Top Ingas Ābeles «Klūgu mūks»

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Lita Krone/LETA

Piedāvāt romāna «Klūgu mūks» skatuves variantu ir režisora drosme un uzdrīkstēšanās, jo, kā teikts romānā, – Latgalē visa kā daudz. Arī darbojošos personu. Tāpēc uz skatuves būs gandrīz viss Nacionālā teātra aktieru ansamblis, un tā ir cienīga teātra un valsts simtgades ieskaņa, kas veiksmīgi sakrīt ar Latgales kongresa simtgadi, bez kura nebūtu Latvijas tās pašreizējā veidolā.

2014. gadā, kad iznāca Ingas Ābeles «Klūgu mūks», tas satricināja divu grupu cilvēkus līdz sirds dziļumiem. Vieni no tiem bija Latgales puses ļaudis un viņu novadnieki visās Latvijas malās, otri – labas literatūras cienītāji. Pirmie atzina, ka stāsts par izcilo Latgales vīru – mācītāju un literātu Franci Trasunu un tikpat ievērojamo lidotāju Jāzepu Baško uzceļ pieminekli Latgalei, atklāj tās sirdi un izskaidro novada fenomenu. Nav jābūt latgalietim, lai atzītu, ka tieši no turienes nāk sirsnīgākie, atvērtākie un patriotiskākie cilvēki. Cilvēki, kuri tic Dievam. Otrie sajūsminājās par rakstnieces valodas krāšņumu, uzburto poētisko Latgales ainavu un dziļi sajustajiem cilvēkiem viņu robežsituācijās – piedzimstot, mīlot un nomirstot.

Režisores Indras Rogas redzējumā «Klūgu mūks» runā par mūsu tautas raksturu, par nepieciešamību lūkoties debesīs un spēju sapņot, jo arī visneprātīgākie sapņi piepildās. Pat ja mūžs ir par īsu, lai pats sapņotājs to pieredzētu. Un tā arī ir dzīves jēga. «Ticēt un darīt – tas ir viss! Pieņemt, izturēt un nekrist izmisumā.»

PIRMIZRĀDE: 14. septembris

LOMĀS

Kārlis Reijers, Gundars Grasbergs, Agnese Cīrule, Maija Doveika, Sanita Pušpure, Ilze Rudolfa, Liene Sebre, Evija Skulte, Jānis Āmanis, Ainārs Ančevskis, Kaspars Aniņš, Uldis Anže, Mārtiņš Brūveris, Raimonds Celms, Mārtiņš Egliens,Ģirts Jakovļevs, Ivars Kļavinskis, Normunds Laizāns, Juris Lisners, Ģirts Liuziniks, Ivars Puga, Uldis Siliņš, Jānis Skanis, Jurģis Spulenieks, Igors Šelegovskis, Jānis Vimba, Madara Bore, Alise Danovska, Laura Siliņa, Kristaps Ķeselis.

MĀKSLINIECISKĀ GRUPA

  • REŽISORE Indra Roga
  • DRAMATIZĒJUMS Indra Roga
  • REŽISORES ASISTENTS Jānis Vimba
  • SCENOGRĀFS Gints Sippo
  • KOSTĪMU MĀKSLINIECE Anna Heinrihsone
  • HOREOGRĀFE Inga Raudinga
  • KOMPONISTS Pēteris Vasks
  • GAISMU MĀKSLINIEKS Oskars Pauliņš
  • PRODUCENTE Ilona Matvejeva
KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu