CVK: Šoreiz Rīgā ar balsu skaitīšanu veicies raitāk nekā cerēts

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Čīka / LETA

Centrālajai vēlēšanu komisijai (CVK) ar balsu skaitīšanu Rīgas vēlēšanu iecirkņos veicies raitāk nekā sākotnēji cerēts, aģentūrai LETA pauda CVK priekšsēdētājs Arnis Cimdars.

Cimdars uzsvēra, ka balsis saskaitītas pietiekami savlaicīgi. «Cilvēki ir izdarījuši to, kas tika no viņiem sagaidīts,» uzsvēra CVK vadītājs.

Savukārt, komentējot provizoriskos vēlēšanu rezultātus, Cimdars pauda pārliecību, ka apkopotie dati īsti neatšķiras no tiem, kas tika iegūti, aptaujājot vēlētājus pie iecirkņiem, ko veica Latvijas Televīzija, nacionālā informācijas aģentūra LETA un Rīgas Stradiņa universitāte ar socioloģisko un tirgus pētījumu centra SKDS metodoloģisko atbalstu.

CVK izpilddirektors arī skaidroja, ka plānots izvērtēt iestādes darbu pašvaldību vēlēšanu laikā, lai secinātu, kādas bija CVK darba stiprās un vājās puses un attiecīgi tās palielinātu un mazinātu.

Kā ziņots, pašvaldību vēlēšanās problēmas sagādājušas mazo balsošanas kastu aizvēršana, kad pēc to aizplombēšanas to mala pacēlās uz augšu. Cimdars iepriekš aģentūrai LETA norādīja, ka tam varētu būt dažādi cēloņi - vai nu vienkārši neveiksme, vai arī paaudžu nomaiņas dēļ iecirkņa darbiniekiem nav nepieciešamās zināšanu, vai arī tā ir speciāla ļaunprātība ar nolūku nomainīt šīs kastes saturu.

Cimdars arī komentēja gadījumus, kad atsevišķi iecirkņi iepriekš nodeva nepareizus aktivitātes skaitļus, jo sajauca un pirmās stundas aktivitātei bija pievienojuši arī iepriekšējās balsošanas datus. Tāpēc skaitļi mājaslapā vienā brīdī bija jāmaina, lai labotu šādu kļūdu.

Sestdien pie vēlēšanu urnām devās apmēram 549 000 vēlētāji. Savukārt nobalsojušo skaits kopā ar tiem, kas izmantoja iespēju balsot iepriekšējās trijās dienās, bijis gandrīz 730 000 jeb 50,55% no balsstiesīgajiem.

Tas ir vairāk, nekā 2013.gadā, kad pašvaldību vēlēšanās piedalījās 685 890 jeb 45,99% balsstiesīgo.

Tomēr šogad pašvaldību vēlēšanās balsotāju aktivitāte bijusi otra zemākā pēdējo pašvaldību vēlēšanu laikā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu