Vācijas ārlietu ministrs apsūdz Trampu Persijas līča konflikta uzkurināšanā

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Vācijas ārlietu ministrs Zigmārs Gabriels otrdien apsūdzēja ASV prezidentu Donaldu Trampu konflikta uzkurināšanā Persijas līča rajonā, kur vairākas arābu valstis ir sarāvušas attiecības ar Kataru.

Jau vēstīts, ka Tramps otrdien paziņoja, ka atmaksājas viņa spiediens uz arābu valstīm cīnīties ar terorismu, jo Persijas līča valstis izolējušas Kataru.

«ASV prezidenta Trampa nesenie milzīgie militārie kontrakti ar Persijas līča monarhijām palielina jaunas spirāles ieroču tirdzniecībā risku,» Gabriels brīdināja intervijā, ko trešdien publicēs biznesa laikraksts «Handelsblatt».

«Šī politika ir pilnīgi aplama, un tā noteikti nav Vācijas politika,» piebilda Gabriels.

«Es esmu ļoti nobažījies par šo dramatisko eskalāciju un tās sekām visam reģionam,» turpināja Gabriels.

Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Bahreina, Ēģipte, Jemena un Saūda Arābija pirmdien paziņoja, ka to diplomāti atstās Kataru, kā arī tās slēgs savas ostas un lidostas Kataras ūdens un gaisa transportlīdzekļiem. Gaidāms, ka arī šo valstu kuģi un lidmašīnas nedosies uz Kataru.

Saūda Arābija apsūdz Kataru, ka tā atbalsta tādus ekstrēmistiskus grupējumus kā «Musulmaņu brālība», «Al Qaeda» un «Islāma valsts», kā arī Irānas atbalstītus grupējumus, kas darbojas Saūda Arābijas rietumos. Bahreina vaino Kataru, ka tā «atbalsta bruņotas teroristu aktivitātes un līdzekļu piešķiršanu ar Irānu saistītiem grupējumiem, lai veiktu sabotāžu un izplatītu haosu Bahreinā».

Ar energoresursiem bagātajai Katarai ilgi ir bijušas saspīlētas attiecības ar kaimiņvalstīm, bet tās izolēšana ir radījusi bažas par reģiona tālāku destabilizāciju.

Strīds izcēlies nepilnu mēnesi pēc Trampa vizītes Saūda Arābijā, kuras laikā viņš aicināja musulmaņu valstis apvienoties cīņai pret ekstrēmismu.

«Ir tik labi redzēt, ka atmaksājas vizīte Saūda Arābijā un tikšanās ar karali un 50 valstīm,» otrdien tviterī rakstīja Tramps. «Viņi teica, ka ir gatavi ieņemt stingru līniju pret ekstrēmisma finansēšanu un visas atsauces norādīja uz Kataru. Iespējams, ka šīs būs beigas terorisma šausmām,» norādīja Tramps.

Tramps iepriekš pavēstīja, ka pagājušajā mēnesī sarunās ar musulmaņu līderiem Saūda Arābijā koncentrējies uz cīņu ar «radikālās ideoloģijas finansēšanu» un līderi norādījuši uz Kataru.

Saūda Arābijas apmeklējuma laikā Tramps parakstīja ieroču tirdzniecības kontraktus 110 miljardu ASV dolāru vērtībā ar šo valsti.

Gabriels brīdināja no pilnīgas Kataras izolācijas un sacīja, ka tā ir uzbrukums šīs nelielās valsts eksistencei.

«Šāda attiecību «trampifikācija» reģionā, kas jau ir pakļauts krīzēm, ir sevišķi bīstama,» brīdināja Gabriels.

Viņš piebilda, ka 2015.gadā noslēgtā kodolvienošanās ar Irānu bija ļāvusi novērst tieši šādu eskalāciju.

«Toksisks konflikts starp kaimiņiem ir pēdējais, kas mums būtu vajadzīgs,» brīdināja Gabriels.

Viņam trešdien Berlīnē ir paredzēta tikšanās ar Saūda Arābijas ārlietu ministru Adelu al Džubeiru.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu