Saldais ēdiens hokejam faniem: Krievija pret Kanādu!

LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: USA Today Sports/Scanpix

Pasaules čempionātā hokejā, kas šajā nedēļas nogalē noslēdzas Vācijas pilsētā Ķelnē, šodien tiek aizvadītas pusfināla spēles, spēkus samērojot favorītēm Kanādai un Krievijai, kā arī Zviedrijas izlasei tiekoties ar principiālo pretinieci Somiju.

Kā pirmās Ķelnes «Lanxess Arena» hallē laukumā dosies Kanādas un Krievijas izlases, spēli sākot plkst.16.15 pēc Latvijas laika, savukārt četras stundas vēlāk sāksies Zviedrijas un Somijas mačs. Pirmo maču tiešraidē translēs televīzijas kanāls TV3, bet otrā cīņa būs baudāma TV6 kanāla tiešraidē.

LETA jau ziņoja, ka ceturtdien, kad tika aizvadītas ceturtdaļfināla cīņas, pēdējo divu gadu pasaules čempione Kanāda sīvā cīņā ar 2:1 uzvarēja mājinieci Vāciju, kas apakšgrupu turnīra pēdējā spēlē, uzvarot «bullīšos» ar 4:3, aizlika priekšā kāju Latvijas izlasei, nodrošinot vietu astoņu labāko komandu skaitā, kamēr Boba Hārtlija trenētā Latvijas valstsvienība turnīru noslēdza desmitajā pozīcijā.

Tikmēr Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa trenētā Krievijas izlase ceturtdaļfinālā ceturtdien ar 3:0 uzvarēja Čehiju, teicamu maču aizvadot vārtsargam Andrejam Vasiļevskim, kurš atvairīja 27 pretinieku metienus.

Kanādas izlase šajā turnīrā cenšas panākt krievus izcīnītajos pasaules čempionāta zeltos. Krievija par labāko planētas meistarsacīkstēs kļuvusi 27 reizes, taču 22 gadījumos tā pie šāda panākuma tika kā PSRS izlase. Savukārt hokeja dzimtenes Kanādas pārstāvji planētas meistarsacīkšu zelta medaļas kaklā kāruši 26 reizes, tostarp iepriekšējos divos gados.

Krievija pēdējos trīs pasaules čempionātos allaž ir tikusi pie medaļām, 2014.gadā izcīnot zelta, gadu vēlāk sudraba, bet pērn bronzas godalgas.

Pasaules čempionātos abas izlases pēdējo reizi savā starpā spēlēja 2015.gadā Prāgā, kad finālspēlē kanādieši izcīnīja ļoti pārliecinošu uzvaru ar 6:1, savukārt pērn abu komandu ceļi nekrustojās. Zīmīgi, ka kopš Znaroks trenē Krievijas izlasi, tā trīs savstarpējos mačos ar Kanādas valstsvienību allaž ir zaudējusi, jo pērn Pasaules kausa izcīņas pusfinālā cieta neveiksmi ar 3:5, bet vēl pirms tam zaudēja arī pārbaudes spēlē.

Kanādas izlase B apakšgrupas turnīrā Parīzē ieņēma pirmo vietu, septiņos mačos izcīnot sešus panākumus, tiekot pie 19 punktiem, kamēr Krievija A apakšgrupā Ķelnē, arī zaudējot tikai reizi, ar 17 punktiem bija otrā aiz ASV izlases.

Krievijas un Kanādas izlasēs spēlē četri no pieciem šī čempionāta rezultatīvākajiem spēlētājiem. Pirmās divas vietas ieņem krievi Artēmijs Panarins un Ņikita Kučerovs, kuri nopelnījuši attiecīgi pa 14 un 13 rezultativitātes punktiem, kamēr ceturtais šajā sarakstā ir kanādietis Neits Makinons, kurš tāpat kā piektajā pozīcijā esošais Vadims Šipačovs ir ticis pie 12 punktiem, tikpat daudz savācot arī zviedram Viljamam Nīlanderam.

Tikmēr Zviedrijas un Somijas izlases, kurām ir tikpat sena savstarpējo maču principiāla nozīme, kā kanādiešiem un krieviem, pēdējo reizi pasaules čempionātos savā starpā tikās 2013.gadā, kad nūjas arī tika krustotas pusfinālā. Toreiz ar 3:0 savās mājās Stokholmā uzvarēja Zviedrija, kas vēlāk kļuva arī par pasaules čempioni. Tikmēr somi pēdējos trīs gados divas reizes ir spēlējuši finālā, taču 2014.gadā zaudēja Krievijai, bet pērn kapitulēja Kanādai.

Ceturtdaļfinālā Zviedrija ceturtdien ar 3:1 uzvarēja Šveici, savukārt Somija ar 2:0 pieveica ASV izlases hokejistus, kuri pirms tam diezgan negaidīti triumfēja savā apakšgrupā.

Apakšgrupu turnīrā Zviedrija ar piecām uzvarām septiņos mačos un 16 punktiem bija trešā Ķelnes grupā, kamēr Somija, kura čempionātu iesāka ne pārāk pārliecinoši, ar četriem panākumiem un trīs neveiksmēm, kas deva 11 punktus, ieņēma ceturto vietu Parīzes grupā.

Kā vēstīts, tad Latvijas izlase pasaules čempionātu noslēdza desmitajā vietā, Ķelnē aizvadītajā A apakšgrupas turnīrā ieņemot piekto pozīciju. Boba Hārtlija vadītajai komandai pietrūka pavisam nedaudz, lai pirmo reizi kopš 2009.gada Latvijas izlase sasniegtu ceturtdaļfinālu. Izšķirošajā mačā pret Vāciju, Latvijas izlase vēl pamatlaika pēdējā minūtē bija vadībā ar 3:2, tomēr 33 sekundes pirms pamatlaika beigām mājinieki panāca neizšķirtu, bet pēc tam izrāva uzvaru «bullīšos».

Pasaules čempionātā kopumā startējušās 16 komandas sākotnēji tika sadalītas divās grupās, pa astoņām vienībām katrā, kas katrai izlasei apakšgrupas sacensībās garantēja septiņas spēles. Pēc viena apļa grupu spēlēm katras apakšgrupas četras labākās komandas ceturtdaļfinālā turpināja cīņu par medaļām, bet turnīra divas vājākās komandas - Itālija un Slovēnija - ir spiestas pamest augstāko divīziju.

Viņu vietā nākamajā gadā, kad pasaules čempionāts notiks Dānijā, nāks Austrija un Dienvidkoreja, kuras ieņēma pirmās divas vietas pasaules čempionāta pirmās divīzijas A grupā, piedevām korejieši nākamgad elites grupā spēlēs pirmo reizi vēsturē.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu