Katara naudu teroristiem maksājusi kā izpirkumu par karaļnama locekļiem

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Persijas līča monarhijas – Kataras – varas iestādes šogad samaksājušas apmēram vienu miljardu dolāru lielu izpirkuma maksu islāmistu teroristu organizācijām un tās atbalstošajiem Irānas specdienestiem. Kā vēstī laikraksts «The Financial Times», izpirkums maksāts par vairāku karaliskās ģimenes locekļu atbrīvošanu. Viņus sagūstīja 2015. gada decembrī medību laikā Irākas dienvidos un līdz atbrīvošanai turēja Irānas teritorijā.

Interneta vietne «Wikileaks» izplatījusi ziņas, ka darījumā iesastītas trīs puses - šiītu teroristu grupējums «Khatib Hezbollah» un to atbalstošie Irānas drošības spēku pārstāvji, kā arī sunnītu teroristi Sīrijā – grupējums «Tahrir as Sham». Tas savukārt saistīts ar starptautisko islāma ekstrēmistu tīklu «Al Qaeda».

Apmaiņā pret karaliskās ģimenes locekļiem atbrīvoti arī vairāki desmiti šiītu kaujinieku, kuri bija sagūstīti Sīrijā. Darījuma iznākumā šiītu un sunnītu teroristu rīcībā nonācis vairāk nekā pusmiljards dolāru. Otra puse samaksāta Irānas drošības spēku pārstāvjiem.

Kataras varas iestādes nekomentēja izpirkuma darījuma faktu. Vienlaikus Doha kategoriski noliedz, ka piedalītos teroristu tīklu finansēšanā. Valdībai tuvi avoti atklāja, ka šogad aprīlī veikti vairāki lieli naudas pārvedumi, taču to adresāti viņiem nebija zināmi.

Kā ziņots, tieši naudas piešķīrumus teroristiem Apvienotie Arābu Emirāti, Bahreina, Ēģipte un Saūda Arābija minēja kā iemeslu, lai pārtrauktu ar Kataru diplomātiskās attiecības.

Saūda Arābijas ziņu aģentūra SPA vēstīja, ka Saūda Arābija pārtraukusi diplomātiskās attiecības ar Kataru un slēgusi ar to robežas, lai «pasargātu savu nacionālo drošību no terorisma un ekstrēmisma briesmām». Saūda Arābija apsūdz Kataru, ka tā atbalsta tādus ekstrēmistiskus grupējumus kā «Musulmaņu brālība», «Al Qaeda» un «Islāma valsts», kā arī Irānas atbalstītus grupējumus, kas darbojas Saūda Arābijas rietumos. Bahreinas ziņu aģentūra savukārt norādīja, ka attiecības ar Kataru tiek pārtrauktas, jo šī valsts «satricinājusi Bahreinas drošību un stabilitāti un iejaucas tās iekšējās lietās». Bahreina vaino Kataru, ka tā «atbalsta bruņotas teroristu aktivitātes un līdzekļu piešķiršanu ar Irānu saistītiem grupējumiem, lai veiktu sabotāžu un izplatītu haosu Bahreinā».

Saūda Arābijas un citu Persijas līča Arābu valstu attiecības ar Kataru pasliktinājās pirms vairākiem gadiem, kad tā atbalstīja toreizējo Ēģiptes prezidentu Mohamedu Mursi. Viņš bija ar islāma fundamentālistiem saistītās «Musulmaņu brālības» pārstāvis un vēlāk tika gāzts apvērsumā. 2014.gada martā. Tūlīt pēc Mursi gāšanas šo nesaskaņu dēļ Saūda Arābija, AAE un Bahreina atsauca savus vēstniekus no Kataras. Astoņus mēnešus vēlāk, kad pēc Kataras varas iestāžu spiediena šo valsti atstāja vairāki «Musulmaņu brālības» dalībnieki, trīs valstu vēstnieki atgriezās Dohā.

Pagājušajā mēnesī AAE, Bahreina, Ēģipte un Saūda Arābija bloķēja piekļuvi vairākiem Kataras medijiem, tostarp valsts finansētajam telekanālam «Al Jazeera». Tas notika pēc tam, kad Kataras oficiālās ziņu aģentūras vietnē tika publicēti Kataras emīra šeiha Tamima al Hamada al Thani izteikumi, kuros viņš nosauc Irānu par «islāma lielvaru». Vienlaikus šeihs kritizēja ASV prezidenta Donalda Trampa politiku pret Irānu. Savukārt Katara paziņoja, ka emīra izteikumi esot safabricēti un tos ziņu aģentūras vietnē ievietojuši hakeri.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu