LSO muzicēs kopā ar vijolnieci Vinetu Sareiku

TVNET
CopyDraugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Publicitātes foto

Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» 12. maijā plkst. 19.00 Liepājas Simfoniskais orķestris (LSO) diriģenta Luca Kēlera vadībā uzstāsies kopā ar starptautiski augstu novērtēto latviešu vijolnieci Vinetu Sareiku, atskaņojot vācu komponista Makša Bruha vijoļkoncertu un Fēliksa Mendelzsona skaņdarbus, informē LSO pārstāvji.

Vēsturnieki Maksi Bruhu dēvē par «minora meistaru», bet klausītājus viņa mūzika uzrunā ar bagāto iztēli, skaisto vienkāršību un plašo emociju buķeti, kas piestāv romantisma strāvojumam – tā Bruhu raksturo koncerta rīkotāji. Tieši tāds arī ir Bruha Pirmais vijolkoncerts, rakstīts 19. gadsimta slavenajam vijoļvirtuozam Jozefam Joahimam, kurš Bruha opusam veltījis šādus vārdus: «Tas ir vācu visbagātīgākais un visvaldzinošākais vijolkoncerts».

Vineta Sareika koncertā muzicēs ar Antonio Stradivari 1683. gadā darinātu vijoli. «Artemis Quartet» pirmā vijole ir viena no Latvijas klasiskās mūzikas aprites spožākajiem lepnumiem. Pēc mācībām Jūrmalā un studijām Parīzē un Briselē Vineta kļuva par Beļģijas karalienes Elizabetes starptautiskā vijolnieku konkursa 2009. gada laureāti, un ar šiem panākumiem vienā no pasaules grūtākajiem konkursiem tā pa īstam sākās Vinetas starptautiskā karjera.

Vijolnieces skatuves gaitas vairākus gadus izpaudās, uzstājoties solo ar pazīstamiem orķestriem un diriģentiem, spēlējot kamermūziku un pildot pirmās vijoles pienākumus simfoniskajos orķestros. 2011. gadā Vineta Sareika kļuva par Flandrijas Karaliskā filharmoniskā orķestra galveno koncertmeistari. Vairākus gadus spēlēja pašas līdzradītajā kameransamblī «Trio Dali», kas guva panākumus konkursos un ko aizgūtnēm slavēja kritiķi. 2012. gadā Vinetai nāca piedāvājums spēlēt pirmo vijoli vienā no pasaules spožākajiem stīgu kvartetiem, un mūziķes dzīvē sākās jauns posms, muzicējot visaugstākās līgas ansamblī – «Artemis Quartet».

Koncerta programmas otrs stūrakmens ir Fēlikss Mendelszons, kurš 1829. gadā pirmo reizi devās uz Apvienoto Karalisti. Redzētais uz 20 gadus jauno komponistu atstāja lielu iespaidu – tā rezultātā tapa spožā koncertuvertīra «Hebridu salas» un teiksmainā «Skotu simfonija». Skotijas rietumu daļā atrodas Hebridu salu arhipelāgs ar pārdabiski mežonīgu un skaistu jūras ainavu. Mendelszons savai māsai pēc tam rakstīja: «Lai Tev būtu nojausma, cik neparasti mani ietekmēja Hebridu salas, nosūtu Tev šo partitūru, ko es tur sadzirdēju.» Skotu leģendas un teiksmainās ainavas Mendelszons atbalsojis arī Trešajā simfonijā, romantisma meistardarbā, ko komponists pabeidza vairāk nekā 13 gadus pēc sava episkā ceļojuma uz Apvienoto Karalisti.

Liepājas Simfoniskais orķestris šo vācu romantisma programmu atskaņos vācu diriģenta Luca Kēlera vadībā. Ievērojamais diriģēšanas profesors vairāk nekā 25 gadus bijis Eiropas Savienības Jauniešu simfoniskā orķestra direktors, Londonas Karaliskās mūzikas akadēmijas galvenais viesdiriģents un goda biedrs, Karaliskās Skotijas Mūzikas un teātra akadēmijas Glāzgovā goda diriģents, Minhenes starptautiskā mūzikas konkursa valdes priekšsēdētājs, Vācijas Mūzikas padomes goda loceklis un Hannoveres Mūzikas un teātra universitātes profesors. Kēlers mūzikas pasaulē pazīstams arī kā izcils fagotists, kurš veicis daudzus ierakstus un pasniedzis meistarklases visā pasaulē. Kā diriģents Lucs Kēlers ir sadarbojies ar ļoti daudziem Vācijas orķestriem, diriģējis daudzos nozīmīgos festivālos. Bijis viesdiriģents ASV, Itālijā, Šveicē, Francijā, Skandināvijā, Holandē, Polijā, Lielbritānijā, bijušajā Dienvidslāvijā, Spānijā, Jaunzēlandē, Meksikā, daudzviet Āzijā un, protams, Vācijas muzikālās dzīves centros.

Biļetes uz LSO koncertiem pieejamas visās «Biļešu paradīzes» tirdzniecības vietās un internetā.

KomentāriCopyDraugiem X Whatsapp

Nepalaid garām!

Uz augšu