs gan drīzāk uzskatot par tiesībām, ir domes sēžu vadīšana. «Tās vada vietnieki. Es tur piedalos, bet nevadu. Ko tas maina?» š'a gada sākumā pauda Lembergs. «Vairāk faktiski domes priekšsēdētājam nekādu citu pienākumu nav, jo tā ir politiska amatpersona, kas veic politisku darbību, bet aizliegums pildīt politisku amatu - tāda drošības līdzekļa Latvijā nav.»

Jau ziņots, ka Ventspils domes vēlēšanās uzvarējusi Lemberga vadītā partija «Latvijai un Ventspilij», iegūstot deviņas no kopumā 13 deputātu vietām - tikpat, cik iepriekšējā domes sasaukumā.

Pārējās četras vietas domē ieguva saraksts, kurā apvienojušās nacionālā apvienība «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un Brīvībai/LNNK», partija «Vienotība» un Latvijas Reģionu apvienība ar Ģirtu Valdi Kristovski (V) priekšgalā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu