Dienvidkorejas eksprezidente tiesā noliedz visas apsūdzības

LETA/DPA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

No amata atstādinātā Dienvidkorejas prezidente Paka Gunhje otrdien pirmo reizi stājās tiesas priekšā savā korupcijas prāvā un noliedza visas viņai izvirzītās apsūdzības.

Prokurori apsūdz Paku kukuļošanā, iespaidošanā, varas ļaunprātīgā izmantošanā un valsts noslēpumu noplūdināšanā.

Paka rokudzelžos ieradās Seulas Centrālā apgabala tiesā, pirmoreiz parādoties sabiedrībā kopš viņas apcietināšanas marta beigās, vēstīja ziņu aģentūra «Yonhap».

Paka, kurai pie apģērba bija piesprausta nozīmīte ar cietumnieka numuru 503, uz tiesneša jautājumu par viņas nodarbošanos atbildēja: «Man nav darba.»

Eksprezidentes advokāti tiesas sēdes sākumā sacīja, ka viņai izvirzītās apsūdzības ir balstītas uz «secinājumiem un iztēli, nevis stingriem pierādījumiem».

Kad tiesnesis Pakai jautāja, vai arī viņa noliedz visas apsūdzības, viņa atbildēja: «Mana nostāja ir tāda pati kā manam advokātam.»

Dienvidkorejas konstitucionālā tiesa 10.martā Paku atcēla no amata, tiesai paturot spēkā parlamenta decembrī pieņemto lēmumu par viņas impīčmentu saistībā ar plašo korupcijas skandālu.

Tiek uzskatīts, ka Paka izdarījusi spiedienu uz lielajiem uzņēmumiem, lai tie ziedotu viņas draudzenes Čojas Sunsilas vadītajiem fondiem.

Paka tiek vainota arī slepenu dokumentu nodošanā Čojai, kas neieņēma nekādus oficiālus amatus un kurai attiecīgi nebija dotas piekļuves tiesības slepenai informācijai. Čoja, kura ir aizturēta, baudījusi arī tiesības ietekmēt politiskus lēmumus, tostarp amatpersonu iecelšanu.

Čoja, kas ieradās uz otrdien notikušo tiesas sēdi, arī neatzina savu vainu.

Pie tiesas ēkas sapulcējušies Pakas atbalstītāji pieprasīja viņas atbrīvošanu.

Tiesas sēde ilga apmēram trīs stundas, un nākamā ir paredzēta ceturtdien.

65 gadus vecā Paka zaudēja tiesisko neaizskaramību, kad konstitucionālā tiesa viņu atcēla no amata.

Paka, kas ir bijušā militārā diktatora Paka Čonhi meita, bija pirmā sieviete Dienvidkorejas prezidenta amatā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu