Ķelnes melnie aluszeļļi

CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens / LETA

Ikviens sevi cienošs hokeja līdzjutējs bez šaubīšanās pateiks, ka hokejs bez alus ir daiļslidošana. Par laimi, šajās dienās Ķelnē notiekošais pasaules čempionāts nav nekāda trīskāršo tulupu vai akselu (visu cieņu daiļslidotājiem) sacīkste, bet kārtīgas hokeja sacensības, jo līdzjutēju vēderos ielīst neskaitāmi bairīša litri. Ķelnē alus līst uz nebēdu, jo to iecienījuši ne tikai Latvijas hokeja mīļi, bet ikviens šīs spēles cienītājs.

Pašā Vācijā alus nav no dārgākajiem grādīgajiem dzērieniem, tiesa, «Lanxess» arēnā, kur notiek A apakšgrupas spēles, šis dzēriens ir salīdzinoši dārgs. Kaut vai tāpēc, ka par 0,4 litru glāzi bairīša ir jāšķiras no pieciem eiro jeb aptuveni astoņas reizes vairāk, nekā nāktos atstāt veikalā. Pašā arēnā ir iespējams nopirkt arī latviešiem ierastākā 0,5 litru tilpuma mēru, taču tad ir jārēķinās ar sešu eiro tēriņiem.

Augstās cenas vismaz Latvijas hokeja atbalstītājus gan nenieka nav samulsinājušas, savukārt čempionāta rīkotāji tik berzē rokas: jo Latvijas izlase labāk spēlē, jo vairāk putainās dziras pazūd latviešu vēderos.

Atšķirībā no daudziem iepriekšējiem čempionātiem Ķelnē alus lietošanas kultūra jeb, precīzāk, tā tirgošanas bizness ir nostādīts visaugstākajā līmenī. Lieki teikt, ka pie arēnas ir pilns tirgotavu, kurās galvenā prece ir tieši alus.

Arī hallē bairītis tek uz nebēdu, taču ne tikai speciāli atvēlētās pārdošanas vietās, bet arī tribīnēs. Proti, katrā spēlē tribīnēs ir sastopami melnīgsnēji puiši, kuriem mugurā uzkrauta alus muciņa ar pumpīti.

Latvijas līdzjutēji jau viņus iesaukuši par melnajiem aluszeļļiem, kuri pēc pirmā pieprasījuma izveicīgi ir klāt un piepilda kārtējo alus glāzi. Dažreiz gan vērojami arī kuriozi mirkļi, jo, vienkop esot lielākam Latvijas līdzjutēju alus dzērāju pulkam, aluszellis spiests vienā vietā palikt teju pusi perioda. Kamēr salej visiem, pirmie jau savas glāzes apgāzuši, un tā viss sākas no gala.

Izdevīgums šādā gadījumā pilnīgi visiem, fani dzesē slāpes, aluszellim atliek vien sēdēt uz vietas, noņemot smago nešļavu no pleciem.

Un visbeidzot, ko tad dzer hokeja fani Ķelnē? Vietējo mantu, nevis čehu «Krušovice», kas ir Starptautiskās hokeja federācijas (IIHF) sponsore, savus darījumus tirgojot iepriekšējos čempionātos. Ķelnē glāzēs tiek liets «Gilden Kölsch» brūža izstrādājums, kas Ziemeļreinas-Vestfālenes reģionā ir viens no populārākajiem aliņiem.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu