Cik liela iespēja, ka sievietei uzreiz piedzims seši bērni?

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Rex Features / Vida Press

ASV Virdžīnijas štatā 11. maijā kāda sieviete laidusi pasaulē sešus mazuļus – trīs zēnus un trīs meitenes. Vieglākais no bērniņiem svēra 0,74 kilogramus, bet smagākais – 1,33 kilogramus. Virdžīnijas Universitātes medicīnas centrā mazuļiem palīdzēja nākt pasaulē 40 mediķu liela komanda.

Vecākiem – Adžibolai Taivo (Ajibola Taiwo) un Adebojem Taivo (Adeboye Taiwo) – šie mazuļi ir ilgi lolota sapņa piepildījums. Adžibola pirms tam 17 gadus mēģināja palikt stāvoklī, bet nesekmīgi.

«Ne katru dienu vecāki pārved mājās sešīšus. Taivo kundze ēda, gulēja un elpoja par septiņiem,» teikts slimnīcas izplatītajā paziņojumā.

Live Science

Taču grūtniecības ar trīs vai vairāk augļiem ir salīdzinoši retas.

2015. gadā ASV notika gandrīz četri miljoni dzemdību un 3871 gadījumā piedzima trīnīši, 228 gadījumos pasaulē nāca četrīši un tikai 24 gadījumos piedzima pieci vai vairāk mazuļu, liecina ASV Slimību kontroles un novēršanas centra dati. Un pavisam retos gadījumos šādas grūtniecības rodas dabiski bez neauglības ārstēšanas.

Medikamenti, kas paredzēti neauglības ārstēšanai, palielina daudzaugļu grūtniecības iespēju, jo stimulē olnīcas radīt daudzas olšūnas. Ja vairākas no šīm olšūnām tiek apaugļotas vienā laikā, var attīstīties vairāki embriji, norāda ārsti.

Arī ārpusķermeņa apaugļošana jeb IVF (in vitro fertilizācija) var radīt daudzaugļu grūtniecību, taču mūsdienas tas notiek retāk, nekā tas bija agrāk.

Agrāk iespēja palikt stāvoklī ar IVF metodi bija diezgan maza, tādēļ ārsti ievietoja dzemdes dobumā vairākus embrijus, lai palielinātu grūtniecības izredzes, «Live Science» skaidroja Cilvēku reprodukcijas centra «Northwell Health» Ņujorkā vadītājs Avners Heršlags (Avner Hershlag).

Taču, metodei attīstoties, tā kļuva efektīvāka, un palielinājās iespēja, ka katrs dzemdes dobumā ievietotais embrijs attīstīsies.

Heršlags uzsvēra, ka mūsdienās ir stingri ierobežots skaits, cik embriju vienā apaugļošanas reizē tiek ievietots dzemdē.

«Gandrīz visām jaunām sievietēm respektablās neauglības ārstēšanas klīnikās dzemdes dobumā tiek ievietots tikai viens embrijs,» sacīja Heršlags.

Rezultātā ASV samazinājies trīnīšu, četrīšu un vēl vairāk bērnu piedzimšanas gadījumu skaits. No 1998. gada līdz 2015. gadam trīnīšu un lielāka skaita bērnu piedzimšanas gadījumu skaits ASV samazinājās par 46%, liecina ASV Slimību kontroles un novēršanas centra dati.

2013. gadā publiskots pētījums liecina, ka medikamenti neauglības ārstēšanai ir radījuši lielāku skaitu daudzaugļu grūtniecību nekā IVF metode.

Heršlags uzsvēra, ka daudzaugļu grūtniecības tiek saistītas ar lielākiem riskiem nekā grūtniecība ar vienu embriju, tostarp palielinās priekšlaicīgu dzemdību risks, un piebilda, ka daudzaugļu grūtniecība noteikti nav neauglības ārstēšanas centru mērķis.

«Tas nav nekāds sasniegums,» sacīja Heršlags.

«Novēlot veselību un labu iznākumu pārim, kas tikko dzemdēja sešīšus, es tomēr vēlos uzsvērt, ka šādam iznākumam būtu vajadzējis jau sen palikt pagātnē,» uzsvēra Heršlags.

Foto: Rex Features / Vida Press
KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu