RD noraida opozīcijas priekšlikumus par papildu NĪN atvieglojumiem mājokļu īpašniekiem

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Rīgas dome šodien sēdē noraidīja visus opozīcijas deputātu priekšlikumus par papildu nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumiem mājokļu īpašniekiem.

Rīgas dome šodien nolēma piešķirt NĪN atvieglojumus 90% apmērā no pašvaldības pārņemtām vai privatizētām ēkām, kurās ir vismaz desmit dzīvokļi un kuru iedzīvotāji ir noslēguši dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgumu, divus gadus būs nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) atvieglojumi 90% apmērā.

Grozījumi saistošajos noteikumos par NĪN atvieglojumu piešķiršanas kārtību Rīgā paredz divus gadus piešķirt nekustamā īpašuma nodokļa atvieglojumus 90% apmērā fiziskām personām par tādām dzīvojamām mājām, kuru pārvaldīšanas tiesības atbilstoši likumam «Par valsts un pašvaldību dzīvojamo māju privatizāciju» pārņemtas no pašvaldības vai kurās esošie dzīvokļi privatizēti atbilstoši likumam «Par kooperatīvo dzīvokļu privatizāciju», ja ēkā ir vismaz desmit dzīvokļi un ir noslēgts dzīvojamās mājas pārvaldīšanas līgums.

Rīgas domes deputāts Nils Josts (V) bija iesniedzis priekšlikumu noteikumu grozījumos paredzēt, ka 90% NĪN atlaide pienāktos ēkām, kurās ir vismaz divi, nevis desmit dzīvokļi. Viņš pauda, ka NĪN atvieglojumi ir atbalstāmi, bet nav izmantotas visas iespējas, ko noteikumi var dot. Viņš uzsvēra, ka, iekļaujot ēkas ar mazāku dzīvokļu skaitu, tas īpašu fiskālo ietekmi neradīs, bet paplašinās iedzīvotāju iespējas.

Savukārt deputāts Valdis Gavars (V) bija iesniedzis piecus priekšlikumus. Viņš aicināja 90% NĪN atvieglojumus noteikt vientuļiem pensionāriem un vientuļiem 1., 2. vai 3.grupas invalīdiem, kā arī personām par nekustamo īpašumu, kurš dzimtai pieder vairāk nekā trijās paaudzēs.

Personām, kuru īpašums atrodas blakus ielām bez asfaltbetona seguma, par zemi Gavars aicināja noteikt NĪN atvieglojumus 20% apmērā, bet personām, kuru īpašums atrodas blakus ielām bez asfaltbetona seguma un kuru īpašums nav pievienots centralizētajai ūdensapgādes sistēmai un centrālajai kanalizācijas sistēmai, - 50% apmērā.

Tāpat Gavars bija iesniedzis priekšlikumu noteikt NĪN atvieglojumus 70% apmērā vienīgā mājokļa īpašniekiem, kuri ir deklarējuši savu dzīvesvietu šajā īpašumā un, kuri ir šī nekustamā īpašuma īpašnieki.

Vienlaikus ar grozījumiem saistošajos noteikumos no 900 eiro līdz 1000 eiro tiks palielināta maksimālā NĪN atvieglojumu summa, kādu var saņemt ģimenes ar bērniem, kā arī no 1500 kvadrātmetriem līdz 2000 kvadrātmetriem tiks palielināta viena vai divu dzīvokļu dzīvojamās mājas apbūvē ietilpstošajām ēkām piekrītošā zemes vienības platība, par kuru tiek piešķirti NĪN atvieglojumi.

Deputāts Olafs Pulks (V) aicināja maksimālo NĪN atvieglojuma summu ģimenēm ar bērniem palielināt līdz 2000 eiro, bet viena vai divu dzīvokļu dzīvojamās mājas apbūvē ietilpstošajām ēkām piekrītošo zemes vienības platību palielināt platību palielināt līdz 5000 kvadrātmetriem.

Rīgas domes deputāti visus opozīcijas iesniegtos priekšlikumus noraidīja.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu