Durbē gaidāma Latvijas Nacionālā teātra viesizrāde

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Nacionālais teātris

Pasākumu sērijas «Zemlika nāk…» ietvaros 27. augustā Durbes kultūras namā gaidāma Latvijas Nacionālā teātra viesizrāde «Zēns».

Septītā mūzikas, mākslas un vietējās ražas festivāla «Zemlika» gaidās, kas notiks oktobra nogalē, pavasara un vasaras mēnešos Durbē notiek vairāki kultūras pasākumi. Sērijas «Zemlika nāk» ietvaros šogad arī vairākas Latvijas valsts un nevalstisko teātru viesizrādes. «Dirty Deal Teatro» viesizrādēm «Blēņas un pasakas» un «Kas notiks rītdien?» un Vladislava Nastavševa Ģertrūdes ielas teātrī iestudētajai «Melnā sperma» seko Elmāra Seņkova iestudētā Huana Majorgas luga «Zēns».

Populārā spāņu mūsdienu dramaturga Majorgas luga ir darbs par skolotājiem un skolniekiem, par tēviem un dēliem, par cilvēkiem, kas redzējuši jau pārāk daudz, un cilvēkiem, kas vēl tikai mācās skatīties. Darbs par baudu, ko sagādā ieskatīšanās svešās dzīvēs, un par risku, ko rada iespēja sajaukt dzīvi ar literatūru. Darbs par tiem, kas izvēlas pēdējo solu – vietu, no kuras vislabāk pārredzami visi pārējie soli.

Lugas oriģinālais nosaukums ir «Zēns no pēdējā sola», bet ievērojamais franču režisors Fransuā Ozons, uzņemot šo lugu filmā, to nosauca par «Mājā». Luga ir pirmiestudējums Latvijā un pirmais vispār šī autora darba iestudējums Latvijā, tapis ar autora laipnu atļauju un patiesu interesi par Elmāra Seņkova ieceri.

Teātra kritiķe Ieva Rodiņa savulaik savā recenzijā portālā «Kroders.lv» rakstījusi:, ka ««Zēns» [..] ir izteikti intelektuāla izrāde, kas no skatītāja pieprasa absolūtu koncentrēšanos – pirmkārt, iedziļinoties sižetā, bet, otrkārt, arī sekojot līdzi varoņu attiecībām, kas zīmētas psiholoģiski smalkiem pavedieniem». Turpetī, viņas kolēģe Silvija Radzobe savā vērtējumā to nosauc par «trīs vienā», jo izrāde ir gan detektīvs, gan ironiska komēdija, gan psiholģiska drāma reizē. Turklāt – visizsmalcinātākajā formā. Ar dzīviem un saistošiem aktieru darbiem.

Jāmin, ka lomās redzami Ivars Puga, Ināra Slucka, Uldis Siliņš (vai Igors Šelegovskis), Jurģis Spulenieks (vai Kārlis Reijers), Juris Hiršs un Zane Jančevska.

2015./ 2016. gada sezonā izrāde un tās veidotāji tikuši nominēti vairākām «Spēlmaņu nakts» balvām. Elmārs Seņkovs kā Gada režisors, uzvedums kā Gada mazās formas izrāde, aktieris Uldis Siliņš – Gada jaunais skatuves mākslinieks, bet Evija Pintāne un Linda Ģībiete kā Gada gaismu un video mākslinieces.

Biļetes uz Latvijas Nacionālā teātra viesizrādi «Zēns» Durbes kultūras namā 27. augustā plkst. 18:00 jau šobrīd ir nopērkamas elektronisko biļešu tirdzniecības vietnē internetā – Bezrindas.lv. Pārdošanā ierobežots skaits nenumurētu sēdvietu. To cena šobrīd – 12.00 EUR. Tuvojoties izrādei, biļešu cena pieaugs.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu