Gerhards: Rīgas dome ir radījusi sarežģītu un neizsekojamu NĪN atvieglojumu sistēmu

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Zane Bitere / LETA

Rīgas pašvaldība, visiem iedzīvotājiem nosakot maksimālo nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) likmi 1,5% apmērā un pēc tam piemērojot dažādus atvieglojumus, ir izveidojusi sarežģītu, nepārskatāmu un neizsekojamu sistēmu, uzskata vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Kaspars Gerhards (VL-TB/LNNK).

Gerharda padomniece Sanita Dika- Bokmeldere informēja, ka Gerhards šodien tikās ar Nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK (VL-TB/LNNK) Rīgas domes deputātiem. Ministrs tikšanās laikā pauda stingru atbalstu NĪN jautājuma sakārtošanai ne tikai Rīgas pašvaldībā, bet arī nacionālā mērogā. NĪN piemērošana ir sasāpējis jautājums Rīgas pilsētas iedzīvotājiem. Īpaši cieš tie, kuru dzimtas mājas atrodas Mežaparkā, Teikā, Berģos, Bieriņos un citviet.

Sarunā piedalījās Rīgas domes mēra amata kandidāte Baiba Broka (VL-TB/LNNK), VL-TB/LNNK frakcijas priekšsēdētājs Dainis Locis un frakcijas priekšsēdētāja vietnieks Ģirts Lapiņš.

Gerhards pauda, ka dēļ sarežģītās sistēmas Rīgas pašvaldībā daudzi rīdzinieki nezina par atlaidēm, kas viņiem pienākas un tāpēc tās neizmanto. Tāpat pieeja, ka tiklīdz dzīvojamā platība uz vienu cilvēku pārsniedz 30 kvadrātmetrus, tiek piemērota augstāka NĪN likme, nav pamatota. Tā rezultātā Rīgas iedzīvotāji ir spiesti atgriezties padomju laika šaurajos dzīvokļos, pametot dzimtas mājas.

«Apzināti vai neapzināti, bet šāda pašvaldības rīcība rada situāciju, ka iedzīvotāji, piespiedu kārtā, pašvaldību noteiktās teritorijās tiek grupēti pēc viņu ienākumiem. Jau drīzumā Mežaparkā, Teikā, Berģos, Bieriņos un citviet iedzīvotāji nevarēs atļauties tur dzīvot, kas var novest pie apkaimju degradācijas - cilvēki dosies prom un atsevišķas vietas paliks pustukšas. Rīgā jau šobrīd ir vērojama tendence, ka iedzīvotāji pārceļas uz Pierīgu. Tas ir jāmaina,» tikšanās laikā atzina Gerhards.

Ministrs pauda pārliecību, ka NĪN jautājums ir jārisina nekavējoties un tas jādara šobrīd apspriestās nodokļu reformas kontekstā, jo nodokļu sistēmai kopumā jābūt vienotai un sabalansētai. Šī joma nav sakārtota, un ir pēdējais brīdis to izdarīt, uzsver Gerhards.

Tikšanās laikā Broka pauda atbalstu ministra iniciatīvai, norādot, ka VL-TB/LNNK savās prioritātēs NĪN jomā primāri izvirzījusi jauno ģimeņu vienīgā mājokļa un dzimtas mājokļa īpašnieku jautājumu, bet problēma pieprasa plašāku risinājumu un tas ir jārod nekavējoties. Mazinot likmi kopumā, izpaliks sarežģītas NĪN atlaižu shēmas, šis nodoklis būs iedzīvotājiem saprotams un samaksājams, bet atvieglojumus tādā gadījumā varēs piemērot atsevišķām, salīdzinoši nelielām iedzīvotāju grupām, norādīja Broka.

«NĪN nedrīkst radīt lielu, nepanesamu finansiālu slogu iedzīvotājiem un veicināt nodokļu parāda pieaugumu. NĪN ir jānodrošina paredzami ieņēmumi pašvaldību budžetos, tomēr tā piemērošanai ir jābūt pamatotai un atbildīgai,» uzsvēra Gerhards.

Locis pauda, ka Rīgas iedzīvotājiem, maksājot nodokļus, jābūt arī pārliecībai, ka šie finanšu līdzekļi tiks izmantoti konkrētās pilsētas apkaimes infrastruktūras sakārtošanai, jo pagaidām liela daļa Rīgas iedzīvotāju, maksājot arvien lielākus nodokļus, nejūt reālus uzlabojumus.

Tikšanās notika, lai izvērtētu šī Rīgas pilsētas domes sasaukuma laikā paveikto. Papildus NĪN kā problēmjautājumi tika pārrunāti latviešu plūsmas bērnudārzu nepieejamība, pašvaldības kapitālsabiedrību pārvaldības necaurspīdīgums, nepilnības sabiedriskā transporta organizēšanā, gaisa kvalitātes uzlabošana, pašvaldības sniegto pakalpojumu kvalitāte un citi jautājumi, kuru risināšanai abas puses nolēma vēl ciešāk sadarboties nākamajā domes sasaukumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu