Latvijas basketbolistes EČ ievadā atzīst Krievijas izlases pārākumu

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Latvijas nacionālā sieviešu basketbola izlase piektdien Čehijas galvaspilsētā Prāgā ar rezultātu 59:71 (17:12, 7:22, 19:19, 16:18) atzina Krievijas valstsvienības pārākumu Eiropas čempionāta (EČ) pirmajā spēlē, piekāpjoties vienai no visa turnīra galvenajām favorītēm.

Ar 20 punktiem Latvijas izlases rindās rezultatīvākā bija Elīna Babkina, tikmēr ar 15 punktiem un 12 izcīnītām atlēkušajām bumbām atzīmējās Anete Šteinberga.

Krievijas izlases sastāvā 19 punktus guva naturalizētā amerikāniete Epifānija Prinsa, 15 punkti un 12 izcīnītas bumbas pie groziem Marija Valdajevas kontā, bet 12 punktus iemeta Jevgēņija Beļakova.

Mača ievadā ritēja līdzīga cīņa, bet pirmās ceturtdaļas vidū Latvijas izlase nokļuva iedzinējos ar 4:8. Īsā laikā izdevās atspēlēties, vispirms Kitija Laksa trāpīja tālmetienu, kam sekoja Šteinbergas pārtverta bumba un viegli divi punkti ātrajā pretuzbrukumā.

Krievijas izlase pamazām sadeldēja starpību un atguva vadību, taču pirmās ceturtdaļas izskaņā rezultatīvi nospēlēja Babkina, sekmējot Latvijas valstsvienībai 8:0 izrāvienu, pati gūstot sešus no šiem astoņiem punktiem. Pēc pirmajām desmit nospēlētajām minūtēm Latvija bija vadībā ar 17:12.

Otrajā ceturtdaļā Krievijas izlase spēli izlīdzināja un pamazām pārņēma iniciatīvu. Tikmēr Latvijas basketbolistes nespēja gūt punktus no teicamām metiena pozīcijām, tādējādi puslaika pārtraukumā nācās doties ar desmit punktu deficītu - 24:34.

Pēc precīza Babkinas tālmetiena Latvijas izlase trešajā ceturtdaļā starpību samazināja līdz četriem punktiem (32:36), taču turpinājumā
Krievijas valstsvienība veica 11:0 atrāvienu.

Babkina uzņēmās līderes lomu un turpināja gūt punktus, taču pietrūka palīdzība no komandas biedrenēm, lai Latvijas izlase lauztu spēles gaitu, līdz ar to pēc trim ceturtdaļām valstsvienība joprojām bija iedzinējos - 43:53.

Ceturtajā ceturtdaļā Latvijas izlase uz brīdi samazināja rezultāta starpību līdz pieciem punktiem (52:57), bet pretinieču sastāvā lieliski spēlēja amerikāniete Prinsa, sekmīgi uzbrūkot grozam gan no tuvākas, gan tālākas distances. Galā piedzīvots zaudējums ar 59:71.

D apakšgrupas dienas pirmajā spēlē Beļģijas basketbolistes ar rezultātu 66:64 pārspēja Latvijas izlases nākamo pretinieci Melnkalnes valstsvienību.

Krievija tiek uzskatīta par vienu no galvenajām pretendentēm uz uzvaru visā Eiropas čempionātā. Par kontinenta labāko valstsvienību šī komanda kļuvusi trīs reizes - 2003., 2007. un 2011.gadā, bet pirms diviem gadiem nācās samierināties vien ar sesto vietu, kamēr 2013.gadā vienība bija 13.pozīcijā. Kādreizējās olimpisko spēļu medaļnieces nepiedalījās pērnā gada Riodežaneiro olimpiskajās spēlēs.

Latvijas komanda uz Prāgu devās trešdien agri no rīta. Grupas turnīrā Latvijas komandas pretinieces bez Krievijas vēl būs Melnkalnes (sestdien plkst.13:30) un Beļģijas (pirmdien 13:30) basketbolistes. Grupas uzvarētājas iekļūst ceturtdaļfinālā, 2. un 3. vietas ieguvējas otrdien cīnīsies astotdaļfinālā.

Gatavojoties Eiropas čempionāta finālturnīram, Latvijas komanda aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās izcīnīja sešas uzvaras, tomēr pēdējos divos mačos, nespēlējot Anetei Šteinbergai, Aijai Brumermanei un Elīnai Babkinai, divreiz zaudēja Turcijai.

Ekspertu prognozēs starp potenciālajām medaļniecēm dominē gan pieaugušo, gan īpaši jauniešu basketbolā lielus panākumus guvušās Francija, Spānija un Krievija, ēnā atstājot pašreizējo čempioni Serbiju.

Latvijas komandas spēles pirmajā posmā (norādīts Rīgas laiks)

  • 16. jūnijā Latvija - Krievija 59:71
  • 17. jūnijā plkst.13:30 - ar Melnkalni
  • 19. jūnijā plkst.13:30 - ar Beļģiju

Otrajā posmā (20.jūnijs) – grupu 2. un 3. vietu ieguvējas izspēlē astotdaļfināla mačus (A2-B3, B2-A3, C-2-D3, D2-C3);

Trešajā posmā (22.-25.jūnijs) – ceturtdaļfināli, pusfināli un finālspēles.

Latvijas komanda Eiropas čempionāta finālturnīrā spēlēs septīto reizi pēc kārtas. Līdz šim labākais rezultāts bijusi 4. vieta 2007. gadā. Vēl trīs reizes spēlēts ceturtdaļfinālā.

Latvijas basketbola izlases sastāvs 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā: Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone («Vega 1»/«Liepāja»), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - «TTT Rīga»), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas «Mithra Castors», Beļģija), Aija Putniņa («Stambulas Universitāte»), Kristīne Vītola (Stambulas «Galatasaray»), Aija Brumermane («Dunkerque Malo», Francija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu