Ķīna 2010. līdz 2012. gadā nogalinājusi vai ieslodzījusi 20 ASV spiegus

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ķīna laikā no 2010. līdz 2012. gadam aktīvi grāvusi ASV Centrālās izlūkošanas pārvaldes (CIP) spiegošanas centienus, nogalinot vai ieslogot cietumā pat 20 izlūkošanas avotus, vēstīja laikraksts «The New York Times».

Atsaucoties uz desmit esošām vai bijušām anonīmām ASV amatpersonām, laikraksts vēstīja, ka pat tagad nav zināms, vai ASV nodevis Ķīnas labā strādājošs CIP aģents, vai arī Ķīnai izdevies uzlauzt CIP komunikācijas sistēmu.

No 2010. līdz 2012. gadam Ķīnā nogalināts vismaz ducis ASV spiegu, bet kopā nogalināti un ieslodzīti tikuši 18 līdz 20 ASV labā spiegojušie, atklāja laikraksta aptaujātās amatpersonas.

Pēc šiem smagajiem zaudējumiem CIP aktīvi meklēja savās rindās iefiltrējušos Ķīnas aģentu, vienā brīdī rūpīgi pārbaudot visus ASV vēstniecības Pekinā darbiniekus.

Tikmēr toreizējā ASV prezidenta Baraka Obamas administrācija vēlējās zināt, kāpēc krasi palēninājusies informācijas plūsma no Ķīnas.

Šī informācija parādās brīdī, kad CIP cenšas noskaidrot to, kādā veidā interneta vietne «Wikileaks» pirms diviem mēnešiem varēja publicēt šā izlūkdienesta slepenos dokumentus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu