Kāpēc no jogas var «aizbraukt jumts?»

CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: depositphotos.com

Ja pamata nav, tad jumts aizlido. Kāpēc vieni nodarbojas ar jogu un ar citām praksēm efektīvi, bet citi «ar novirzēm»?

Jā, es par tām pašām novirzēm, kad saldi apreiba galva vai kaut kas «parādījās», vai dzīve sociumā no nodarbošanās ar garīgajām praksēm kļūst nepatīkama. Es zinu šo stāvokli, jo arī pati periodiski piedzīvoju visus šos simptomus. Gadās, ka sāc praktizēt un…kaut kā kopumā kļūst labi, iedvesma lidinās gaisā, tu jūties kā gaisma, kā kosmiskais OM. Taču ikdiena šķiet kaut kāda neīsta, ne tik sulīga un dzīvīga kāda tā varētu būt. Un lūk, tu raujies uz pusēm starp šīm divām pasaulēm kā narkomāns starp dozu un normālu dzīvi, nespēdams salīmēt kopā savu ikdienu un garīgo praksi: zemi un debesis jeb ikdienu un OM.

Bet līdzsvars ir – atgriešanās pie ķermeņa. Ja pakāpeniski veidojam ķermeni, tad tas nesagādās mums problēmas un pie mazākām «garīgajām vētrām» nevedīs mūs «savādos», lai arī reizēm patīkamos stāvokļos.

UN TĀ. PAR ĶERMENI.

Es uzskatu, ka iemesls visiem fiziskajiem un psihiskajiem traucējumiem ir divi galvenie ķermeniskie faktori: šķidrumu piesārņojums un bloki ķermenī. Iesākumā ir jāsaprot tas, ka mūsu ķermeņa spēka vadītājs organismā ir ūdens. Tas nav nekas pārsteidzošs, jo 80% no mums ir ūdens, un tāpēc, pirmais noteikums līdzsvarotam un veselam ķermenim būs šķidruma tīrība tajā. Ūdens ir acīmredzams enerģijas vadītājs uz mūsu planētas. Ja upju vietā mums būtu purvs, padomājiet paši, kādas kvalitātes enerģija tiks vadīta un kādas kvalitātes signāli pienāks organismā, dzīvībai svarīgās sistēmās. Lai enerģija brīvi plūstu mūsu ķermenī, ir nepieciešams izpildīt otro nosacījumu – būt brīvam no blokiem. Jebkurš bloks ir kā dambis, tas veido «sastāvējušos ūdeni». Tieši uz šiem diviem «vaļiem» turas veselība un harmonija ar sevi: šķidruma tīrība un brīvība no blokiem.

ŠĶIDRUMA TĪRĪBA

Tagad tiksim skaidrībā ar to, kas īsti ir «šķidruma tīrība» un kā to panākt? Mūsu limfa un asinis ir pilni ar atkritumiem, ar kuriem mēs sevi ik dienu piebāžam. Tas ir cilvēkam nepiemērots ēdiens un ūdens, vai arī piemērots, bet lietots nepareizās kombinācijās. Tā ir ķīmija, kuru mēs elpojam un kuru smērējam sev virsū. Tie ir produkti, kas palīdz pabarot sēnītes un parazītus, kas dzīvo mūsos. Un vēl daudz kas cits! Ko gan darīt? Kompleksa pieeja organisma attīrīšanai, turklāt attīrīšana ir jāveic regulāri un pakāpeniski. Bet vislabāk būtu vienkārši dzīvot bez toksīniem, lai tas kļūtu par dzīves galveno likumu. Taču par to citā rakstā. Tagad parunāsim vairāk par blokiem.

BLOKI

Blokiem mūsu organismā var būt divas dabas – fiziskā un psihosomatiskā. Fiziskā līmenī tā ir mūsu spriedze maigajos audos. Psihosomatiskajā līmenī – emocijas, kas provocē spazmas maigajos audos. Jebkuram kokam ir divi gali: muskuļu spazmas var provocēt arī psihosomatiskas reakcijas. Un te, lai tiktu galā ar problēmu ir jāstrādā visās frontēs. Psihosomatika un fiziskais stāvoklis vienmēr atrodas mijiedarbībā viens ar otru. Tas nozīmē, ka izlīdzinot vienu, izlīdzināsies arī otrs. Ir svarīgi kustēties no abām pusēm, lai paātrinātu paša vērtīgākā un svarīgākā iegūšanu – līdzsvarotu fizisko un mentālo stāvokli.

Mana pieredze rāda, ka lielu efektu rada darbs ar fizisko ķermeni. Un uz šī fona jau ir jēga pievienot psihosomatiskas prakses – meditāciju, darbu ar koncentrēšanos utt. Tas ir pats vienkāršākais ceļš. Atcerieties, cik ātri pēc masāžas seansa vai jogas nodarbības atjaunojas laba emocionālā pašsajūta. Bet atbrīvošanās no sāpēm mugurā tikai ar meditācijas palīdzību vai pēc pieņemšanas pie psihoterapeita drīzāk būs izņēmums, nevis likums. Kaut gan tas, protams, arī ir visai reāli, ja par pamatu ņemam tēzi – nekas nav neiespējams.

KĀ NEVAJAG STRĀDAT AR BLOKIEM

Varētu padomāt, ka joga, stiepšanās vai fitness dos labus rezultātus, strādājot ar ķermeni. Un tomēr – ne vienmēr. Ja ķermenis nav iztaisnots, tad jebkura pārlieku liela fiziskā slodze tikai pasliktinās situāciju. Piemēram, meitenei ir spazmas vēdera dziļajos muskuļos, lordoze (nevēlams izliekums jostas vietā) pēc grūtniecības, dzemdībām un bērna nēsāšanas un dzemdes noslīdēšana. Pārlieku liela fiziskā slodze uz intīmajiem muskuļiem (intensīvu bandhu gadījumā vai Kēgela vingrinājumus pildot) un uz presi tikai padziļinās blokus fiziskajā ķermenī. Šeit runa nav par elementāru veselību un labu pašsajūtu, enerģiskumu (atcerieties, mēs jau runājām, ka brīvai enerģijas plūsmai ir nepieciešama brīva un tīra šķidrumu plūsma fiziskajā ķermenī bez blokiem). Runa ir par nopietnām sieviešu praksēm, par darbu ar Kundalīni utt. Ja pamatu nav, tad arī jumts braukās. Vai tad mazums mūsdienās šādu «praktizējošu» dāmu «ar novirzēm»?

KĀ PAREIZI STRĀDĀT AR BLOKIEM?

Ja jūsu ķermenis nav ne tuvu savam simetriskam stāvoklim, tad ar to ir nopietni jāstrādā. Un jāsāk ir ar mūsu visuma centru – vēderu, kā arī pamatu – iegurni. Kvalitatīvi strādājot, visā ķermenī atgriezīsies līdzsvars un harmonija.

Caur vēderu mēs atbrīvojamies no spazmām un atgriežam ķermenī simetriju. Ja jums ir asimetrija ķermenī, tad daļa muskuļu regulāri piedzīvo spazmas, bet citi ir izlaidušies. Un kas attiecas uz mūsu tēmu – pamatu un jumtu, tam ar to ir tieša saikne. Pamats ir mūsu iegurnis. Ja ir kāda problēma organismā, tad visi iekšēji orgāni nav līdzsvarā, to skaitā arī dzimumorgāni var sākt streikot. Un tagad iedomājaties: sievietei ir problēmas ar dzemdi un viņa cenšas ar tās palīdzību izspiest no sevis Kundalīni. Atvainojiet par vulgaritāti, bet «jumta aizbraukšana» ir garantēta.

Un tā, sākt darbu ar blokiem iesaka ar osteopāta vizīti. Pēc tam jāturpina strādāt patstāvīgi ar viscerālās pašmasāžas palīdzību, kuras laikā intensīvi tiek strādāts ar vēdera muskuļiem ( ja nav kontrindikāciju – onkoloģijas problēmas un nierakmeņi). Ir jāsāk arī metodisks darbs ar iegurni. Tas ir jāsaved pareizā stāvoklī: pleciem un iegurnim ir jāatrodas uz vienas plaknes, turklāt zods nav ne izvirzīts uz priekšu, ne uz iekšu.

Kā to panākt? Strādājot ar osteopātu. Bet var arī ieekonomēt uz osteopātu un pastrādāt individuāli, pareizi novietojot zem krustiem bumbiņu, grāmatu kaudzi vai ko citu. Tas ir jādara kopā ar viscerālo vēdera pašmasāžu, lai atbrīvotos no muskuļu blokiem sēžamvietā. Veicot šādu terapiju ir jāgūst vingrinājumu komplekss vai īpašas āsanas, kas stiprina iegurņa pamatnes saites. Regularitāte un adekvāta neatlaidība noteikti dos rezultātus.

PAMATS IR IELIKTS, JUMS VIETĀ

Un tagad, kad pamats ir stabils un bez blokiem, kad mēs pienācīgi esam pastrādājuši ar savu ķermeni, attīrījuši to un pa to plūst kristāltīrs šķidrums, mūsu jumts neaizbrauks ne pie kādām praksēm. Tas ir pārbaudīts uz savas ādas!

Tiklīdz man pašai sākas «novirzes no normas» (fizioloģiskā tieksme uz to, man, atzīstos, ir jau no dzimšanas pateicoties fiziskā ķermeņa īpatnībām), pirmais, ko es daru, strādāju ar savu vēderu un veicu korekcijas iegurņa stāvoklī. Pēc tam noregulējas viss ķermenis. Ja ir arī citi bloki ķermenī, tad pēc darba ar vēderu un iegurņa izlīdzināšanu, tos ir vieglāk likvidēt ar fizisko aktivitāšu palīdzību un elpošanas praksēm. Tas strādā ar visiem, jo ķermenis ir sistēma, kuru ir jāveido korekti.

Nataša Svedovaya – online skaistuma un veselības skolas Urban Queen izveidotāja, žurnāliste, eko-mamma: urbanqueen.ru

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu