Turcijas prezidents aizstāv Kataru

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans otrdien aizstāvēja Kataru un sacīja, ka ir nodomājis «attīstīt» attiecības ar šo Persijas līča valsti, kuru Saūda Arābija un vairākas citas arābu valstis izolē, apsūdzot terorisma atbalstīšanā.

«Mēs uzskatām, ka pret Kataru īstenotās sankcijas nav labas,» Erdogans sacīja savā runā Ankarā.

«Turcija turpinās un attīstīs attiecības ar Kataru kā ar visiem mūsu draugiem, kas mūs ir atbalstījuši visgrūtākajos brīžos,» piebilda Erdogans, netieši norādot uz pērnā gada valsts apvērsuma mēģinājumu Turcijā.

Otrdien ramadāna vakariņās uzrunājot ārvalstu vēstniekus, Erdogans izteica atzinību Katarai par «nosvērtu un konstruktīvu» nostāju šajā strīdā un sacīja, ka Katara vada «efektīvu cīņu» pret teroristu grupējumiem.

Erdogans kritizēja Saūda Arābijas un citu valstu izteiktās apsūdzības Katarai terorisma atbalstīšanā un sacīja, ka Turcija pirmā vērstos pret šo valsti, ja šīs apsūdzības būtu patiesas.

Viņš aicināja atrisināt strīdu dialoga ceļā un sacīja, ka Turcija turpinās centienus izbeigt šo strīdu.

Kā vēstīts, Apvienotie Arābu Emirāti (AAE), Bahreina, Ēģipte, Jemena un Saūda Arābija pirmdien paziņoja, ka to diplomāti atstās Kataru, kā arī tās slēgs savas ostas un lidostas Kataras ūdens un gaisa transportlīdzekļiem. Gaidāms, ka arī šo valstu kuģi un lidmašīnas nedosies uz Kataru.

Saūda Arābijas vadītā koalīcija, kas cīnās pret Jemenas šiītu nemierniekiem, arī paziņoja, ka izslēdz Kataru, kas koalīcijas rīcībā bija nodevusi kara lidmašīnas.

Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA vēsta, ka Saūda Arābija pārtraukusi diplomātiskās attiecības ar Kataru un slēgusi ar to robežas, «lai pasargātu savu nacionālo drošību no terorisma un ekstrēmisma briesmām». Saūda Arābija apsūdz Kataru, ka tā atbalsta tādus ekstrēmistiskus grupējumus kā «Musulmaņu brālība», «Al Qaeda» un «Islāma valsts», kā arī Irānas atbalstītus grupējumus, kas darbojas Saūda Arābijas rietumos.

Bahreinas ziņu aģentūra uzsver, ka attiecības ar Kataru tiek pārtrauktas, jo Katara «satricinājusi Bahreinas drošību un stabilitāti un iejaucas tās iekšējas lietās». Bahreina vaino Kataru, ka tā «atbalsta bruņotas teroristu aktivitātes un līdzekļu piešķiršanu ar Irānu saistītiem grupējumiem, lai veiktu sabotāžu un izplatītu haosu Bahreinā».

Jordānijas valdība otrdienas vakarā nolēma pazemināt diplomātiskās pārstāvniecības līmeni Katarā un anulēt Kataras satelīttelevīzijas «Al Jazeera» licences Jordānijā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu