Valdība jau nākamnedēļ lems par Straumes iecelšanu KNAB priekšnieka amatā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Ministru kabinets jau nākamnedēļ lems par Jēkaba Straumes iecelšanu Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatā, atzina Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) preses sekretārs Andrejs Vaivars.

Vaivars norādīja, ka Kučinskis vēl nav ticies ar Straumi, tāpēc atturas vērtēt viņa kandidatūru uz KNAB vadītāja amatu.

Tajā pašā laikā Vaivars informēja, ka valdība par Straumes iecelšanu KNAB vadītāja amatā lems jau nākamnedēļ, 6.maijā.

Jau ziņots, ka konkursa komisija šodien vienojās Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) priekšnieka amatam virzīt Militārās izlūkošanas un drošības dienesta (MIDD) vadošas amatpersonas Jēkaba Straumes kandidatūru.

Kā pēc komisijas sēdes žurnālistiem pastāstīja tās vadītājs, Valsts kancelejas direktors Jānis Citskovskis, komisijas lēmums bija vienbalsīgs. Straumem esot atbilstoša izglītība un labas svešvalodu zināšanas. Straume MIDD strādājot vairāk nekā 15 gadus, viņš pabijis arī starptautiskajās misijās. Straume redz aicinājumu sakārtot un mobilizēt korupcijas apkarošanas iestādi, norādīja Citskovskis, piebilstot, ka komisijas locekļi šajā kandidātā saskatījuši līdera dotības.

Patlaban Straume MIDD ieņem departamenta vadītāja amatu. Pirms tam viņš strādājis Valsts policijā, kuras kompetencē tolaik bijusi arī korupcijas apkarošana. Straume strādājis tieši nodaļā, kas apkaro korupciju. Profesionālajai darbībai nepieciešamo izglītību Straume guvis Latvijas Policijas akadēmijā.

Pēc Valsts kancelejas direktora teiktā, šodien komisija par virzāmo kandidātu oficiāli informēs premjeru.

MIDD ir viena no trim Latvijas drošības iestādēm, kas veic Valsts drošības iestāžu likumā noteiktos uzdevumus. Tā darbojas Aizsardzības ministrijas pārraudzībā.

Straumes amatpersonas deklarācijas dati nav publiski pieejami.

Tagad konkursa komisijas izraudzītais kandidāts būs jāvērtē valdībai. Ja valdības lēmums būs Straumem labvēlīgs, tad par viņa apstiprināšanu vai neapstiprināšanu KNAB priekšnieka amatā galīgais lēmums būs jāpieņem Saeimai.

Šodien konkursa komisija uzklausīja kopumā divus otrajā kārtā tikušos KNAB priekšnieka amata pretendentus. Komisija veica pārrunas ar pretendentiem un lūdza pretendentus sniegt savu redzējumu par biroja darbības prioritātēm un attīstību.

Komisiju vada Citskovskis un tās sastāvā ir ģenerālprokurors Ēriks Kalnmeiers, Satversmes aizsardzības biroja direktors Jānis Maizītis un Drošības policijas priekšnieks Normunds Mežviets.

Pieteikšanās konkursā uz KNAB priekšnieka amatu noslēdzās 30.martā. Konkursā bija pieteikušies deviņi kandidāti, taču otrajā kārtā tika divi pretendenti.

Pirmais konkurss uz KNAB priekšnieka amatu tika izsludināts jau pērn. Tajā pieteikumus iesniedza desmit pretendenti, tomēr komisija atzina, ka neviens no viņiem, tostarp bijušais KNAB vadītājs Jaroslavs Streļčenoks, nav virzāms uz konkursa otro kārtu.

Vēlāk Saeima grozīja KNAB likumu, atceļot iestādes vadītājam noteikto prasību par trīs gadu pieredzi vadošā amatā. Tas tika darīts, lai paplašinātu personu loku, kuras var pretendēt uz KNAB priekšnieka amatu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu