Smiltēns apsūdz Jakrinu iespējamā ļaunprātīgā dienesta stāvokļa izmantošanā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Partijas «Vienotība» Saeimas frakcijas priekšsēdētājas vietnieks Edvards Smiltēns Ģenerālprokuratūrai lūdz izvērtēt iespējamus Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonu ļaunprātīgu stāvokļa izmantošanu un izspiešanu, bet departamenta direktors Emīls Jakrins pārmetumus noraida.

Partijas «Vienotība» preses sekretāre Laila Timrota informēja, ka Smiltēns vērsies Ģenerālprokuratūrā par iespējamiem Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonu noziedzīgiem nodarījumiem

Viņš norāda, ka 28.maijā televīzijas raidījums «Nekā Personīga» ziņoja par atsevišķu privātu organizāciju - biedrību darbību Rīgas domes Satiksmes departamenta telpās Rīgā, Ģertrūdes ielā 36. Raidījumā ticis minēts, ka vienu no šīm privātajām organizācijām, līdz kļūšanai par Rīgas domes amatpersonu, vadījis Jakrins.

Raidījumā esot minēts, ka privāta organizācija - Taksometru nozares darba devēju organizācija - ievāc maksājumus no taksometru nozares komersantiem, bet maksājumu neveikšanas gadījumā, dīvainas apstākļu sakritības rezultātā, šie komersanti saņemot dažādus sodus no Satiksmes departamenta.

Tāpat viņš norāda, ka Jakrins, iespējams, atrodas interešu konfliktā, atļaujot Rīgas domes struktūras - Satiksmes departamenta - telpas un resursus izmantot astoņām privātām struktūrām.

«Ja minētā informācija ir patiesa, jāsecina, ka Rīga atgriezušies 90.gadu biznesa tikumi. Ja «Nekā Personīga» sniegtā informācija apstiprināsies, varam teikt, ka, dzīvojot 21.gadsimta, Rīgā pilsētas pārvalde un rekets ir viens neslēpts cieši savijies veidojums. Turklāt neviens no iesaistītajiem savas saites pat neuzskata par nepieciešamu slēpt,» norāda Smiltēns.

Savukārt Jakrins aģentūrai LETA pauda pārsteigumu par to, «cik daudz aplamību vienā paziņojumā ir spējīgs pateikt Smiltēna kungs».

Viņš norādīja, ka, tiekot apstiprināts par Rīgas domes Satiksmes departamenta direktora pienākumu izpildītāju, nekavējoties uzrakstījis iesniegumu par savas darbības pārtraukšanu minētajā sabiedriskajā organizācijā.

Turklāt Rīgas domes Satiksmes departaments nomā telpas no Rīgas pilsētas pašvaldības kapitālsabiedrības «Rīgas nami» Ģertrūdes ielā 36, tāpat kā to dara vēl neskaitāmas citas organizācijas, tajā skaitā mākslas skola un jogas studija. Departaments nav tiesīgs un nekad nav iznomājis telpas trešajām pusēm.

Smiltēns paudis, ka ir jāpārbauda departamenta amatpersonu rīcība ar pašvaldības mantu, nododot to privātām struktūrām. Ja attiecīgās amatpersonas gūst labumu no šo resursu nodošanas privātās rokās, attiecīgā rīcība ir sodāma saskaņā ar Krimināllikumu. Par šādu noziedzīgo nodarījumu, ja tas izdarīts mantkārīgā nolūkā, soda ar brīvības atņemšanu uz laiku līdz četriem gadiem, īslaicīgu brīvības atņemšanu, piespiedu darbu vai naudas sodu, atņemot tiesības ieņemt noteiktu amatu uz laiku līdz pieciem gadiem.

Viņš arī norādījis, ka sevišķa uzmanība jāpievērš Taksometru nozares darba devēju organizācijas darbībai.

«Ja raidījumā intervēto personu norādītie fakti ir patiesi, pastāv aizdomas par Krimināllikuma 183.pantā paredzētā nozieguma - izspiešana - vai 184.pantā paredzētā nozieguma - izspiešana organizētā grupā - izdarīšanu. Ja pastāv aizdomas par minētās noziedzīgas grupas pastāvēšanu un Rīgas domes Satiksmes departamenta amatpersonu dalību tajā, nepieciešams nekavējoties veikt izmeklēšanu, lai šo informāciju pārbaudītu,» uzskata Smiltēns.

Jakrins pauda, ka taksometru kontroli visā Rīgā veic Kontroles dienests ikdienas darbu ietvaros, līdz ar to, ja tiek konstatēti pārkāpumi, par tiem pārvadātājs vai uzņēmējs saņem sodu.

2016.gadā Kontroles dienests pārbaudījis 10 413 taksometrus. Savukārt Kontroles dienestā par pārkāpumiem sastādīti administratīvo protokoli un piemērots administratīvais sods 456 taksometriem. Rīgas Pašvaldības policija taksometriem ir sastādījusi 204 protokolus par pārkāpumiem un piemērojusi 660 administratīvo pārkāpumu sodus, informēja Satiksmes departamenta direktors.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu