Aicina uz lustīgu līgošanu Kuldīgas novadā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Klāt vasaras saulgrieži, kad ar meijām un ziediem rotājam mājas, plūcam jāņuzāles un vijam svētku vainagus, kuram jāņugunis un izbaudām gada visgarāko dienu un visīsāko nakti, cildinot dabu un auglību. Iespējas svētku svinēšanai piedāvā Kuldīgas novads.

Lai kārtīgi iešūpotos svētku svinēšanai, Kuldīgā pirmais ielīgošanas pasākums pilsētas ielās un laukumos norisināsies jau trešdien, 21.jūnijā, no plkst. 12.00. Priecīgo ziņu, ka vasaras saulgrieži jau klāt, kopā ar Jāņu dziesmām kuldīdzniekiem un pilsētas viesiem 21. jūnija pusdienlaikā nesīs paprāvs Jāņa bērnu pulciņš. Jāņa mātes grozā atradīsies gan gards Jāņu siers un naktī ceptie pīrāgi, gan kāda dzīves gudrība vai ticējums. Jāņa tēvam, kā allaž, padomā būs kāds jociņš, bet krūzē - kārtīgs Jāņu alus. Esiet gatavi šajā jampadracī iesaistīties arī paši, jo tiem, kas Jāņa bērnus labi uzņem, visu gadu pati Laima pa pēdām staigājot!

Svinībām visu nepieciešamo sagādāt būs iespējams, apmeklējot Jāņu tirgu ceturtdien, 22.jūnijā, no plkst.12.00 līdz 20.00 Pilsētas laukumā. Tirdziņā aicināti piedalīties amatnieki, amatu pratēji, tautas lietišķās mākslas studijas, mākslinieki, individuālie meistari, ekoloģiski tīru un Latvijā audzētu produktu ražotāji, našķu un saldumu tirgotāji.

Jāņu vakarā, piektdien, 23.jūnijā, plkst.17.00 Kuldīgas pilsētas estrādē kuldīdzniekus un viesus priecēs saulgriežu koncertuzvedums «ĪS(t)A PAMĀCĪBA MĪLĒŠANĀ». Tas būs jautrs un mūsdienīgs stāsts par papardes zieda meklējumiem ar varenu līgošanu un kopā dziedāšanu. Pavasara plaukumā kāda kunga sirds piedzīvo trešo atmodu, un sievas meklēšanas avantūra uzņem apgriezienus. Vai tiešām, tuvojoties astoņdesmit gadu jubilejai, vajadzētu domāt par tik veselībai kaitīgo mīlestību? «Kā gan ne!» domā gan pieklājīgā vecuma kungs, gan viņa dēls, kurš ir apņēmības pilns tēvu apbērt padomiem un pamācībām par laikmeta jaunievedumiem sieviešu aplidošanā. Lai izprastu, kā iekarot sievietes sirdi un kliedēt vientulību, talkā tiek aicināti arī dažādi jomas eksperti. Kā zināms, mūsdienās iepazīšanās iespējas ir daudzpusīgas, arī pilnas komisku un paradoksālu situāciju. «Vai mīlēt moderni ir nepieklājīgi? Mēs gribam domāt, ka ne. Tāpēc iestudējumu radām visai ģimenei, un, kā jau dzīvē gadās, daudz mums «jāizlasa starp rindiņām»,» stāsta uzveduma režisors Intars Rešetins. Radošajā kolektīvā apvienojušies Āris Rozentāls, Mirdza Martinsone, Vita Vārpiņa, Ērika Eglija, Inita Sondore, Akvelīna Līvmane, Velta Straume, Marģers Eglinskis un citi. Biļetes iegādājamas «Biļešu paradīzes» kasēs un internetā.

Jāņu vakarā, piektdien, 23.jūnijā, Kuldīgā tradicionāli jāņuguni iedegs Pilsētas dārzā. Plkst.22.30 varēs noskatīties teatralizētu uzvedumu «Tautiešam roku devu pašā Līgo vakarā». Lūkošanu, līdzināšanu, mārtošanu un līgošanu izspēlēs, izdejos un izdziedās etnogrāfiskais ansamblis «Suitu sievas», vidējās paaudzes deju kopa «Bandava», jauniešu teātris «Focus» un folkloras kopa «Nārbuļi». Režisore Daiga Pirtniece. Bet no plkst.23.00 līdz pat 3.00 zaļumballē spēlēs grupa «LaBamba». Ieeja pasākumā – bez maksas.

Iespēja izbaudīt tradīcijas svētku laikā būs arī Kuldīgas novada pagastos:

ĒDOLĒ 22.jūnijā 20.00 Dzirnavu dārzā - pie ugunskura Jāņu ielīgošana.

KABILĒ 23.jūnijā 23.00-04.00 Kabiles parka estrādē - Līgo nakts balle, spēlēs Edgars Ziņģe. Ieeja - bez maksas.

KURMĀLĒ 23.jūnijā 20.00 krustojumā pie Dālderiem līgotājus sagaidīs Jāņa māte, lai dotos gājienā uz Vilgāles estrādi. Pašdarbnieku koncerts «Jānīts nāca katru gadu» un Jāņu ugunskura iedegšana. Pēc koncerta estrādē līdz saullēktam skanēs līgodziesmas un deju mūzika.

LAIDOS 23.jūnijā 16.00 Laidu pagasta estrādē - Līgo pasākums ar Laidu amatierteātra izrādi «Kā mēs Jāņus svinēsim? Jautrā spēlē ar dziedāšanu un dejošanu». Ieeja - bez maksas.

PADURĒ 22.jūnijā 17.00 pie Padures klēts - vasaras saulgriežu radošās aktivitātes. Būs iespēja pīt vainagus, siet sieru un citas aktivitātes gan bērniem, gan pieaugušajiem. Pasākums - bez maksas.

PELČOS 23.jūnijā 12.00 - vasaras saulgriežu ieskandināšanas tūre ar kopīgu līdzdarbošanos un groziņiem «Līgo arī Ābeļciemā!» Tiksimies Klusās ielas galā pļaviņā pie priedītēm. Līgotāji aicināti ar Jāņuzālēm un cienastu. Kursim ugunskuru, dziedāsim skanīgas līgodziesmas, izspēlēsim Jāņu rotaļas pēc latviešu tradīcijām. Informācijai tālr. 26803366.

24.jūnijā 22.00 pie Pelču tautas nama - Jāņu nakts zaļumballe. Spēlēs grupa «Lustīgais blumīzers». Ieeja - bez maksas.

RENDĀ 23.jūnijā 22.30 estrādē - Jāņu nakts zaļumballe «Lai līgojam, lai svinam» kopā ar grupu no «Express» Ventspils. Ieeja - bez maksas.

RUMBĀ 23.jūnijā 22.00 Ventas ciemā - «Zaļumballe» kopā ar grupu «Ugāles ritmi».

SNĒPELĒ 22.jūnijā 21.00 Snēpeles brīvdabas estrādē - svētku ielīgošana, koncertuzvedums «Pār gadskārtu Jānīts nāca...» Uzvedumā piedalās kultūras nama pašdarbības kolektīvi: VPDK «Snēpele», bērnu deju kolektīvs, sieviešu vokālais ansamblis «Mozaīka», vīru vokālais ansamblis, senioru vokālais ansamblis «Atvasara», TLMS «Vēveri» amatierteātris. Pēc koncerta lustīgu balli spēlēs kapela «Kā ir, tā ir».

TURLAVĀ 23.jūnijā 20.00 Turlavas Dižgaiļu parka estrādē - Turlavas amatierteātra pirmizrāde (izdomāts notikums) «Kā Jānis brauc sievu lūkoties».

VĀRMĒ 23.jūnijā 19.30 estrādē «Liepu birzs» - Līgo koncerts «Kursim Jāņu uguntiņu». Līgo dienas koncertā piedalās deju kolektīvs «DimDari», līnijdejotāju grupa «Romance», amatierteātris «Es un Tu». Līgu un Jāņu godināšana, ugunskura iedegšana.

23.jūnijā 22.00 estrādē «Liepu birzs» - Līgo zaļumballe. Spēlē grupa «Ēna» no Snēpeles. Ieeja - bez maksas.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu