Makrona partija atklāj jaunas sejas Francijas parlamenta vēlēšanām

LETA/AFP
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA/Scanpix

Francijas prezidenta vēlēšanu uzvarētāja Emanuela Makrona partija «La Republique en Marche!» («Republika, uz priekšu!») ceturtdien atklāja vairāk nekā 400 kandidātus, kuri jūnijā balotēsies parlamenta vēlēšanās.

Puse no šiem kandidātiem ir jaunienācēji politikā, un puse no šiem kandidātiem ir sievietes.

39 gadus vecais proeiropeiskais centrists Makrons svētdien uzvarēja prezidenta vēlēšanu otrajā kārtā pēc sava solījuma par «revolūciju», kas ienestu jaunas sejas Francijas iesīkstējušajā politiskajā ainavā un izbeigtu alternējošu varas maiņu starp tradicionālajām partijām.

Viņa nupat pārdēvētā politiskā kustība, kas pirms 13 mēnešiem tika izveidota ar īsāku nosaukumu «En Marche!» («Uz priekšu!»), ceturtdien atklāja 428 no 577 kandidātiem parlamenta vēlēšanām.

«Mums ir mērķis izveidot vairākumu pārmaiņām un iegūt absolūtu vairākumu parlamentā,» preses konferencē paziņoja partijas ģenerālsekretārs Rišārs Ferāns.

Makrons bija apsolījis, ka puse kandidātu būs jaunpienācēji, un tas nozīmēja, ka daudzas personības no biznesa, valsts dienesta, aktīvistu grupām un akadēmiskajām aprindām gūs iespēju kandidēt uz vēlētu amatu.

«Atjaunotnes solījums ir izpildīts,» sacīja Ferāns, piebilstot, ka kandidātu vidējais vecums ir 46 gadi. Pašreizējo parlamentāriešu vidējais vecums ir 60 gadi.

Runājot par partijas lēmumu noraidīt Francijas ekspremjera sociālista Manuela Valsa vēlmi kandidēt vēlēšanās no Makrona partijas, Ferāns sacīja, ka partija nav viņu izraudzījusies par vienu no saviem kandidātiem, tomēr neizvirzīs sāncensi Valsam viņa vēlēšanu apgabalā Parīzes dienvidos.

Vals atzinīgi novērtēja ziņu, ka Makrona kustība nebūs viņa pretiniece.

Starp Makrona partijas kandidātiem ir iznīcinātāja pilote, kura kandidēs Francijas austrumos, un Ruandā dzimis vīrietis, kurš tika adoptēts Francijā četru gadu vecumā un pretendēs uz deputāta vietu Bretaņas reģionā.

Makrona prezidentūra oficiāli sāksies svētdien, kad viņš nomainīs prezidenta amatā sociālistu Fransuā Olandu.

Bez vairākuma parlamentā Makronam būtu grūti īstenot plānotās reformas darba tirgū, pensiju, bezdarba pabalstu vai izglītības jomās.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu