CERN nedēļā varēs iepazīt Eiropas Kodolpētniecības centru

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Pirmdien, 22.maijā, plkst.15 Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Arhitektūras fakultātē (AF), Ķīpsalas ielā 6, notiks Eiropas Kodolpētniecības centra (CERN) zinātnes nedēļas Latvijā un CERN interaktīvās izstādes svinīgā atklāšana. CERN nedēļā, kas ilgs līdz 26.maijam, CERN zinātnieki lasīs populārzinātniskas lekcijas par CERN darbību un pētījumiem, un ikvienam būs unikāla iespēja interaktīvā izstādē iepazīt Lielā hadronu paātrinātāja tuneli. Par to TVNET informēja RTU Ārējās komunikācijas nodaļas vadītāja Dita Arāja.

CERN nedēļu Latvijā RTU rīko kopā ar CERN un Izglītības un zinātnes ministriju. Šis ir RTU mērķtiecīga piecu gadu darba rezultāts, jo, uzsākot sadarbību ar CERN, RTU ir strādājusi, lai ne tikai stiprinātu RTU un CERN zinātniskās saites, bet veicinātu arī Latvijas kļūšanu par CERN dalībvalsti. Rīgā CERN amatpersonas tiksies ar izglītības un zinātnes ministru, ārlietu ministru, kā arī Saeimas deputātiem, apspriežot potenciālo Latvijas dalību CERN.

Interaktīvajā izstādē, kas 22.-26.maijā būs apskatāma RTU AF, Ķīpsalas ielā 6, ikvienam būs unikāla iespēja apskatīt Lielā hadronu paātrinātāja tuneļa modeli, kurā, interaktīvi darbojoties, tiks skaidroti daļiņu fizikas pamatprincipi un demonstrēts, kā pasaules izcilākie zinātnieki cenšas gūt dziļāku izpratni par Visuma izcelšanos. Demonstrējumi notiks, izmantojot spēles elementus — žestikulējot, lēkājot, «spēlējot futbolu» ar protoniem, izstādes apmeklētāji varēs novērot, kā Higsa daļiņas piešķir matērijai masu.

22. un 23.maijā RTU AF CERN zinātnieki lasīs lekcijas, plašam interesentu lokam piedāvājot iepazīties ar CERN, uzzināt, ar ko tur nodarbojas zinātnieki, uz kādiem jautājumiem meklē atbildes, veicot pētījumus. Stāstīs arī par Lielo hadronu paātrinātāju un atklājumiem, kas veikti ar tā palīdzību, un kādi pētījumi iecerēti nākotnē.

23.maijā CERN delegācija tiksies ar ārlietu ministru Edgaru Rinkēviču, bet pēc tam Saeimā - ar parlamenta deputātiem, jo līdztekus izglītojošajam vēstījumam par jaunākajiem zinātnes sasniegumiem CERN nedēļas mērķis - veidot savstarpējus kontaktus, lai Latvija tuvāko gadu laikā kļūtu vispirms par asociēto un pēc tam - par pilntiesīgu CERN dalībvalsti.

Dalībvalsts statuss pavērtu iespējas ne tikai Latvijas zinātniekiem, bet arī uzņēmējiem, kuri savus pakalpojumus varētu piedāvāt CERN. Par industrijas un CERN potenciālo sadarbību tiks spriests 24.maijā plkst.11.30-13.00 Latvijas uzņēmēju un CERN pārstāvju apaļā galda diskusijā, kuru būs iespējams vērot arī tiešsaistē rtu.lv.

CERN jau 60 gadus ir galvenais daļiņu fizikas izpētes centrs pasaulē. Tajā veikti visprogresīvākie atklājumi, kas ietekmē globālo attīstību, - izgudrots internets un 2012.gadā, izmantojot Lielo hadronu paātrinātāju, atklāts Higsa bozons.

RTU sadarbības līgumu ar CERN parakstīja 2012. gadā. Tas dod iespēju RTU zinātniekiem piedalīties kopējos zinātniskajos projektos. 2016.gada oktobrī izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis parakstīja Latvijas valdības un CERN Zinātniskās un tehniskās sadarbības līgumu, taču nākamais solis būtu izpildīt nepieciešamās prasības, lai Latvija kļūtu par CERN dalībvalsti.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu