Tramps: Kols bija «ASV draugs un sabiedrotais»

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Joshua LOTT / AFP

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien izteica līdzjūtību Vācijas tautai par bijušā kanclera Helmūta Kola nāvi un nosauca viņu par «Savienoto Valstu draugu un sabiedroto».

«Mēs bijām apbēdināti, uzzinot par viņa aiziešanu šodien Ludvigshāfenē, viņa bērnības mājās,» Tramps sacīja paziņojumā Vašingtonā, nākot klajā ar to ievērojami vēlāk par citiem pasaules līderiem.

«Visilgāk kalpojušais kanclers Vācijas jauno laiku vēsturē, kanclers Kols bija Savienoto Valstu draugs un sabiedrotais, vadot Vācijas Federatīvo Republiku 16 svarīgus gadus,» teica Tramps.

«Viņš bija ne tikai Vācijas atkalapvienošanās tēvs, bet arī Eiropas un transatlantisko attiecību atbalstītājs. Pasaule ir guvusi labumu no viņa redzējuma un centieniem. Viņa mantojums turpinās dzīvot,» sacīja Tramps.

Arī vairāki ASV eksprezidenti piektdien sēroja par Kola nāvi un atzinīgi novērtēja viņa lomu Vācijas atkalapvienošanā, un Džordžs Bušs vecākais nosauca viņu par «vienu no dižākajiem līderiem pēckara Eiropā».

«Helmūts ienīda karu - bet vēl vairāk viņš ienīda totalitārismu,» sacīja Bušs.

«Strādāšana cieši kopā ar manu ļoti labo draugu, lai palīdzētu panākt mierīgas beigas Aukstajam karam un Vācijas apvienošanu NATO, paliks viens no mana mūža lielajiem priekiem,» piebilda Bušs.

Eksprezidents Bils Klintons sacīja, ka ir «dziļi apbēdināts» par «mana dārgā drauga» nāvi, kura «vizionārā vadība sagatavoja Vāciju un visu Eiropu 21.gadsimtam».

«Viņš tika uzaicināts atbildēt uz dažiem no sava laika monumentālākajiem jautājumiem un, pareizi atbildot uz tiem, viņš padarīja iespējamu stipras, plaukstošas Vācijas atkalapvienošanos un Eiropas Savienības radīšanu,» teica Klintons.

«Es nekad neaizmirsīšu, kā kopā ar viņu 1994.gadā izgāju caur Brandenburgas vārtiem uz lielu mītiņu austrumu pusē un redzēju patiesu cerību desmitiem tūkstošu jauniešu acīs,» sacīja Klintons.

«Šajā brīdī es zināju, ka Helmūts Kols ir cilvēks, kurš var palīdzēt viņiem īstenot savus sapņus. Vēsture turpina pierādīt, ka viņš to izdarīja,» teica Klintons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu