Latviete, kura veica sterilizāciju: Ja negrib bērnus, tad saprātīgi liekas izvairīties no tā

Apollo.lv
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia/Scanpix

Lai arī pavisam drīz tuvojas Mātes diena, uz pasaules ir arī tādas sievietes, kuras nav māmiņas, turklāt nemaz nevēlas tādas būt. Māksliniece Mētra Saberova šobrīd gatavojas beigt studijas Londonā, bet pirms diviem gadiem viņa veica sterilizāciju. Žurnāliste Agnese Drunka Latvijas Radio 1 raidījumā «Ģimenes studija» sazinājās ar Mētru, lai uzzinātu viņas izjūtas pāris gadus pēc notikušās operācijas.

25 gadus vecā Mētra Saberova pirms diviem gadiem Taizemē veica sterilizāciju. Šo vietu viņa izvēlējās tāpēc, ka tur iespējams to veikt no 18 gadu vecuma, turklāt lētāk nekā citās valstīs.

«Es vienmēr zināju, ka negribu bērnus, taču kādreiz es to plānoju, jo zināju, ka tā ir tāda sabiedrības lieta. Tikai vēlāk sapratu, ka tas man nav obligāti jādara,» sarunā atklāj Mētra. «Ja negrib bērnus, tad saprātīgi liekas izvairīties no šīs iespējas un sevi sterilizēt (...) Es apzinājos, ka gribu iet pretī šim pienākumam un sabiedrības pateiktajam «nē».»

Māksliniece atklāj, ka operācijas laikā satraukumu viņa neizjuta. Vairāk satraukums bijis par to, lai ārsta nepasaka nē, jo gatavošanās procesā ļoti daudzi centušies viņu atrunāt. Pati operācija esot aizritējusi mierīgi un nesāpīgi, jo tā veikta zem vispārīgās anestēzijas.

Mētra stāsta, ka operācijas laikā neko nejuta un viss noticis ļoti vienkārši. Viņa atklāj, ka daudziem cilvēkiem ir nepareizs priekšstats par sterilizācijas būtību - operācijas laikā tika pārgriezti olvadi. Dzemde netiek izņemta un viņai joprojām ir mēnešreizes, turklāt joprojām ir iespējama mākslīgā apaugļošana.

Tas, ka Mētra pirms diviem gadiem veica sterilizāciju izskanēja arī publiskajā telpā, viņa izlēma par to runāt «skaļi», jo sabiedrībā tas radīja ievērojamu rezonansi.

«Internetā un personīgi man jautāja, kāpēc tas jādara publiski. Šī milzīgā rezonanse sabiedrībā jau atbild uz to jautājumu. Ja cilvēki tik daudz nebrēktu, kāpēc tas jādara publiski, tad arī nebūtu vajadzība to ņemt un teikt publiski, tas neatstātu tik milzīgu iespaidu,» uzskata māksliniece.

Tomēr viņa ir pārsteigta un priecīga, ka pēc tam, kad publiskajā telpā izskanēja šis lēmums, tas veicinājis diskusijas par mātes nozīmību sievietes dzīvē. Cilvēki ir pārvarējuši šo šoka elementu un ar draugiem un paziņām to pārrunā.

«Negribēt bērnus nav problēma, tā nav slimība, kas ir jāatrisina. Tas ir normāls un pieņemams dzīvesveids. Tā ir racionāla izvēle,» saka Mētra.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu