Džeriņš atnes Latvijas izlasei trešo uzvaru pasaules čempionātā! Lieliski!

TVNET/LETA
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Trešo uzvaru pēc kārtas pasaules čempionātā (PČ) Ķelnē (Vācija) otrdien izcīnīja Latvijas nacionālā hokeja komanda, kas ar rezultātu 2:1 (1:1, 0:0, 1:0) A apakšgrupas trešajā mačā pieveica Itālijas izlasi. Abus vārtus Latvijas vienībā guva Andris Džeriņš, kurš tika atzīts par cīņas labāko spēlētāju. Līdz ar to mūsu valstsvienība pēc trim kārtām atrodas grupas līderpozīcijā.

Itālijas labā vienīgos vārtus šajā mačā iemeta Marko Insams.

Šajā cīņā Latvijas valstsvienība pirmās divas trešdaļas aizvadīja neizteiksmīgi, tomēr trešajā periodā komanda pilnībā pārņēma iniciatīvu, turklāt noslēdzošajās 20 minūtēs tā pa Itālijas vārtiem meta 13 reizes, kamēr pretinieki atbildēja tikai ar trim metieniem.

Latvijas hokejisti šo maču sāka no favorītu pozīcijām, ko apliecināja arī spēles sākums, - tā vairāk pieturēja ripu, bet Itālija sāncenšus sagaidīja no aizsardzības pozīcijām. Tiesa, jau ar pašu spēles sākumu pretinieki atbildēja ar pāris bīstamiem pretuzbrukumiem. Ja vienā no tiem itāļiem neizdevās pēdējā piespēle, tad neilgu brīdi pēc tam viņi atklāja rezultātu, kad ceturtajā minūtē izcēlās Insams, kurš izmantoja Kristapa Sotnieka kļūdu laukuma centrā un pēcāk tika līdz vārtiem, ripu raidot devītniekā. Līdz ar to Latvijas izlase pirmo reizi šajā pasaules čempionātā bija nonākusi iedzinējos.

Kopumā laukumā aizritēja līdzvērtīga un aktīva cīņa no vieniem uz otriem vārtiem, taču Latvijai pirmajās minūtēs neizdevās nostiprināties pretinieku zonā, turklāt arī bīstami momenti netika radīti. Tikmēr Itālijas valstsvienības uzbrukumi bija krietni bīstamāki, tāpēc spēlē regulāri bija jāiesaistās Latvijas vārtsargam Elvim Merzļikinam.

Cīņas 12.minūtē pirmo noraidījumu šajā mačā nopelnīja Itālija, bet Latvijai vairākuma izmantošanai bija nepieciešama tikai 21 sekunde, jo pēc Gunta Galviņa metiena Džeriņš pielaboja ripas lidojuma virzienu un panāca 1:1. Arī pēc šiem vārtiem spēles gaita būtiski nemainījās, jo laukumā ritēja līdzvērtīga cīņa, tomēr tik un tā Itālijas hokejistiem bija pāris labas izdevības no jauna izvirzīties vadībā. Noslēdzošajās pirmā perioda minūtēs neviena no komandām vairs neizcēlās, bet tiesneši neiedeva noraidījumu Itālijai, kad pie saviem vārtiem tika nogāzts Merzļikins.

Arī otrās trešdaļas sākums Latvijas izlases izpildījumā bija nedaudz pasīvs, kas pretiniekiem ļāva izdarīt pāris metienus pa vārtiem. Itālija joprojām turpināja izteikti spēlēt no aizsardzības, bet lieliska iespēja izvirzīt vadībā Latviju bija pirmo vārtu guvējam Džeriņam, tomēr Andreass Bernards glāba komandu no neveiksmes. 26.minūtē pie sava pirmā noraidījuma tika arī Latvija, kad pretinieku klupināja Miks Indrašis, taču mazākumu vienība izturēja, lai gan pēc vienas no epizodēm vienību no vārtu zaudējuma glāba Merzļikins. Pēc vairākuma iniciatīva joprojām piederēja itāļiem, bet Latvijas izlases vārtsargs bija modrs.

Otrā perioda vidū Latvijai izdevās vairāki sekmīgi uzbrukumi un tā bija pārņēmusi spēles grožus savās rokās. Vienā no epizodēm Džeriņš no nulles leņķa viltīgi raidīja ripu uz vārtiem, turklāt tā gandrīz atrada ceļu vārtos. Ilglaicīgāki uzbrukumi izdevās abām komandām, tomēr vairākas minūtes otrā perioda noslēgumā neko bīstamu neizveidoja. Beidzamajās minūtēs vairāk uzbruka Latvija, taču Itālija atbildēja ar pretuzbrukumu trīs pret divi, bet no vārtu zaudējuma glāba Merzļikins. Tiesa, otrajā trešdaļā neviena no izlasēm vārtus tā arī neguva.

Arī trešajā trešdaļā Itālija centās slāpēt spēles tempu, neļaujot Latvijas hokejistiem atraisīties. Perioda sākumā bīstami vārtiem garām meta Roberts Bukarts, bet kopumā Latvijas valstsvienība centās salauzt pretinieku aizsardzību, taču itāļi spēlēja disciplinēti, turklāt nepārkāpa arī noteikumus.

Cīņas 47.minūtē noraidījumu par pretinieka turēšanu saņēma Teodors Bļugers, taču Itālija vairākumā neko nopietnu nepaveica, lai gan tā izskaņā pretiniekiem bija laba iespēja izcelties, bet atkal noslēdzošā piespēle nebija precīza. Itāļi pa šo laiku pa Latvijas vārtiem tā arī neizpildīja nevienu metienu. Pēc mazākuma izturēšanas Latvijas valstsvienība ilgu laiku netika pie ripas, bet pēc tam pamazām pārņēma iniciatīvu.

Noslēdzošajās pamatlaika minūtēs Latvijas izlase pilnībā kontrolēja ripu, itāļiem vien retu reizi tiekot tālāk par centra līniju. Tomēr par spīti spiedienam bīstamu metienu nebija, bet vajadzīgajos brīžos labi vārtos darbojās Bernards. Cīņas izskaņā Latvijas izlases treneri bija nedaudz izmainījuši virknējumus un pārgājuši uz spēli trīs maiņās, tomēr nekādi neizdevās uzlauzt sāncenšu vārtus. Komandai piederēja milzīgs pārsvars, bet minūti un 19 sekundes līdz pamatlaika beigām tas vainagojās panākumiem, jo Džeriņš no pāris metru attāluma raidīja ripu starp Itālijas vārtsarga kājsargiem.

Uzreiz pēc šāda pavērsiena Itālija nomainīja vārtsargu pret sesto laukuma spēlētāju, turklāt pēdējās sekundēs divu minūšu noraidījumu par klupināšanu nopelnīja Ronalds Ķēniņš. Tomēr Itālija neatdeva ripu Latvijai, tāpēc spēle tika apturēta vien piecas minūtes līdz pamatlaika beigām. Itālija vēl reizi meta pa vārtiem, bet Merzļikins ar metienu tika galā.

Latvija - Itālija 2:1 (1:1, 0:0, 1:0)

Vārtu guvēji: 1:0 Marko Insams (Traversa) (3:38), 1:1 Andris Džeriņš (Galviņš, Daugaviņš) (12:09, vair.), 2:1 Andris Džeriņš (Roberts Bukarts) (58:41).

Foto: TVNET

Sākotnēji bija bažas, vai aizsargs Artūrs Kulda varēs piedalīties šajā mačā, tomēr pret Itāliju viņš ir devies laukumā.

Pēc uzvaras pār Itālijas izlasi Latvija ir atguvusi A apakšgrupas līderes godu, jo ieguvusi maksimāli iespējamos deviņus punktus trijās spēlēs, bet tai ar astoņiem punktiem seko Krievija. Seši punkti ir ASV, savukārt ceturtā ar četriem punktiem ir Zviedrija, kamēr ar trim punktiem seko Vācija. Tikmēr divi punkti ir Slovākijai, kamēr viens - Itālijai, bet Dānija punktus vēl nav ieguvusi.

Čempionāta ievadā Latvijas valstsvienība ar rezultātu 3:0 pieveica Dānijas komandu, bet nākamajā cīņā, realizējot trīs skaitliskos vairākumus, ar 3:1 tika apspēlēta šogad sastāva problēmas piedzīvojusī Slovākijas izlase.

Tikmēr Itālijas hokejisti pirmajā mačā 2:3 pagarinājumā piekāpās slovākiem, savukārt nākamajā dienā cieta sagrāvi 1:10 pret Oļega Znaroka un Harija Vītoliņa vadīto Krievijas valstsvienību.

Vakara mačā (plkst. 21.15) A apakšgrupā Slovākija spēkiem mērosies ar Dāniju.

Latvijas hokejisti ar itāļiem augstākajā divīzijā tikušies sešas reizes, izcīnot trīs uzvaras, ciešot divus zaudējumus un vienu reizi nospēlējot neizšķirti. Iepriekšējā tikšanās bija pirms pieciem gadiem, kad itāļi tika sagrauti ar 5:0.

Darbā ar Latvijas izlasi Hārtlijam palīdz viņa ilggadējais asistents Žaks Klutjē, kā arī Artis Ābols un Kārlis Zirnis. Ābolam valstsvienības trenera palīga amatā šī ir atgriešanās, jo 2012.gadā viņš bija arī Teda Nolana palīgs, savukārt Zirnis par palīgu izlasē strādājis jau kopš 2013.gada.

LHF izlasei devusi uzdevumu iekļūt sacensību ceturtdaļfinālā.

Latvijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam

Vārtsargi: Jānis Kalniņš (Rīgas «Dinamo»), Ivars Punnenovs (Langnau «Tigers», Šveice), Elvis Merzļikins («Lugano», Šveice).

Aizsargi: Oskars Cibuļskis, Guntis Galviņš, Ralfs Freibergs, Uvis Balinskis (visi - Rīgas «Dinamo»), Artūrs Kulda (Helsinku «Jokerit», Somija), Kristofers Bindulis (Augšezera Universitātes komanda «Lakers», NCAA), Jānis Jaks (Amerikas Starptautiskā koledža, NCAA), Kristaps Sotnieks (Toljati «Lada», Krievija).

Uzbrucēji: Gints Meija, Māris Bičevskis, Miks Indrašis, Gunārs Skvorcovs, Vitālijs Pavlovs (visi - Rīgas «Dinamo»), Frenks Razgals («Rīga»), Kaspars Daugaviņš (Ņižņijnovgorodas «Torpedo», Krievija), Ronalds Ķēniņš (Cīrihes «ZSC Lions», Šveice), Roberts Bukarts («Zlīn», Čehija), Rihards Bukarts (Springfīldas «Thunderbirds», AHL), Andris Džeriņš (Hradeckrālovas «Mountfield», Čehija), Jānis Sprukts («Ritten Sport», Itālija), Zemgus Girgensons (Bufalo «Sabres», NHL), Teodors Bļugers (Vilksbāres/Skrentonas «Penguins», AHL).

Itālijas hokeja izlases sastāvs pasaules čempionātam

Vārtsargi: Andreass Bernards (Pori «Assat», Somija), Frederiks Klutjē («Asiago», Itālija), Džanluka Vallīni (Selvas «Gherdeina valgardena.it», Itālija).

Aizsargi: Armīns Hofers, Armīns Helfers (abi - Bruniko «Pustertal Wolfe», Itālija), Enriko Migljoranci, Stefāno Marčeti (abi - «Asiago», Itālija), Aleksanders Egers, Daniēle Glira (abi - Bolcāno «Foxes», Itālija), Tomass Larkins (Manheimas «Adler», Vācija), Luka Dzanata (Martiņī «Red Ice», Šveice).

Uzbrucēji: Marko Insams, Antons Bernards, Luka Frigo, Markuss Ganders, Daniēle Franks (visi - Bolcāno «Foxes», Itālija), Džulio Skandella («Asiago»), Džovanni Morīni («Lugano», Šveice), Rafaēle Andergasens (Bruniko «Pustertal Wolfe», Itālija), Djego Kostners («Ambri-Piotta», Šveice), Tomaso Traversa, Simons Kostners (abi - «Ritten Sport», Itālija), Tomaso Džoi (Bjaskas «Ticino Rockets», Šveice), Alekss Lambakers (Hannoveres «Indians», Vācija).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu