Tramps apliecina ASV uzticību NATO 5.pantam par kolektīvo aizsardzību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: BRENDAN SMIALOWSKI / AFP

ASV prezidents Donalds Tramps piektdien apliecināja, ka viņa valsts vēl arvien ir uzticīga NATO dibināšanas līguma 5.pantam par kolektīvo aizsardzību, lai gan viņš maijā nebija to atbalstījis savā runā Briselē.

«Es apliecinu ASV saistības pret 5.pantu. Mēs noteikti esam tur, lai aizsargātu,» Tramps sacīja reportieriem laikā, kad Eiropas partnervalstis ir paudušas satraukumu par to, ka Tramps varētu nebūt pilnīgi uzticīgs ASV saistībām pret NATO.

«Tas ir viens no iemesliem, kāpēc es gribu, lai cilvēki nodrošinātu to, ka mums ir ļoti stipri [bruņotie] spēki, maksājot tādu naudu, kas ir nepieciešama šādiem spēkiem,» Tramps sacīja Baltā nama Rožu dārzā kopīgā preses konferencē ar Rumānijas prezidentu Klausu Johannisu, kurš ieradies vizītē ASV.

«Bet, protams, es būšu uzticīgs 5.pantam,» piebilda Tramps.

ASV prezidents 25.maijā samitā Briselē pārsteidza Eiropas līderus, nepaužot publisku atbalstu NATO kolektīvās aizsardzības garantijai, bet pārmetot alianses Eiropas dalībvalstīm pārāk mazus aizsardzības izdevumus.

Izdevums «Politico» informēja, ka Trampa aizsardzības un drošības padomnieki bija iekļāvuši sagatavotajā Trampa runā skaidru atbalstu kolektīvās aizsardzības solījumam, bet pats Tramps to svītrojis no savas runas pirms uzstāšanās.

Lai gan ASV diplomāti un militārie līderi vēlāk apliecināja uzticību NATO 5.pantam, viņi nespēja kliedēt šaubas par Trampa attieksmi pret to.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu