Zībarts: Neskatoties uz traumām, optimisms nav zudis

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka / LETA

Kaut daudzo traumu dēļ Latvijas sieviešu basketbola valstsvienība šobrīd nav optimāli gatava, tā nav zaudējusi optimismu pirms Eiropas čempionāta sākuma, uzsver izlases galvenais treneris Mārtiņš Zībarts.

Latvijas sieviešu basketbola izlase jau piektdien sāks dalību Eiropas čempionāta finālturnīrā, tomēr visu sagatavošanās ciklu vienība cīnījās ar traumu epidēmiju, tāpēc starp basketbolistēm nebija nopietnas konkurences par vietu sastāvā.

«Esam noskaņoti kaujinieciski. Ar visām mikrotraumām un dažādām problēmām, kas mūs vajāja, noteikti šobrīd neesam optimāli gatavi, bet cīnīsimies tāpat, lai arī kāds būtu sastāvs,» pēc pirmdien aizvadītā pēdējā treniņa Rīgā žurnālistiem pauda Zībarts. «Optimisms nav zudis. Pēdējā pārbaudes spēle pret Turciju bija viena no labākajām, lai arī beigās zaudējām. Soli pa solim virzāmies tuvāk čempionāta formai.»

Kā vēstīts, starp izlases kandidātēm sākotnēji tika iekļautas 18 basketbolistes, tomēr jau trešajā treniņu nedēļā uz vietu sastāvā palika vien 13 kandidātes.

«Cik kandidāšu loks ir plašs, tik arī ir. Reāli citu spēlētāju, kuras atbilstu šim līmenim, mums nebija. Nopietnu savainojumu izlasē guva tikai Dita Rozenberga, bet visas pārējās traumas bija hroniskas, kas mums, spēlētājām atnākot uz izlasi, lika konstatēt, ka viņas nevar piedalīties treniņprocesā,» secināja treneris. «Ņemot vērā pēdējo dienu izmaiņas sastāvā un traumas, nekas kardināli komandā nebija jāmaina. Galvenais tagad ir saprast, cik nopietni šajā Eiropas čempionātā mums varēs palīdzēt Anete Šteinberga. Viņas trauma ir pilnīgi negaidīta, bet cerēsim, ka dakteri paspēs visu izdarīt, lai Anete varētu spēlēt.»

Vienai no izlases līderēm Šteinbergai ir pleca trauma, tomēr Zībarts cer, ka līdz turnīra sākumam viss būs kārtībā.

Eiropas čempionātā Latvijas izlase spēlēs Prāgā, apakšgrupā piektdien, sestdien un nākamajā pirmdienā tiekoties ar attiecīgi Krieviju, Melnkalni un Beļģiju. Kā stāstīja Zībarts, pašlaik uzmanība tiek veltīta pašu sniegumam, bet treneru kolektīvs savā starpā sadalījis, kurš pēta katru pretinieku.

«Šobrīd lielāko vērību esam pievērsuši savas spēles pilnveidošanai. Es vācu informāciju par pirmās spēles pretiniecēm Krieviju. Artūrs [Visockis-Rubenis] gatavo par nākamo maču, bet Aigars [Nerips] par trešo cīņu. Savukārt taktikai pievērsīsimies pirms pašām spēlēm, ņemot vērā katras komandas iepriekšējos mačus,» teica Zībarts. «Informācija mums ir par visiem pretiniekiem. Mums ir pieejamas visas Krievijas pārbaudes spēles, ar Melnkalni mums ir četri mači, bet ar Beļģiju - pieci. Atliek tikai strādāt.»

Tiesa, Zībarts nevēlējās sīkāk komentēt taktiku, jo iepriekš kopā strādājis ar Krievijas izlases skautu un ir pilnīgi pārliecināts, ka katrs viņa izteikums tiks pārtulkots un nodots tālāk pretinieku treneru kolektīvam.

Kā pēdējā no Latvijas izlases tika atskaitīta salīdzinoši mazpazīstamā Līga Vente, tomēr Zībarts pauda, ka arī viņai bija izredzes iekļūt sastāvā.

«Pēc pēdējās spēles mums bija ļoti garas pārdomas, kuru tad atstāt mājās. Analizējām visus plusus un mīnusus, bet, redzot, kāda situācija ir ar centra spēlētājām, tika dota priekšroka Annai Dreimanei. Viens kārtīgs piektais numurs mums iepriekš bija tikai Aija Brumermane, bet Līga Vente vairāk atbilst ceturtā numura pozīcijai,» skaidroja treneris. «Annai pirmajā spēlē pret Turciju devām diezgan lielu laiku pacīnīties ar pretinieku garajām spēlētājām. Lai pastiprinātu centra pozīciju, nolēmām priekšroku dot Dreimanei, arī domājot par perspektīvu, jo viņai ir 20 gadi un šis čempionāts var dot iedvesmu U-20 turnīram un turpmākai karjerai gan ASV, gan valstsvienībā.»

Līdz šim Eiropas čempionātos spēlējušas nav Paula Strautmane, Kate Krēsliņa, Dreimane un Ilze Jākobsone, bet Gunta Baško-Melnbārde kontinenta meistarsacīkstēs piedalīsies jau septīto reizi.

«Visas četras debitantes ir spēlējušas jaunatnes čempionātos. Protams, pieaugušo turnīrā būs citādākas sajūtas, bet, domāju, pārbaudes spēlēs viņas sajuta to spēles līmeni, kāds viņas gaida,» uzskata treneris, kurš ar daudzām no izlases kodola spēlētājām savulaik strādājis jaunatnes izlasēs. «Esam gājuši cauri dažādām situācijām un esam gatavi visādiem pavērsieniem. Redzams, ka komanda spēlē līdzīgi, kā to darījām jauniešu čempionātos - ar pašatdevi, raksturu, cīņassparu, kas mums bijis viens no trumpjiem. To cenšamies pārnest lielajā izlasē.»

Gatavojoties Eiropas čempionāta finālturnīram, Latvijas komanda aizvadīja deviņas pārbaudes spēles, kurās izcīnīja sešas uzvaras, tomēr pēdējos divos mačos, divreiz zaudēja Turcijai.

Eiropas čempionāta finālturnīrs Čehijā norisināsies no 16. līdz 25.jūnijam. Pēc apļa turnīra grupas uzvarētāja iekļūs ceturtdaļfinālā, bet otrās un trešās vietas ieguvējas nākamajā otrdienā cīnīsies astotdaļfinālā.

Latvijas izlase pēc lieliskā 2007.gada čempionāta, kad pirmo reizi tika sasniegts pusfināls un iegūta ceturtā vieta, vairs tika augstu nav bijusi. Iepriekšējos divos finālturnīros vienība nav spējusi izkļūt no apakšgrupas.

Latvijas basketbola izlases sastāvs 2017.gada Eiropas čempionāta finālturnīrā:

Elīna Babkina (Madrides C.R.E.F. HOLA, Spānija), Ilze Jākobsone («Vega 1»/«Liepāja»), Ieva Krastiņa, Gunta Baško-Melnbārde (abas - «TTT Rīga»), Kate Krēsliņa (Fordhemas Universitāte, NCAA), Kitija Laksa (Dienvidfloridas Universitāte, NCAA), Paula Strautmane (Kvinipiakas Universitāte, NCAA), Anete Šteinberga (Brenas «Mithra Castors», Beļģija), Aija Putniņa («Stambulas Universitāte»), Kristīne Vītola (Stambulas «Galatasaray»), Aija Brumermane («Dunkerque Malo», Francija), Anna Dreimane (Kolorādo Štata universitāte, NCAA).

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu