Daļa deputātu kritizē Saeimas plānus izslēgt normu par amatpersonu vārdu publiskošanu līdz ar saņemto atlīdzību

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Jānis Škapars/TVNET

Vairāki Saeimas deputāti šodien debatēs kritizēja parlamentā atbalstīto lēmumu izslēgt normu, ka līdz ar valsts iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu ir jāpublicē arī naudas saņēmēju vārdi un uzvārdi.

Par šīs normas izslēgšanu no likuma balsoja partijas «Saskaņa», Zaļo un zemnieku savienības, Latvijas Reģionu apvienības un partijas «No sirds Latvijai» vairāki deputāti. Savukārt pret bija partijas «Vienotība» un nacionālās apvienības «Visu Latvijai!»-«Tēvzemei un brīvībai»/LNNK vairāki deputāti, kā arī parlamentārietis Artuss Kaimiņš (KPV LV).

Deputāts Aleksejs Loskutovs (V) debatēs norādīja, ka tiesiskuma nodrošināšana un sabiedrības cieņa pret valsts amatpersonām saistīta ar atklātību valsts pārvaldē, tajā skaitā - ar atklātību attiecībā uz to cilvēku atalgojumu, kas saņem savu atlīdzību no valsts budžeta.

Politiķis vērsa uzmanību, ka tas nebija vienkāršs ceļš, pa kuru tika panākta šo ienākumu atklātība. «Es jums gribu atgādināt: slavenā Neo [Ilmāra Poikāna] krimināllieta kalpoja par tādu starta punktu, lai amatpersonu ienākumi kļūtu publiski pieejami, lai sabiedrība, nodokļu maksātāji, zinātu, kam viņi ar saviem nodokļiem maksā algas. Es domāju, ka komisijas priekšlikums ir ļoti liels solis atpakaļ. To nedrīkst pieļaut,» uzsvēra Loskutovs.

Savukārt par šo jautājumu atbildīgās Saeimas Valsts pārvaldes un pašvaldības komisijas priekšsēdētājs Sergejs Dolgopolovs (S) skaidroja, ka likumā ir iestrādāta norma, ka publiskošanas noteikumus nosaka un apjomu nosaka Ministru kabinets (MK). Tāpēc normu, ko Saeima šodien nolēma izslēgt, likumā nav nepieciešams saglabāt, skaidroja politiķis.

Tomēr deputāts Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) norādīja, ka, lai gan tas «būtu jauki», ja šis nosacījums būtu paredzēts MK noteikumos, tomēr labāk nepieciešams to skaidri un nepārprotami ierakstīt likumā. «Mēs vēlamies nodrošināt caurspīdīgumu valsts pārvaldē, un lai cilvēki skaidri redz, kādā veidā tiek izlietoti viņu samaksātie līdzekļi,» uzsvēra Parādnieks.

Dolgopolovs un deputāts Gunārs Kūtris (NSL) debatēs skaidroja, ka jautājumu par datu publiskošanu saistībā ar amatpersonām izmaksāto atalgojumu regulē cits, Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likums.

Kā ziņots, no likuma tiks svītrota norma, ka iestādes amatpersonām izmaksāto atalgojumu katru mēnesi publicē iestādes mājaslapā internetā, norādot vārdu, uzvārdu, amatu un un izmaksātā atalgojuma summu. Plānots, ka šīs izmaiņas stāsies spēkā 2018.gada 1.janvārī.

Iepriekš šo priekšlikumu atbalstīja atbildīgā Valsts pārvaldes un pašvaldības komisija pēc Saeimas Juridiskā biroja pārstāvju ierosinājuma, jo jautājums par amatpersonām izmaksātā atalgojuma publiskošanu tiek regulēts Valsts un pašvaldību institūciju amatpersonu un darbinieku atlīdzības likumā. Saeima šajā likumā arī pieņēmusi grozījumus, ar kuriem tiks noteikts, ka cita informācija par amatpersonai izmaksāto darba samaksas apmēru būs pieejama valdības noteiktajā apjomā.

Tādējādi jautājumu par valsts amatpersonu vārdu un uzvārdu publiskošanu par saņemto atlīdzību plānots atstāt valdības ziņā, aģentūrai LETA iepriekš skaidroja Juridiskā biroja vecākais padomnieks Gatis Melnūdris. Viņš norādīja, ka iepriekš notikušajās diskusijās nav izskanējuši plāni valdībai Ministru kabineta noteikumos neiekļaut vārdu un uzvārdu publiskošanu.

Saeimai par šo likumprojektu vēl būs jālemj galīgajā lasījumā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu