ASV sāk piegādāt ieročus kurdiem, kuri cīnās pret «Islāma valsti»

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV otrdien sāka piegādāt vieglos ieročus kurdu kaujiniekiem, kas Sīrijas ziemeļos cīnās pret džihādistu grupējumu «Islāma valsts», paziņoja ASV Aizsardzības ministrija.

Turcija paziņoja, ka šāds solis ir ārkārtīgi bīstams un aicināja ASV labot savu kļūdu.

Ieroču piegādes sākušās pirms ofensīvas Rakas pilsētas ieņemšanai, kas ir pēdējais lielais «Islāma valsts» bastions Sīrijā.

«Mēs esam sākuši pārvest vieglos ieročus un automašīnas [Sīrijas Demokrātisko spēku] kurdu elementiem,» paziņoja Pentagona preses sekretārs majors Adrians Renkins-Gelovejs.

Sīrijas Demokrātiskie spēki ir kurdu un Sīrijas arābu alianse, kas cīnās pret «Islāma valsti».

Starp šiem ieročiem ir Kalašņikova automāti un mazkalibra ložmetēji, viņš piebilda.

ASV prezidents Donalds Tramps šomēnes akceptēja kurdu Tautas aizsardzības vienību (YPG) kaujinieku apbruņošanu, uzskatot tos par efektīvākajiem spēkiem cīņā pret «Islāma valsti» Sīrijā.

Turcija uzskata, ka YPG ir saistītas ar kurdu separātistu grupējumu «Kurdistānas Strādnieku partija» (PKK), kura cīņā pret Turciju kopš 1984.gada ir nogalināti vairāk nekā 40 000 cilvēku.

Reaģējot uz ASV lēmumu, Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu sacīja, ka šāds solis ir «ārkārtīgi bīstams Sīrijas vienotībai un teritoriālajai integritātei».

«Ja mēs tiecamies uz Sīrijas stabilitāti, mums būtu ātri jāizlabo šīs kļūdas,» paziņoja Čavušolu.

Viņš piebilda, ka Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdoans šīs bažas paudis arī sarunās ar Trampu 16.maijā Vašingtonā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu