Tramps grasās atteikties no ASV dalības Parīzes klimata līgumā

TVNET/LETA/BBC
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

ASV prezidents Donalds Tramps grasās paziņot par ASV izstāšanos no ANO Parīzes klimata līguma, ziņo BBC, atsaucoties uz ASV medijiem. Tramps par lēmumu neturpināt savas valsts apņemšanos turpināt dalību līgumā paziņoja G7 samitā Itālijā 27. maijā. Viņš sacīja, ka varētu pieņemt gala lēmumu, kad atgriezīsies atpakaļ ASV.

Tramps, kurš klimata pārmaiņas iepriekš nodēvējis par «māņiem», ievēlēšanas gadījumā solīja atteikties no Parīzes klimata vienošanās, taču pēc uzvaras vēlēšanās līdz šim izvairījies runāt par šo tēmu.

Viņš nosaucis šo vienošanos par «vienpusīgu» un paziņojis, ka ASV maksājusi «miljardus», lai to izpildītu, kamēr tādas valstis kā Ķīna, Krievija un Indija nav maksājušas «neko».

Tramps tviterī ierakstījis, ka «dažās tuvākajās dienās paziņošu savu lēmumu par Parīzes līgumu. Padarīt Ameriku atkal dižu!»

Parīzē panāktā vienošanās aicina nodrošināt, lai globālā sasilšana nepārsniegtu divus grādus pēc Celsija skalas salīdzinājumā ar līmeni, kāds bija pirms rūpnieciskās revolūcijas. Divi grādi ir slieksnis, kuru pārkāpjot, kā uzskata zinātnieki, globālās sasilšanas visnegatīvākās sekas kļūs nenovēršamas.

Republikāņu pretestības dēļ ASV Senāts neapstiprināja Parīzes klimata vienošanos, tādēļ tai ASV nav tiesiski saistoša līguma spēks, un Vašingtona var salīdzinoši viegli no tās atteikties.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu