Vasaras saulgriežu svētki Turaidā

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Vienpadsmito gadu 21. jūnija pievakarē un gada īsākajā naktī Turaidā tiek svinēti košākie latviešu gadskārtu svētki – vasaras saulgrieži, kas norit vasaras vidū, kad saule visaugstāk uzbraukusi debesu kalnā. Vasaras saulgriežos gaismas un dzīvības spēks ir vislielākais. Tie ir auglības svētki, kad tiek daudzināta saule, degta gaiša jāņuguns, aicināti pulkā Jāņa bērni no tuvām un tālākām malām, lai šogad īpaši daudzinātu dzimtas un ģimenes spēku.

Vasaras saulgriežu svētkos pulcējas kopā dzimtas, radi, draugi un kaimiņi. Stipra saime ir tā, kas veido pamatu arī stiprai tautai, tāpēc šogad daudzināsim dzimtas un ģimenes spēku. Tradīcija kā josta apvij un spēcina ikvienu iesākumu – ģimenes veidošanos, bērna piedzimšanu, cilvēka pieaugšanu, pāra līdzināšanu un arī gadskārtas svētku svinēšanu. Tradīcijas josta lai šogad apvij folkloras kopu saimes un ikvienu, kas sagaidīs vasaras saulgriežus Turaidā. Ciemos aicināsim ģimenes, kas darbojas folkloras kopās un uztur dzīvus senos ritus, dziesmas, tradīcijas un ir gatavas ar tām dalīties ar Jāņa bērniem – līgotājiem Turaidas pakalnos.

Šajā gadā Jāņa bērnu sagaidītāju Turaidā būs īpaši daudz – 34 folkloras kopas no Latgales, Kurzemes, Vidzemes, Zemgales un Rīgas, kas izdziedās savas Jāņu dziesmas, dalīsies saulgriežu priekā, gatavojoties Latvijas simtgades lielajam notikumam, kad 2018. gada 21. jūnijā saulgriežus svinēt aicināti būs arī starptautiskā folkloras festivāla «Baltica 2018» dalībnieki. Lai līgo, virmo un skan saulgrieži Turaidā!

VASARAS SAULGRIEŽU SVĒTKU PROGRAMMA

19.00 - Pulcēšanās - zāļu vakars – gatavošanās Jāņu svinībām - siera siešana, sētas un saimes aplīgošana, vainagu vīšana, pirts un zāļu zintis, lāpu gatavošana, rokdarbu darbnīca.

19.30 – 20.30 - Lielā rotaļu stunda Dziesmu dārzā kopā ar Smārdes «Milzkalnieki» un Līvānu «Ceiruleits».

20.00 – 20.30 - Tikšanās ar Jāņa tēvu Siguldas novada Domes priekšsēdētāju Uģi Mitrevicu un Jāņa māti Turaidas muzejrezervāta direktori Annu Jurkāni un līgošana Jāņa sētā kopā ar Siguldas «Senleju», Kokneses «Urgām», Lubānas sievām, Viļakas «Abrenīti», Dobeles «Leimaņiem», Nīcas un Rucavas etnogrāfiskajiem ansambļiem, Smārdes «Milzkalniekiem», Druvas «Zemturiem», Līvānu novada «Turkiem».

20.30 – 21.00 - Folkloras kopu sasaukšanās Dziesmu dārzā un Jāņkalnā. Sasaucas Salacgrīvas «Cielava», Saulkrastu «Dvīga», Lēdurgas «Putni», Medņevas sievas, Cēsu «Dzieti» un Rucavas etnogrāfiskais ansamblis.

21.00 – 21.10 - Gājiens Jāņkalnā iedegt Jāņuguni, nesot ozolzaru viju.

21.10 – 22.15 - Jāņu uguns iedegšanas rituāls Jāņkalnā. Dzimtu daudzināšana kopā ar Līvānu novada «Turkiem», Saunas «Naktineicu», Rucavas etnogrāfisko ansambli, Lubānas folkloras kopu, Medņevas «Egli», Smārdes «Milzkalniekiem», Pūres «Pūrlādi» un Dobeles «Leimaņiem». Saules pavadīšana.

22.15 – 23.45 - Uguns pūdeles aizdegšana kopā ar Salacgrīvas «Cielavu» un Dzimtu ugunskura uguns iedegšanas rituāls Jāņkalna galā kopā ar Kokneses «Urgām».

22.30 – 23.00 - Rotaļas kopā ar Valkas «Sudmaliņām» Jāņkalnā.

23.00 – 00.00 - Lielā līgošana un zīlēšana kopā ar Smārdes «Milzkalniekiem» un Jumpravas «Liepu laipu» Jāņkalnā.

00.00 – 00.30 - Nakts vidus rituāli, pērno vainagu dedzināšana Jāņkalnā kopā ar nodibinājumu «Māras loks» un Lēdurgas «Putniem».

00.30 – Ugunsrata ritināšana Jāņkalnā.

01.00 – 03.00 - Tradicionālie danči kopā ar kopu «Ceiruleits», Valkas «Sudmaliņām» un Rīgas folkloras deju kopu «Dandari» Dziesmu dārzā.

23.00 – 02.30 – Jāņu nakts dziesmas Jāņkalnā kopā ar Inesi Kozuliņu pie Jāņu ugunskura.

23.00 – 02.00 – Dzimtu stāsti un dziesmas pie Dzimtu ugunskura Jāņkalnā. Piedalās Šķilbēnu etnogrāfiskais ansamblis, Saunas «Naktineica», Rucavas etnogrāfiskais ansamblis, Pūres «Pūrlāde», Slampes «Pūrs», Līvānu «Ceiruleits», Lēdurgas «Putni», Dobeles «Leimaņi», Rīgas «Ceidari», Cēsu «Dzieti».

02.30 – 03.00 - Lēkšana pār ugunskuru Jāņkalnā.

03.00 – 04.00 - Gaismas ceļš pretim saulei uz Dainu kalnu – mazgāšanās Skandinieku avotā un rīta rasas vākšana Dainu kalnā kopā ar Amatas folkloras kopu «Ore» un Jērcēnu «Mežābeli».

04.00 - 04.45 – Saules sagaidīšana ābeļu dārzā kopā ar Cēsu folkloras kopu «Dzieti».

05.00 - Jāņa uguntiņas pavadīšana cauri Gaujas lokiem.

Piedalās 34 Latvijas folkloras kopas:

Siguldas «Senleja», Viļakas «Abrenīte», Medņevas etnogrāfiskais ansamblis, Jērcēnu «Mežābele», Lubānas folkloras kopa, Saunas «Naktineica», Kokneses «Urgas», Rīgas «Dandari», Saulkrastu «Dvīga», Dobeles «Leimaņi», Druvas «Zemturi», Salacgrīvas «Cielava», Smārdes «Milzkalnieki», Pūres «Pūrlāde», Slampes «Pūrs», Zantes «Vācelīte», Līvānu «Ceiruleits», Valkas «Sudmaliņas», Šķilbēnu etnogrāfiskais ansamblis, Medņevas «Egle», Cēsu «Dzieti», Nīcas etnogrāfiskais ansamblis, Barkavas «Madava», Daugmales folkloras kopa, Rīgas Latgolys studentu centra «Ceidari», Ziemeru folkloras kopa, Bebrenes «Ritam», Lēdurgas «Putni», Amatas «Ore», Rucavas etnogrāfiskais ansamblis, Līvānu novada «Turki», Kalsnavas «Vesetnieki», Jumpravas «Liepu laipa», Rīgas «Silavoti».

Zāļu zintis – Zeltīte Kaviere, pirts zintis – Kaija Brisone, vainagu pīšana – Indra Čekstere un Margita Poriete, siera siešana – folkloras kopa «Ūzuleņi», lāpu gatavošana – «Roķi», rokdarbu darbnīca – studija «Smiltene», rituāli – Ramants Jansons, Daris Jansons, Ingrīda Bretšneidere, Kokneses «Urgas», Lēdurgas «Putni», uguns rituāli – Eduards un Audars Klinti, nakts dainas – Inese Kozuliņa.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu