Latvijas basketbola izlase - talantīga sastāva komplektācija prasa līdzekļus

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA/TVNET kolāža

Latvijas vīriešu basketbola valstsvienības galvenais treneris Ainars Bagatskis trešdien nosauca 22 kandidātus, kuri pretendēs uz vietu izlases sastāvā dalībai rudenī gaidāmajam Eiropas čempionāta (EČ) finālturnīram. Nav sevišķu pārsteigumu attiecībā uz kandidātu sarakstu, trenerim ir skaidri spēlētāju vasaras plāni, kas dažiem vēl var arī mainīties. Tikmēr Latvijas Basketbola savienība (LBS) rūpīgi strādā pie finanšu lietām saistībā ar spēlētāju apdrošināšanām, kas atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, ir sarežģītāks jautājums, jo šobrīd valstsvienībai pirmo reizi ir divi Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) spēlētāji.

Tiekoties ar mediju pārstāvjiem, Bagatskis trešdien pastāstīja, ka 22 kandidāti iekļauti paplašinātā sarakstā. Visticamāk, ka uz treniņiem uzaicinās 16-17 spēlētājus. Uzaicinājumam, šogad cīnīties par vietu izlases sastāvā, atteikuši divi spēlētāji. Viens no tiem ir Latvijas čempionvienības «VEF Rīga» uzbrucējs Mareks Mejeris, kurš tika atzīts par aizvadītās sezonas Latvijas Basketbola līgas (LBL) finālsērijas vērtīgāko spēlētāju, šo balvu izpelnoties otro reizi karjerā. Basketbolists, kurš izlasi pārstāvēja iepriekšējos trijos EČ finālturnīros, vēlas atkopties no mikrotraumām, kā arī labāk sagatavoties nākamajai sezonai.

Valstsvienības galvenais treneris labprāt kandidātu lokā uz trešā numura jeb mazā uzbrucēja pozīciju gribēja redzēt arī talantīgo Rodionu Kurucu, kurš šomēnes ASV centās sevi apliecināt NBA komandām. Patlaban 19 gadus vecais basketbolists otrdien atsauca dalību šā gada NBA draftā, lai turpinātu progresēt Eiropā un pretendētu uz augstāku izvēles numuru nākamgad. Bagatskis atklāja, ka šobrīd nav skaidrības arī par spēlētāja motivāciju spēlēt valstsvienībā. Kurucs pēdējos gados nav pārstāvējis jauniešu izlasēs, kā arī basketbolista pārstāvētais Spānijas titulētais klubs Barselonas «Lassa» stingri iebilst pret spēlēšanu valstsvienībā. 2014.gadā Kurucs bija viens no Latvijas U-16 izlases līderiem, palīdzot komandai izcīnīt sudrabu Rīgā notikušajā EČ kadetiem. Sportista aģents Artūrs Kalnītis trešdien paziņoja, ka Kurucs šo vasaru veltīs individuālajam darbam, lai cīnītos par vietu Barselonas kluba galvenās komandas sastāvā, līdz ar to dalība izlasē netika izskatīta.

Kandidātu lokā iekļauti četri spēlētāji, kuri pieaugušo izlasē vēl nereizi nav spēlējuši. Jau iepriekš bija skaidrs, ka valstsvienībai pievienosies NBA zvaigznes statusu ieguvušais Porziņģis, par kura vietu komandā neviens nešaubās. Tikmēr treneris Bagatskis ar uzaicinājumu uz izlasi pagodinājis «Liepāja»/«Triobet» komandas aizsargu Artūru Ausēju, kurš LBL izcēlās ar sezonas rezultativitātes rekordu - 33 punkti vienā spēlē. Zīmīgi, ka pašlaik 26 gadus vecais Ausējs nekad nav spēlējis nevienā jauniešu izlasē.

Sarakstā iekļauti arī divi jaunie centra pozīcijas spēlētāji. Iļja Gromovs šosezon pārstāvēja Latvijas čempionvienību «VEF Rīga», savukārt Klāvs Čavars spēlēja Turcijas pēc spēka otrajā līgā. Bagatskis klātienē LBL finālsērijas laikā varēja iepazīt Gromova dotības, tikmēr par Čavara šī brīža kvalitātēm trenerim šobrīd nav priekšstata.

Šobrīd nav iespējams prognozēt Anžeja Pasečņika šīs vasaras plānus. 22.jūnijā gaidāmajā NBA draftā Latvijas jaunajam basketbolistam paredz vietu pirmajā kārtā. Līdz ar to nevar izslēgt iespēju, ka Pasečņiku šogad valstsvienības kreklā nebūs iespējams redzēt, ja tādas būs basketbolista jaunās komandas prasības. Līdzīgi faktori var ietekmēt arī Rolanda Šmita vasaras plānus. Viņš šobrīd drafta prognozēs nav ierindots starp 60 spēlētājiem, kurus varētu izvēlēties NBA klubi, taču, pēc paraugtreniņiem ASV, vairākas komandas izrādījušas interesi par spēlētāju.

Bagatskis pastāstīja, ka Porziņģis ar nepacietību gaida izlases pirmo treniņu, taču gatavošanās posmā viņš nebūs kopā ar komandu visu laiku, jo viņam paredzēts NBA rīkotais basketbola popularizēšanas brauciens uz Āfriku. Dāvim Bertānam plānota tikšanās 27.jūnijā ar NBA kluba Sanantonio «Spurs» pārstāvjiem, kā arī 29.jūlijā kāzas. Savukārt Jānis Timma ieplānojis šovasar doties uz treniņiem ASV. Kā zināms, pirms diviem gadiem NBA maiņu darījumā Memfisas «Grizzlies» tiesības uz latviešu basketbolistu aizmainīja uz Orlando «Magic» komandu. Timma gan pagājušajā nedēļā noslēdza trīs gadu līgumu ar Spānijas augstākās līgas (ACB) un ULEB Eirolīgas komandu Vitorijas «Baskonia».

Treneru korpusā kopā ar Bagatski darbu turpinās viņa palīgi Artūrs Štālbergs un Roberts Štelmahers. Par fizisko sagatavotību atbildēs Viktors Lācis un Oskars Ernšteins. Savukārt viena vieta vēl atstāta brīva, kas lielā mērā būs atkarīga no galvenā trenera lēmuma. Ar Bagatska piekrišanu izlasei varētu palīdzēt arī kāds ārzemju speciālists. Tāpat valstsvienības galvenais treneris arī šajā gatavošanās ciklā atsevišķos posmos turpinās sadarbību ar Mārtiņu Martinsonu, kurš jau iepriekš strādājis pie spēlētāju psiholoģijas un komandas saliedētības.

LBS šobrīd risina vairākus finanšu jautājumus. Aptuvenais izlases budžets, gatavojoties EČ finālturnīram, ir 200 000 eiro. Savienības ģenerālsekretārs Edgars Šneps atklāja, ka Porziņģa līguma apdrošināšanas summa ir mērāma ar sešiem cipariem, tamdēļ jāatrod papildu finansējums.

Tāpat gana liela nauda vajadzīga arī Dāvja Bertāna, Timmas un citu spēlētāju apdrošināšanai. LBS jau lūgusi nedaudz vairāk nekā 200 000 eiro lielu finansējuma atbalstu valdībai. Šneps gan norādīja, ka no lūgtā finansējuma valdība šobrīd gatava segt aptuveni pusi.

Latvijas izlase četras pārbaudes spēles augustā aizvadīs «Arēnā Rīga». Interesantākais mačs solās 19.augustā pret Lietuvas izlasi. Sagaidāms, ka abas komandas šo spēli aizvadīs tobrīd savos spēcīgākajos sastāvos. Bagatskis uzsvēra, ka tā būs nebijusi izdevība - Rīgā klātienē laukumā redzēt sešus NBA spēlētājus. Uz šo spēli biļešu cenas solās būt dažādas - lētākās ap 10 eiro, labākas vietas ap 40 eiro, bet īpašas vietas pie paša laukuma ap 100 eiro.

Vienlaicīgi ar LBS rīkoto mediju pasākumu trešdien notika arī Latvijas Nacionālās sporta padomes sēde, kurā skatīja jautājumu saistībā ar papildu finansējuma piešķiršanu. Kā aģentūrai LETA pastāstīja Nacionālās sporta padomes priekšsēdētāja vietnieks Latvijas Olimpiskās komitejas prezidents Aldons Vrubļevskis, padome atbalstīja apdrošināšanas summas papildu piešķiršanu LBS 135 000 eiro apmērā, tādējādi sedzot Porziņģa apdrošināšanas izmaksas.

Taču pārējo basketbolistu apdrošināšanai LBS jāmeklē pašai, norādīja Vrubļevskis, piebilstot, ka finansējums pašiem, nepaļaujoties uz valsts atbalstu, būs jāmeklē arī Porziņģa apsarga apmaksai.

Izglītības un zinātnes ministrijas Sporta departamenta direktors Edgars Severs aģentūrai LETA skaidroja, ka ministrijai uzdots meklēt līdzekļus savā budžetā, kā arī līdzekļos neparedzētiem gadījumiem.

Trešdien, 14.jūnijā, plkst.17 portālā TVNET sākas biļešu tirdzniecība uz sestdien, 19.augustā, «Arēnā Rīga» paredzēto vīriešu basketbola valstsvienību spēli Latvija - Lietuva.

Treniņi nacionālajai komandai sāksies 17. jūlijā.

Pārbaudes spēļu grafiks

  • 28. jūlijā Tamperē slēgtā treniņspēle ar Somijas izlasi
  • 29. jūlijā Tamperē ar Somijas izlasi
  • 4. augustā Klaipēdā ar Gruzijas izlasi
  • 5. augustā Klaipēdā turnīra finālspēle
  • 11. augustā Arēnā ar Polijas izlasi
  • 19. augustā Arēnā ar Lietuvas izlasi
  • 20. augustā Arēnā ar Rumānijas izlasi
  • 24. augustā Arēnā ar Čehijas izlasi
  • 25. augustā slēgtā treniņspēle ar Čehijas izlasi

Eiropas čempionāta grupas turnīrā Latvijas komanda spēlēs ar Serbijas (1. septembrī), Beļģijas (2.), Lielbritānijas (4.), Krievijas (5.) un Turcijas (7.) izlasēm. Četras labākās komandas kvalificēsies izslēgšanas turnīram. D grupas komandas astotdaļfinālā spēlēs ar C grupas vienībām (Spānija, Čehija, Horvātija, Ungārija, Melnkalne, Rumānija).

«EuroBasket 2017»

1.posms (31.augusts - 7.septembris) – turnīri 4 grupās; pa 4 labākajām komandām kvalificējas izslēgšanas turnīram.

A (Helsinki)B (Telaviva)C (Klužnapoka)D (Stambula)
FrancijaLietuvaSpānijaSerbija
GrieķijaItālijaČehijaLatvija
SomijaIzraēlaHorvātijaTurcija
SlovēnijaGruzijaMelnkalneBeļģija
PolijaVācijaUngārijaKrievija
IslandeUkrainaRumānijaLielbritānija

Latvijas komandas spēles 1. posmā (norādīts Rīgas laiks):

1. septembrī plkst.17 - ar Serbiju

2. septembrī plkst.14:15 - ar Beļģiju

4. septembrī plkst.14:15 - ar Lielbritāniju

5. septembrī plkst.14:15 - ar Krieviju

7. septembrī plkst.20:45 - ar Turciju

9. septembrī astotdaļfināls: A1-B4, B1-A4, A2-B3, B2-A3

10. septembrī astotdaļfināls: C1-D4, D1-C4, C2-D3, D2-C3)

12. un 13. septembrī ceturtdaļfināli

14. un 15. septembrī pusfināli

17. septembrī spēle par 3. vietu un fināls

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu