Tiesībsargs: Ar veselības sistēmas reformu politiķi cenšas pārdot kaķi maisā

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere/LETA

Ar veselības sistēmas reformu, skaidri nesniedzot atbildes uz pastāvošajām bažām, politiķi cenšas pārdod kaķi maisā, uzskata tiesībsargs Juris Jansons.

Jansons nav apmierināts ar Ministru prezidenta Māra Kučinska (ZZS) un Saeimas deputāta Romualda Ražuka (V) publiski pausto par obligāto veselības apdrošināšanu, paredzot jauna maksājuma uzlikšanu iedzīvotājiem.

Tiesībsargs uzsvēra, ka Satversmes 111.pants noteic, ka valstij katram iedzīvotājam jānodrošina medicīniskās palīdzības minimums, līdz ar to diskusijā par obligāto veselības apdrošināšanu sākumā ir jāgūst skaidra atbilde uz to, kas ietilpst minimumā.

Ņemot vērā, ka veselības aprūpes sistēmas reforma skar pilnīgi visus Latvijas iedzīvotājus, turklāt tas ir kas jauns Latvijas sabiedrībai, nepieciešams konstruktīvs darbs un komunikācija ar iedzīvotājiem, pārliecināts Jansons.

«Kārtējo reizi sabiedriskajā telpā tiek izteikti dažādi skaļi paziņojumi par iedzīvotāju izdevumiem, kamēr par ieguvumiem runāts maz vai nav runāts nemaz. Īpaši svarīgi uzsvērt, ka te runa ir par katra iedzīvotāja obligāto iemaksu, ko valsts plāno ieviest,» uzsvēra tiesībsargs.

Jansona ieskatā patlaban tiek uzņemts sabiedrībai absolūti neskaidrs veselības aprūpes sistēmas reformēšanas kurss. Jansons uzsvēra, ka cilvēks grib zināt, ko viņš saņems par to, ja katru mēnesi veiks maksājumu, kā arī to, pie kāda speciālista, cik ātrā laikā viņš varēs pierakstīties. Un cilvēkam ir tiesības zināt, piebilda Jansons.

Par fiksēto vai diferencēto/progresīvo iemaksu var runāt tikai tad, kad ir zināms, kas ietilpst garantētajā pakalpojumu grozā, uzskata Jansons.

«Vai ir bijušas diskusijas par Veselības ministrijas piedāvāto ieceri garantēt speciālista pieejamību 90 dienu laikā? Vai iedzīvotājus tas apmierina? Vai tomēr valstij ir jāuzņemas atbildība un resursu sadalē no kopbudžeta ir jāatvēl pietiekami līdzekļi bāzes finansējumam? Kā paskaidrot iedzīvotājam, ka, ik mēnesi maksājot 20 eiro, būs garantija, ka pēc trim mēnešiem tiks pie ārsta speciālista, ja patlaban par tiem pašiem 60 eiro pie ārsta par maksu var tikt nedēļas laikā?» vaicāja tiesībsargs.

Jansons uzskata, ka politiķi nevar gaidīt sabiedrības sapratni, turklāt kur nu vēl runāt par izpratni, ja politiķi «cenšas pārdot kaķi maisā».

Veselības aprūpei ir jāatbilst Satversmē rakstītajam. Tiesībsargam ir bažas, ka naudu no katra iedzīvotāja paņems, bet pakalpojumi joprojām nebūs pieejami. Tādā gadījumā jaunā, gluži tāpat kā šī brīža veselības aprūpes sistēma, darbosies pretēji Satversmē noteiktajam, uzsvēra Jansons.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu